Lucka 5: En annorlunda öppna

Den här övningen bygger vidare på att ställa och böja. Det är en lite ”konstig” övning med öppna som slutmål, där alla delar i hästen ”plockas isär”. Övningen rida på långsidan.

1. Börja med en korrekt hörnpassering.
2. Därefter rids hästen helt rak i hals och kropp på långsidan.
3. Sedan ska du ställa hästen inåt – bara i nacken! (Se lucka 2.)
4. Nästa steg är att böja halsen inåt, men ha hästen rak i kroppen. Så ”får” man ju aldrig göra annars, och ett vanligt fel är just att missa att böja kroppen. Men i den här övningen gäller det att verkligen dela upp varje moment, och det är faktiskt inte så lätt att medvetet bara böja halsen. Här måste man rida rakt framåt för skänklarna, och kanske även hålla inner bakben på plats! Hästen ska inte börja svänga / lämna spåret.
5. Slutmålet är att behålla böjningen i halsen, men även flytta in framdelen så att hästen går på tre spår – dvs i  en öppna.

Jag tycker att man ska ha en viss erfarenhet av att rida öppna sedan förut för att ”förstå” övningen, annars blir det lätt ”tygelridning”. Tänk på att hela tiden ha hästen i bjudning och gör övningen i skritt och trav.

Lycka till!

2 svar på ”Lucka 5: En annorlunda öppna

  1. Uppskattar verkligen din adventskalender! Den har gett mig flera tänkvärda tips som jag haft med mig under de senaste dagarnas ridpass och det har gått riktigt bra. Ser fram emot de kommande luckorna!

    Glada hälsingar från dina kursdeltagare från norr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*