Lucka 4: Variera voltarbetet del 2

Här kommer ytterligare en övning på temat att gymnastisera hästen på böjt spår, men med variation. Och precis som i gårdagens övning ”tvingas” man som ryttare att använda båda benen samt koordinera sina hjälper.

En vanlig övning som säkert alla har gjort är att man på volten flyttar hästen undan för innerskänkeln så att hästen korsar sina bakben. Det påminner om en öppna, eller lite ”böjd skänkelvikning”. Tanken är att hästen ska bli eftergiven i innersidan och söka yttertygeln.

En annan övning är att istället flytta in bakdelen, ”tagen bakdel” eller sluta på voltspåret. I båda övningarna ska hästen vara ställd och böjd åt höger i höger varv och tvärtom i vänster varv.

Dessa två övningar kan sättas ihop så att man växelvis flyttar ut bakdelen / flyttar in bakdelen längs med volten. Framdelen ska i princip följa voltspåret och eftergiften i sidan / böjningen i halsen hela tiden vara densamma. Om det går lätt att växla mellan övningarna så är det att bra kvitto på att hästen bjuder på yttertygeln. Till att börja med kan du rida halva volten med bakdelen utanför voltspåret och halva volten med bakdelen innanför. När detta fungerar bra kan du växla övning på volten fyra gånger.
Tänk på att själv sitta mitt över hästen hela tiden i övningen!

Övningen kan ridas i skritt och trav, men om det känns lätt så går det såklart även i galopp.

Lycka till!

På övre volten är det en öppna, på undre volten en sluta. Dessa två ska alltså kombineras på en och samma volt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*