Utbildningsskalan – steg 1

Första steget på utbildningsskalan är takt. Vi har fokuserat på takt och tempo de första gångerna under terminen. Takten är väldigt viktig, och en av de viktigaste punkterna man tittar på som domare. A och O är att takten är ren.

Inom ramen för hästens takt vill vi även kunna växla tempo.

En liten repetition kring takt och tempo:
Takt = antal steg per minut
Tempo = antal meter per minut

När vi rider så vill vi kunna ändra tempo utan att ändra takten. Dvs om du gör en ökning ska inte takten bli snabbare, och när du samlar hästen ska det inte gå långsammare. 
Det är viktigt att du som ryttare blir medveten om hästens takt. Jag tror att många missar det momentet, men det är något jag tänker på precis hela tiden när jag rider! Du behöver också bli medveten om olika hästars optimala takt. Vissa hästar vill ”springa fort” och behöver vänta på ryttaren, medan de hästar som är långsamma i steget behöver bli lite kvickare – men utan att man jagar på hästen för det. Takten och steglängden hänger oftast ihop – den snabba hästen tar lite kortare steg och tvärtom.

Öva på att känna in takten i de olika gångarterna så att du kan anpassa din sits till hästens rytm. Öva på att ändra tempo / steglängd med bibehållen takt, men prova gärna också att med flit öka och minska takten så att det kanske till och med blir en ”dålig” takt för hästen – bara för att öva dig i att känna skillnaden. Du kan ändra takten med din kropp – t.ex. rida lätt snabbare / långsammare, men även när du sitter ner kan du tänka på samma sätt. Du kan också prova att ändra lite på hur du använder skänkeln. En kvick skänkel ger impulsen att öka steg-frekvensen, medan en lugnare och stadigare skänkel signalerar längre steg. Jag använder alltså skänkeln på olika sätt om jag vill rida en ökning eller samla hästen!

Takten i de olika gångarterna är:
Skritt – fyrtakt
Trav – tvåtakt
Galopp – tretakt

Jag kommer att skriva ett inlägg om varje gångart och de olika tempona inom gångarterna. Tempoväxlingar är bra för att träna hästens styrka och elasticitet, samt gör hästen lydigare.






Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*