Sommartider

Nu är det verkligen sommar! Mina hästar sover ute så mycket som möjligt juni-augusti, även om de rids. Dels är det bra för dem med mycket rörelse, men det är förstås också skönt för oss med lite mindre jobb. 😉

Om de ska ridas, eller om det är väldigt varmt, så tar jag in dem några timmar på dagen så att de kan vila ordentligt. Oftast brukar de passa på och sova i boxen när de får chansen. Självklart kan de ligga i hagen också, men jag tror att de vaktar mer ute, plus att insekterna kan störa en del. Jag har skogsbete som jag bedömer är bra för att det är varierat med olika örter och buskar, men det är inte så kraftigt. Hästarna brukar inte bli tjocka av det, utan jag fodrar faktiskt även lite extra inne de gånger de går in. Om de bara vilar så klarar de dig dock utmärkt på bara bete.

Det funkar bra att rida och hålla igång även med hästar som är ute dygnet runt, men de brukar behöva vänja sig lite. Om de blir alltför trötta så kan de vara inne ett par nätter. Samma sak om vädret är för dåligt (men just nu verkar det inte vara ett problem direkt..).

Mina hästar trappar ner lite i slutet av terminen. Jag försöker också vet-checka och åtgärda saker om det behövs nu när det finns tid. Några får vila helt, men helst inte mer än två veckor. Några hålls igång även under min semester, för att de inte mår bra av vila. Äldre /större hästar har oftast ett större behov av att hålla igång. De som hålls igång får dock mest uteritter, promenader eller longering.

Efter min semester är det kurser men det är ändå inte lika många pass som under terminerna. Jag brukar hinna jobba hästarna lite själv också (det görs såklart även under terminen), så det blir några veckor av återhämtning och uppfräschning för lektionshästarna. Välbehövligt!

Det kanske låter som kort vila om man jämför med ridskolehästar som ofta får många veckors vila. Mina hästar går dock inte lika hårt resten av året, utan det blir ett jämnare jobb över hela året. Ibland får de kortare vila vid behov även andra tider på året. Jag är inte så förtjust i lång viloperiod pga att det är rätt jobbigt att få igång dem igen. På bara två veckor kan de bli rätt stela, så för mig fungerar det här systemet bättre. Unga hästar däremot bör få en lång, sammanhängande vila tycker jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*