Året 2019

Ett nytt år har just börjat, och det är dags att summera 2019. Det känns bra med en nystart, då 2019 var ett ganska jobbigt år på flera sätt, inte bara för mig, utan det verkar ha varit det för många av någon anledning. Vi får hoppas att 2020 ser ljusare ut!

Årets största händelse och milstolpe bör ha varit att jag firade 10 år som egenföretagare. Vi hade öppet hus, riduppvisning och en stor fest i ridhuset. Vi invigde också ett litet gårdsmuseum med saker från Wreta som vi har sparat. Det blev väldigt lyckat, tusen tack till alla som hjälpte till, till alla som kom och för fina presenter!

En annan stor händelse är att jag (ihop med Marianne Granlind) köpte ett ”framtidshopp” i Bon Chérie, som är en riktigt fin fölunge. Det var inget jag hade planerat för, men eftersom Anea förlorade sitt föl i somras (årets största sorg) så kändes det ändå rätt att köpa ett annat föl nu när jag var inställd på att få göra ”hela resan” med en häst från början. Det blir såklart inte samma sak som att ha fött upp en häst själv, men nära nog! I sommar tar vi henne till fastlandet (hon bor på Gotland nu), men tanken är då till en lösdrift så att hon kan växa till sig där.

Jag kan också lägga till MsvB-domare till mitt CV nu, det känns roligt! Jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften att vara domare, och jag vet att det behövs massor av tid för att få rutin. Precis som med ridning eller att undervisa, man kan verkligen inte bli fullärd när det gäller hästar. Och det är väl det som är anledningen till att man fortsätter envist i ur och skur, motgångar till trots.

På tävlingsfronten blev det ett gäng hästar tävlade, men ett fåtal gånger. Jag saknar att ha en häst att satsa på, vilket är något jag verkligen skulle behöva förändra under närmsta framtiden. Svårigheten ligger dock i att jag inte kan köpa något till mig själv just nu. Det kommer ju ta ett tag innan ”Bonnie” är tävlingsklar och jag vill verkligen upp i klasserna igen. Beslutet att inte fortsätta med Anea står jag dock fast vid, hon trivs bättre med att vara läromästare åt mina elever nu och gör ett toppenjobb i verksamheten.

Jag har i alla fall gjort några starter i år så att jag håller igång. Gloria gick MsvC och MsvB2 på fina % och placering, Zalmiac LA3 och MsvC med rosett i LA, Qurre och jag kom 4:a i vår första gemensamma start i MsvC (jag tänkte göra någon till, sedan vill jag gärna att någon elev tävlar). Cesar är kvalad till MsvB men vi får se om jag ska ge mig på det eller inte. Grodan hann starta en gång och kom 3:a i MsvC med en bra % och känsla. Tyvärr har hon ju visat sig ha en del skavanker som jag skrivit om tidigare, och som jag nu försöker få ordning på. Jag vet inte om jag kommer dit, men jag hoppas det, eftersom det är en häst jag verkligen gillar.

På gården är årets största investering solpaneler som nu sitter på stall-taket. Det känns bra att bidra med något konkret för ett bättre klimat. Vi försöker att jobba på med de saker vi kan för en bättre miljö och jag hoppas det kan inspirera andra också.

En rolig sak i år var resan till Tyskland och att återse gården där jag började min ”hästresa” mer på allvar. Jag har alltid tänkt att det vore kul att åka tillbaka, så det var jättekul att vi blev ditbjudna på gårdens 50-årsfest.

Det känns som om det här året för mig har varit mycket reflektion, summering och funderingar kring vad jag har gjort, var jag är idag och vart jag vill. Det blir kanske så efter 10 år. Resan till Tyskland var en bra påminnelse om vad jag har åstadkommit, med tanke på var jag började. Grunden idag är jag nöjd med, men däremot behöver jag komma till klarhet med nästa steg, så att jag har något att jobba mot, annars behåller jag inte skärpan. Jag tycker de senaste två åren har känts som en paus, och jag trivs inte med det.

Förhoppningsvis blir 2020 en liten nystart. Jag ska naturligtvis ta tillvara det jag har och förvalta det, men jag vill också ta nya tag med min egen och företagets utveckling. Jag är inte direkt den som slår mig till ro…

Självklart vill jag avsluta med att tacka alla er som rider hos mig eller är inackorderade, samt vänner och familj som stöttar och hjälper mig på olika sätt att göra detta möjligt. Med förhoppning om ett riktigt bra, nytt år!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*