Dagens ridning

Onsdag = rid-dag.
Den som säger att inte ridning är en sport har inte provat själv, nu är jag trött! (Hörde för övrigt att Hufvudsta hade bjudit in Lasse Anrell på en ridtur idag… tror inte det var så lätt som han trodde!)

Caprice har jag bara ridit en stund innan en lektion för att känna hur dagsformen var. Jag tycker hon har utvecklats mycket sista tiden, hon är stadigare i formen och starkare i galoppen. Tycker det är smidigt att rida i samband med lektion ibland, dels kommer det ryttaren tillgodo efteråt, men också för att hinna rida igenom hästarna oftare. Bättre att checka av ofta så man håller efter lydnaden och lösgjordheten.

Anea fick bara skritta ut idag, hon verkade helt färdig igår efter träningen. Något måste jag ha kommit åt igår i alla fall för hon kändes mer avspänd och mycket rakare idag. Skrittade med vikter på bakbenen, ska försöka göra det en gång iveckan tänkte jag.

Iffi kändes ganska bra idag. Igår hade vi en diskussion kring att flytta sig för skänkeln och idag var det lättare. Iffi blir lätt låst i bakdelen och spänd i ryggen, och det är jätteviktigt att hon verkligen bjuder framåt, vilket kanske inte alltid är så lätt på lektion. Det gäller att själv orka behålla sitsen (utan att spänna sig) och att ha henne i balans. Sedan tror jag att ett vanligt fel är att många ”styr runt halsen” istället för att få loss bakdelen – vilket förstärker problemet istället. Likväl som att hästen inte ska hänga i handen så ska de inte heller hänga sig på ryttarens skänkel utan du som ryttare ska kunna flytta hästen med ett lätt tryck. Därför är det viktigt att man själv inte blir klämmig för det resulterar bara i att hästen ”klämmer tillbaka”.

Nogge har jag kämpat med sista dagarna för han har varit extra tittig när det är nya saker (sarg t.ex) i ridhuset. I måndags kom jag knappt fram på ena långsidan. Idag hade det släppt lite. Mycket av tittigheten hänger ihop med lösgjordheten, ju mer lösgjord han är desto lydigare = mindre tittig. Detsamma gäller för bjudningen, är hästen lösgjord så bjuder den bättre framåt. Just nu är det här huvudjobbet på honom, att få honom mer lösgjord så han jobbar mer genom ryggen och bjuder bättre framåt. Jag upplever att han har känts lite ”stoppig” på sista tiden och jag tror att det hänger ihop med att han har stora steg och då lägger många in bromsen på honom fast man ändå måste rida honom fram till handen.

Annars har jag haft två sitsträningslektioner idag, samt ett möte kring ett framtida samarbete som jag hoppas på!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*