Bli en bättre ryttare – lucka 4

När det kommer till avsuttna övningar så har jag tagit hjälp med några luckor av Helena Starkenberg, som även brukar hålla i yogan på rid – och yogakurserna som vi ordnar tillsammans. Här kommer hennes första lucka.

Lucka 4.
Stärk din bål

En stark bål är viktigt för oss ryttare för att ha en stabil sits, god kroppskontroll och balanserad hållning. Som ryttare behöver vi ha styrkan att kunna stå emot krafter som annars kan påverka vår sits och inverkan i ridningen. En grym övning för magmuskler, bålstabilitet, balans, fokus och kontroll är Russian Twist. Eftersom vi arbetar med belastning hjälper denna övning oss att stärka våra bålmuskler samt att träna oss på att stå emot rotation vilket är viktigt på hästryggen för att kunna vara stabila i sadeln och parera eventuella oförutsedda händelser. Vi har både överkropp och ben lyfta från golvet vilket även gör att vi utmanar och tränar balans, fokus och kontroll. I denna variant av övningen får även axlar och rygg (upprätt med rak neutral ryggrad) vara med och arbeta.

Teknik:
-Sätt dig på båda sittbenen med uppsträckt rygg, tänk fram och upp med bröstet.
-Lyft upp benen.
-Ta en medicinboll eller liknande i händerna och för den växelvis till höger och till vänster samtidigt som du stabiliserar bål och bäcken så att musklerna håller emot krafterna från armarnas rörelser med bollen.
-Om du vill utmana dig själv ytterligare kan du i mittenläget sträcka bollen uppåt på raka armar för att öka aktiveringen i rygg och axlar (tänk på att vara upprätt med rak neutral ryggrad och aktivera dina magmuskler för att skydda ländryggen).
-Sträva efter medvetna koordinerade rörelser i ett lugnt och jämnt tempo.
-Kom ihåg att andas.

Lycka till!

Är du intresserad av att veta mer om hur du som ryttare kan använda träning som komplement till din ridning, se www.ryttarform.se.

1 svar på ”Bli en bättre ryttare – lucka 4

  1. Pingback: Julkalender med tips på övningar för att bli en bättre ryttare i samarbete med S.R. Häst- och ryttarutbildning | Yoga Blue Zense

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*