Sadel-djungeln

Håller på att bli galen. Har försökt få till en vettig sadel åt Anea sedan innan sommaren, och har fortfarande inte lyckats. Har tagit hjälp av tre (!) sadelprovare och ändå har vi inte löst det. Börjar undra om min häst är superkonstig eller om jag själv är extremt unik? Troligen är det inte så, men det verkar vara svårt att hitta något som passar oss båda.

Har haft en Prestige D1 i flera år och den har fungerat bra, och jag gillar den verkligen. Den passar mig super. Såpass bra att den tyvärr har börjat spricka i sits-skinnet som måste bytas (och då måste den skickas utomlands…). Har ridit många hästar i den och sitsen är i kalvskinn, något jag nog kommer försöka undvika i framtiden när jag inser hur känsligt det är. 🙁

Nu är det dock så tråkigt att Anea har börjat ändra sig i ryggen. Här rider man högre klasser och tycker att hon borde bredda sig, men så är icke fallet. Tydligen är det inte ovanligt att hästar i hennes ålder (16) snarare kan bli smalare. Det känns inte så kul att hon blir ”fulare” i ryggen, men det verkar inte vara något konstigt utan bara att acceptera. Men det innebär att manken är mer markerad / toppig än tidigare, men ändå bred vid mankbasen. Hon behöver plats men utan att sadeln sjunker ner och klämmer. Många sadlar verkar rugga upp pälsen på henne vid just manken, och det har inte varit så förut.

Har provat diverse sadlar nu, och de som jag tycker att hon verkar ha gillat mest har jag fått ont i ryggen av. Bl.a. en Prestige D2 som jag tycker att hon fick upp fronten bättre i men som gav mig ont i ryggen. Nyare sadlar verkar ha som syfte att placera ryttaren längre fram, och tanken är nog god, men inte när man (som jag) är svankig i ryggen av naturen. Jag har en egen teori om att dessa sadlar puttar fram mig och ger mig mer svank, när jag i själva verket behöver sitta mer på rumpan för att kunna hålla ländryggen rak. Om jag blir svankig tappar jag helt kontakten med magmusklerna. Dessutom tror jag att det kan finnas en tanke med att sitta längre fram i sadeln på en häst med kort rygg (ny, modern häst), men på min gammalmodiga häst med lång rygg behöver jag snarare sitta längre bak känns det som. Hennes problem är att få upp manken, då kan jag ju inte sitta där. Börjar fundera på att köpa en manskaps-sadel… 😉

Har hört så mycket teorier nu om hur sadeln bör ligga men blir inte klokare för det. Har nu kontaktat en fjärde (!) part som säljer både begagnat och nytt och hoppas det kan vara något (väntetid ca tre veckor). Det här är också ett problem – det blir inte bra när utprovaren är märkesbunden. Vissa märken passar liksom inte, jag vill ha mer att välja på.

Och ytterligare en faktor är: ska jag kosta på mig en sadel till en häst jag inte ens vet om jag kan komma så mycket längre med? Jag kanske inte ens vill tävla nästa år? Å andra sidan – tänk om en annan sadel kan göra att vi faktiskt KAN utvecklas mer….?

Tills jag har löst problemet får jag väl rida barbacka i skogen så länge… Återkommer i ämnet om jag lyckas hitta en lösning. Håll tummarna, för ridningen börjar kännas oinspirerande när jag hela tiden bromsas av det här. Kommer liksom inte ”till ridning”. Synd eftersom hon var lite på gång i våras ett tag. Nu vet jag inte ens om det blir fler tävlingar i höst för vår del.
Hur svårt kan det vara?!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*