Snygg till tävling – del 2

Att göra fina knoppar är en konst, och det smartaste är att träna vid andra tillfällen än tävlingsdagen i början.

Grundläggande tips:

Ryck / klipp inte manen för nära inpå tävlingen. Det blir svårare att knoppa då, och det är bara bra om manen är lite längre. En väldigt kort man är svår att fläta snyggt!

Fukta manen innan, ha ev i braiding gel om det är mycket ”spret” i manen. Finns på Hööks t.ex.

De bästa snoddarna tycker jag är ”platta” siliconsnoddar, de tål mycket mer än de ”klassiska”.

Dela upp manen i lika stora tofsar innan du börjar fläta. Jag tycker det är snyggast med flätor som är ungefär lika breda som en vanlig mankam, så jag brukar mäta med kammen. Se till att få en jämn ”linje” mellan knopparna. Jag brukar landa på ca 8 knoppar då. Mer än så tycker jag kan se lite stökigt ut. Många gör ännu färre och större, men då är det nog lättast att sy för att få det att hålla.

Jag gör s.k. ”Flyingeknoppar”, dvs jag rullar ihop knoppen och fäster med snodd. I början av flätan flätar jag lite lösare, så jag kan ”gömma” knoppen och få den lite bulligare.

Har hittat jättebra klipp här som var extremt tydliga och pedagogiska. Det är tre olika sätt att knoppa, samt en annan typ av pannknopp än den vanliga. 4 delar. Ska själv ta tag i att prova att sy knoppar framöver, men det kräver nog lite övning i början. Man bör då använda en stoppnål, dvs en nål med trubbig spets, så att man inte sticker hästen.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*