Snygg till tävling – del 1

Jag fick en önskan för en tid sedan om att skriva tips om hur man får hästen extra tävlingsfin. Jag är väl egentligen inte rätt person att fråga, för jag är ganska slarvig faktiskt… Är bättre stallskötare än tävlings-groom om man säger så!

Jag brukar inte ens bada hästen inför varje tävling, jag tycker det är lite onödigt faktiskt. Det beror lite på hur hästen ser ut i pälsen vid tillfället om jag väljer att bada (om det är en skimmel har man ju inte så mycket val förstås)! Det finns en uppsjö av olika schampon, och jag kan inte påstå att jag har utvärderat dem eller vet om det gör någon skillnad med schampon som är anpassade efter hästens färg heller.

Om det inte är pälsfällningsperiod eller så, så brukar mina hästar för det mesta vara ganska blanka och fina, med eller utan bad. Jag tror att en fin hårrem främst beror på foder och allmäntillstånd. Men en extra touch får man såklart genom schamponering, rykt och pälsglans, som jag brukar ta på en trasa och stryka på i hårremmen efter rykt. Som en sista finputs funkar det också att ”damma av” hästen med en microfiberhandske.
Pälsglans som jag gillar är dessa två:

Den från TIB är ganska dyr, men den är bra och luktar väldigt gott. Egentligen skulle man kanske göra att riktigt test av flera olika och jämföra hur dryga de är också… Men de här två tycker jag inte att man behöver ösa på med. Pälsglans i svansen är förstås ett måste, men INTE i manen för då går det inte att knoppa.

För att få mer uttryck och intrycket av ett mer välvårdat huvud så brukar jag ha babyolja runt ögon och mule.

Hovarna lackar jag med ett lack som blir hårt och får en ”yta” som nagellack ungefär. Olja eller fett är inte att rekommendera eftersom damm fastnar i det! Nedan är exempel på lack, finns både svart och ofärgat. Hovarna måste naturligtvis skuras rena först.

Jag brukar oftast klippa svansroten och alltid nacken, både till vardags och inför tävling. Öronen finputsar jag inför tävling (om jag kommer ihåg!). Om det är mycket ”spret” och små strån vid manken klipper jag faktiskt en bit även där, för det är svårt att knoppa sista biten och ändå inget som syns när man har sadlat.

Angående knopparna så får det bli ett eget inlägg!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*