Den magiska sadelgjorden

Jag har ju som sagt krånglat fram och tillbaka med Aneas sadel ett tag. Det är tur att det är lågsäsong just nu så man ”hinner” det. Inte kul om man ska tävla och får problem just då.

Hon har varit lite spänd och öm i mank-området, så först tänkte jag att sadeln kanske blivit för trång. Sedan insåg jag att det förmodligen var stoppningen som hade tunnats ur, och därför fanns det inte så mycket kvar framme i sadeln. Stoppade om den, och bad även sadelmakaren titta om sadeln fortfarande är lämplig. Det tyckte han, men med en fårskinnspadd. Första dagen jag red med den när den var omstoppad kändes det super, hon var mer rörlig och travade med stora steg. Men sedan har jag ändå tyckt att den har åkt fram. Inte så att jag har märkt det under ridning, men det syns efteråt. Har provat med padd, utan padd, med en gele på manken (som jag alltid haft förut), utan  gele…

Gele som man kan ha på manken om man behöver få upp sadeln lite framtill.

Gele som man kan ha på manken om man behöver få upp sadeln lite framtill.

I måndags var en sadelutprovare här, och hon tycker också att sadeln är ok, men vi vände gelen ”bak – och fram”, för då passade den just Aneas kroppsform bättre. Tyckte sadeln låg stilla det passet. Gjorde samma sak nästa dag – och sadeln åkte fram. Till slut blir man ju galen!

Sista grejen nu är att jag provade en annan sadelgjord. Har haft en vanlig, ”platt” gjord utan krusiduller, och det har funkat bra. (Provat med fransk gjord med mycket elasticitet, men då åkte allting i princip runt, för det blev överrörligt.) Nu lånade jag Ellinors luftstoppade gjord, och det var ren magi!!! Jag kände skillnad när jag satte foten i stigbygeln! Annars brukar ju sadeln åka lite vid uppsittning, men den var helt stilla. Jag behövde inte efter-dra gjorden en enda gång (annars drar jag 2-3 ggr under ridpasset).

"Fransk gjord", med mycket elasticitet.

”Fransk gjord”, med mycket elasticitet.

Det känns som en ny häst och en ny sadel! Och nu inser jag att jag visst har känt att den glider, men inte fattat det. Jag har omedvetet parerat sadeln med kroppen och försökt ”hålla fast” den. Trodde bara att jag fått ovanligt dålig sits eller att Anea var spänd. Men med den här gjorden har jag kunnat sitta stilla och koncentrera mig på att RIDA. Benen känns till och med längre! (Kanske för att hästen slappnar av mer.)

Gissa vad jag måste köpa nu?

Luftstoppad gjord, som är stabil, men ändå följsam för hästen.

Luftstoppad gjord, som är stabil, men ändå följsam för hästen.

5 reaktion på “Den magiska sadelgjorden

  1. har just detta problen, snurrande och förflyttande sadel!
    vad heter luftstoppade gjorden?

  2. Den franska sdelgjorden du provade som inte var Bra, hette den Eric le tixerant?
    Jag har en häst som är väldigt smal, ingen rundad mage alls. Sadeln kasar lätt bakåt.
    Tror du Eric le tixerant sdelgjorden hade varit bra eller den luftstoppade.

  3. Ja så hette den. Jag använder den på en lektionshäst och där funkar det bra. Jag tror att det är väldigt olika på olika hästar och med olika sadlar. Med någon sadel blev det alldeles för mycket rörlighet och sadeln låg inte stilla med den gjorden. Personligen tycker jag också att kardborren är dålig men det beror säkert på hur mycket man tar hand om den.

  4. Vi har en ponny med sadel som glider framåt. Jag har precis köpt en Bates CAIR – ser ut precis som den på bilden. Jag fattar bara inte vilket håll den skall sitta.. frågat flera i stallet och får lika många svar.. Skall rundningen peka framåt eller bakåt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*