Veckans övning

Nu ska jag försöka bli bättre på att dela med mig av övningar igen!

Den här veckan är det övergångar och hörnpasseringar som gäller. Ofta ”sladdar” hästarna genom hörnen pga bristande förberedelser från ryttarens sida. För att verkligen jobba igenom hörnpasseringarna ser övningen ut såhär:

Trav på fyrkantsspåret. Skritt strax före hörnet och samlad skritt genom hörnet. Trav på kortsidan igen – skritt i hörnet. På långsidorna ytterligare en avsaktning mitt på, och sedan en 8-10 m volt i skritt. När detta fungerar är det istället samlad trav som gäller i hörnen.

Tänk på:
Sitt mitt över hästen! Ett tips kan vara att titta lite utåt i hörnen för att få fram sin inner höft och undvika att börja luta sig åt sidan.
Hästen ska vara formad runt innerskänkel och ut mot ytter tygel. Många vill förböja i hörnen vilket gör att hästen tappar ut ytter bog och därmed får sämre balans.
Rid hellre ”mjuka” hörn i balans, än att tvinga hästen snävt ut i hörnen med sämre kvalitet. Jag rider sällan ut i hörnen när jag värmer upp, utan börjar oftast med lite mjukare bågar.

Hörnpasseringar är A och O när man rider program. De flesta rörelser / moment kommer efter ett hörn. Om man gör ett slarvigt hörn kommer momentet efter också bli dåligt. Dessutom är hörnen bra för att ”fånga upp” hästen i, eftersom du t.ex. inte kan lägga en volt mitt i programmet om du ”tappar” hästen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*