Dressyr då och nu

Här är en film med dressyr från 1932 och framåt. Tyvärr är det dålig kvalitet på de äldre filmerna, men man kan i alla fall få sig en uppfattning. Man kan väl minst sagt säga att dressyren har ändrats / utvecklats. I vissa fall till det bättre, i vissa fall, kanske, till det sämre. (Den är lång, jag har inte kollat hela, bara hoppat lite fram och tillbaka).

I de äldsta klippen ser det mer ut som fälttävlanshästar som visar att de är lydiga, medan dagens dressyr är mer show och spektakulär. I de äldre klippen är hästarna knappt ”på tygeln” med dagens mått mätt – medan vi idag dock hör mycket diskussioner kring huruvida hästarna istället är för ”hopkrullade”. Jag skulle gärna se något mitt emellan. Dagens hästar är mer gymnastiserade ser det ut som, både i sidorna, men de har också mer ”svikt” i ryggen. En del handlar förstås om avel, och en del om hur vi rider. Jag tycker att vissa hästar i de äldre klippen ser väldigt obekväma, stela och skumpiga ut…

Däremot kan ju många av dagens hästar se ”konstlade” ut, och de går på spänning (i vissa fall) och inte på spänst. Jag tror också, till viss del, att har du en bra häst i dagens läge, så kan du ”luras”, medan förr i världen var du tvungen att träna hästen korrekt. Nu finns det så mycket talangfulla hästar med fantastiska gångarter. Förr var du tvungen att öva upp detta under längre tid och träna korrekt, för att ”få fram” det ur hästen.

Runt 16.51 så kan man se Liselott Linsenhoff. Lägg märke till sitsen – de korta stiglädren och knäslut. Båda hästar, sadlar och sits har ändrats.

Det jag reagerade på var de hästar som gjorde bakdelsvändningar / skrittpiruetter i de gamla filmerna. (T.ex. vid 4.30). Flera hästar stannar upp / skruvar  med bakbenen, och trampar inte runt. Skulle knappt vara godkänt idag i MsvC.

Däremot kan jag tycka att många av dagens hästar är knepiga när det gäller piaff och ökad trav. En korrekt piaff ska göras med sänkt bakdel, och många hästar tycker jag tar små steg på stället, men höjer ländryggen. Kanske var det så även förr (vet ej – är inte så gammal).I ökad trav ska skenbenen fram och bak vara parallella. Det ser man nästan aldrig på tävling. Hästarna länger / höjer framdelen och springer med fantastiska framben, men bakbenen länger nästan ingenting. Varför har det blivit så? Jag funderar på om det kan vara exteriören – att våra hästar idag är byggda mer i uppförsbacke, och helt enkelt inte ”kan” göra ökad trav enligt boken?

Det skulle vara intressant med fler sådana här jämförelser. Jag tror som sagt, att en del har gått mot det bättre, annat har gått till överdrift. Framförallt tror jag att det är mer pengar inblandat nu, och att träningen är mer forcerad. Högst sannolikt är det också lätt att kräva för mycket av dagens hästar, som har talang, men kanske egentligen inte styrkan som krävs. Det skulle nog också behövas fortsatt mer diskussion kring hästens form, träning och vad vi är ute efter egentligen. Tänk ändå vad mycket som ändrats bara under min livstid – var kommer ridsporten vara om ytterligare 35 år?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*