Att hitta bra lektionshästar

Nu kommer ett utlovat inlägg om att hitta lektionshästar. Det är, som ni vet, inte helt lätt. Jag tror dock att problemet att hitta ”vanliga” ridskolehästar, och det jag letar efter, inte är riktigt detsamma. Ridskolehästarna ska gå med betydligt fler ryttare än här, fler pass per dag, och de ska oftast kunna gå med ”alla” ridskolans elever.

Mina hästar ska ju också gå med olika ryttare, men inte fullt så många, och aldrig nybörjare. Så redan där kan jag sålla ut lite fler hästar. Jag tror att det är ett fåtal av de hästar jag har haft som skulle ha fungerat på en vanlig ridskola, helt enkelt för att de jag väljer är lite känsligare och med mer temperament.

Min drömhäst till verksamheten är såklart välutbildad och lätt att rida i form för att den har en bra egen balans. Den ska röra sig ”lagom” dvs taktmässigt, men inte ha för stora gångarter eftersom det ofta är svårare att sitta på en sådan häst. Dessutom ska den helst röra sig lite ”ekonomiskt” så att den helt enkelt inte överanstränger sig. Men om jag ska hitta bara sådana hästar, så får jag ju också betala en slant. Oftast måste man kompromissa med något för att ha råd.
Nogge var först in. Jag köpte honom för att jag tyckte han var lätt att rida i form och hade lätt för att göra byten. Han var en hopphäst som inte villa hoppa vattenmattor.

Jag behöver också tänka på att hästarna ska komplettera varandra och inte vara lika stora, lika gamla, eller alltför lika att rida. Även om jag bara tar emot vana ryttare, så är nivån mellan eleverna skiftande. Några är väldigt rutinerade och behöver lite känsligare och mer tekniska hästar, och några behöver lite stadigare och mer ”förlåtande” hästar. Det är väldigt svårt att kombinera känsligheten med att hästen också är förlåtande (med det menar jag att den inte gör en stor grej av att en ryttare gör fel).

Ett ”problem” är också att jag själv tycker att tekniska hästar som är känsliga för sätet är de som är mest lättridna. Helt enkelt för att jag får en reaktion på mina hjälper. Jag tycker att det är jättesvårt att rida hästar som är lite ”avtrubbade” men de kan vara bättre för en del elever. Det är en klurig balansgång!
Zigge är en sådan typ som jag gillar men som kan vara svår, det är en väldigt teknisk häst som man måste rida ”smart”. De elever som har kommit en bit brukar dock tycka att han ger en bra ridkänsla.

Även om det är svårt att hitta allt i en och samma häst så tycker jag att jag oftast har hittat rätt bra hästar i förhållande till min budget. Man får dock räkna med att göra en hel del jobb själv. Och man får chansa lite, köpa hästar som kanske har något röntgenfynd och hålla tummarna, eller köpa häst på film (för att man inte orkar åka land och rike runt och provrida hästar som man bara blir besviken på…). Jag har köpt en hel del hopphästar som inte har hoppat bra nog, men de byter ofta galopp lätt och kan vara trevliga på backen. Många gånger bättre än billiga ”dressyrhästar” som är hobbyridna och oftast inte går fram för skänkeln…

På sätt och vis är det svårare att köpa verksamhetshästar än en privathäst, pga att de ska vara lite allsidiga och klara ryttarbyten etc. Men å andra sidan så behöver inte allt vara perfekt på en och samma individ. Om man letar häst till sig själv vill man ju att ”allt” ska stämma. I det här fallet kan man ju acceptera att en häst exempelvis är svår att rida ut på själv, inte gillar att tävla eller liknande.
Calle var såklart ett av mina bästa köp, en häst som klarar både orutinerade ryttare och ändå kan vara är läromästare för de duktigare växer ju verkligen inte på träd…

Drömmen vore såklart att alla hästarna var utbildade minst MsvB och var tävlingsbara, men det är lite av en utopi om man inte har väldigt mycket pengar. Min budget ligger runt 60-70.000, jag har aldrig betalat mer än så, däremot betydligt mindre för vissa. (Anea är en av de billigaste i inköp…) Det viktigaste för mig är att hästarna är väl grundridna, så att de kan förmedla rätt känsla till eleven, och att det i alla fall finns en sannolikhet att man får rätt svar när man ger rätt hjälper. Det här måste jag såklart underhålla hela tiden för det är färskvara (även om jag har mycket duktiga elever). Och jag själv måste gilla hästarna, det blir inte bra om jag själv inte tycker att de är roliga att rida. För mig är det också A och O att veta att jag kan sitta upp om det behövs, och nå ett hyfsat resultat ganska fort om en elev ”kör fast”. Det är ett grundkriterium tycker jag!

Fantasi är en av de jag har haft längst nu. Hon kan gå med olika nivåer på elever, men visar väldigt tydligt om man gör fel. Gör man rätt så märker man det också! Och det är det absolut viktigaste.

 

Programridning hos mig

Jag har planerat att hålla programridning här hemma den 14 februari och 14 mars.
Du rider ett valfritt program upp till MsvB med bedömning, och därefter kommer jag med tips och vi gör om det som behövs. Vi försöker hjälpas åt att skriva eller så tar man med sig egen skrivare. Ange en önskad ca tid (em / kväll).

Egen häst 300 kr (+ ev 100 kr i ridhusavgift för utomstående)
Hyrd häst 500 kr

Tipsa gärna andra om detta!

Film från gårdagens träning

Jag känner knappt igen min häst! Det är ett ganska långt klipp och allt syns inte så bra, men notera hur kvalitén i skolorna blir bättre i slutet av linjerna. Titta lite extra på höger sluta 1,35 in i klippet. Hon är så mycket starkare nu och orkar komma upp med fronten och får mer gest! Målet får bli att kunna rida in med samma kvalitet direkt från början.
Om ni orkar titta till slutet så ser ni att hon vill bredda mellan bakbenen och hon sätter gärna ut vänster bak när jag vill samla mer mot passage. Det borde bli bättre med mer styrka, men här ser man hennes ”problem” tydligt.

Bra torsdag!

Idag har det varit högt tempo från morgon till kväll. Till att börja med har det kommit en ny häst. Han kom egentligen redan i natt vid 01.30, så jag var väldigt tacksam över att jag inte behövde hämta hästen vid något annat stall, samt att jag bor bredvid stallet!

Det här är en häst som är i inbyte istället för Daylight, som ju tyvärr inte passade här. Han heter Dario, född 2009 e. Florencio – Weltmeyer (tror jag? Kan inte riktigt läsa stammen i det konstiga passet). Har ”i vanlig ordning” bara sett film så det blir spännande det här. Han verkar i alla fall jättetrevlig och är rätt snygg faktiskt – finare i verkligheten än vad jag tyckte på filmen. Håll tummarna nu för att det här blir bra!
Idag har vi bara longerat (kort klipp finns på Instagram), och målet är att rida lite imorgon.
På förmiddagen idag har jag varit och tränat hos Nina med Anea. Vi har ju tagit det rätt lugnt ett tag pga jul och sånt, men det har nog bara varit bra. Dels har jag ”kommit på” lite och hon har visst också smält en del. Igår när jag red fick jag till riktigt bra passage (tyckte jag själv…) och en helt annan känsla av att kunna rida henne ”upp på tygeln” med jämn kontakt. Idag lyckades jag inte samla passagen lika mycket, men i övrigt var hon SÅ FIN. Alltså inte ”fin för att vara Anea” utan ”fin för att vara häst”. Det kanske är svårt att begripa vad jag menar, men hon är inte en häst med flashiga gångarter eller så, däremot har hon alltid varit lydig och hon gör rörelserna rätt bra tekniskt. Men idag fick jag någon känsla här och var där jag faktiskt undrade om det var min egen häst jag red på, för det kändes som en annan – som en riktig dressyrhäst!

Extra glad blev jag också för att jag fick kommentaren att hon såg så harmonisk och nöjd ut, av en person som var inne i ridhuset och bara tittade. Ett sådant omdöme är faktiskt guld värt. (Finns ett klipp på henne också på Instagram och min privata FB med några byten i varje.) Jag ska ladda upp mer film så ni får se, men det tar så förbaskat lång tid.

Resten av dagen har jag longerat hästar, fixat i ridhuset, mockat.. osv. Har knappt suttit ner och ätit idag, bara i farten lite grann. (Brukar inte slarva!) Kvällens lektioner gick också väldigt bra. Just nu är jag extra nöjd med Affe, som har fått guldstjärna av mig flera dagar i rad nu. Utifrån hans förutsättningar så är det en jättestor skillnad på honom nu. Mycket starkare, bättre i formen, mer lösgjord, mer elastisk. Hoppas det håller i sig för han är en pärla!

Veckans övning

Den här veckan fokuserar vi på fram – och bakdelsvändningar. Det blir den ”klassiska” övningen att rida på en fyrkant med koner som man vänder runt.

I framdelsvändningen ska hästen vara rak (men ställd) och bakdelen ska flyttas runt framdelen. I bakdelsvändningen ska hästen vara böjd och ställd, och framdelen ska flyttas runt bakdelen. (Jag går inte in närmare på hjälpgivningen här, det får ni googla om ni är osäkra.) Efter varje vändning ska hästen ridas rakt fram!

Syftet med övningen är att träna ryttarens koordination och för att lösgöra hästarna. (Bakdelsvändningen är dock i huvudsak samlande.) Jag vill också få ryttarna att rida med båda benen. Mitt mål med terminen är en bättre känsla för att rama in båda sidorna på hästen och rida med jämn kontakt på båda tyglarna. Och då måste man komma ihåg både ytter – och inner skänkel. Det är väldigt lätt att jobba ”en sida i taget” men det resulterar i skeva och spända hästar.

Fyrkanten kan också ridas i galopp, där man vänder runt varje kon som en ”bakdelsvändning” – dvs förberedande för galopp-piruett.

En bra helg!

Den här helgen har varit riktigt skön. Igår var jag helt ledig och sov ut ordentligt. Ägnade dagen åt att städa hemma, tvätta, slänga ut granen (det drar alltid ut på tiden) och sådana där grejer. På kvällen åkte jag in till stan och åt middag med en vän som jag inte träffat på hemskt länge. Vi lärde dock känna varandra för runt 30 år sedan, i tredje klass. Usch vad jag börjar bli gammal… Det var i alla fall väldigt trevligt! Efter middagen tog vi en drink på TAK, vilket jag kan rekommendera. Det gick att sitta ute med filtar och infravärme, och det är rätt ”roligt” att göra det mitt i vintern – dessutom med fin utsikt.

Idag har jag haft en bra stalldag, utan stress. Jag slapp utsläpp och mockning, så jag har bara ridit två hästar, haft två lektioner samt insläppet. Det har varit dimmigt i helgen, men annars superfint vinterväder. Idag var hela världen inbäddad i rimfrost och det var magiskt vackert. Man får njuta så länge man kan, det ska visst regna på onsdag…

Hästarna skötte sig bra på dagens lektioner, och jag har passat på att rida lite ute i snön. Nöjd med helgen  och redo för ny vecka med andra ord!