Ny ägare till min fantastiska Calle

Idag har jag sålt ett av mina bästa köp. Det känns konstigt, för Calle har verkligen gjort ett superjobb hos mig som läromästare på alla nivåer, både i hoppning och dressyr. Flera elever har fått tävla honom, och jag red honom upp till MsvB för några år sedan. Det är inte lätt att hitta en häst som både kan ridas av erfarna elever och av mindre rutinerade, så det blir svårt att fylla hans plats. Jag tyckte dock att det var dags för honom med ett mer varierat arbete, och nu passade det här bra med att Annikas man Niclas ville ha en egen häst. Så Calle står kvar hos mig, men med annan ägare. En toppenlösning tycker jag, och önskar Niclas lycka till!
Första bilden på mig och Calle, när jag just hade köpt honom.
<3
MsvB i Lotteräng där vi var placerade
Världens snällaste häst!
1:a med Marie hos Högvreten
Bästa bilden på oss. Så himla fin!
Och här med en annan pärla. <3

Helgen

I helgen hade jag en tvådagarskurs med fem deltagare, varav fyra var helt nya för mig. Var därför lite ”nervös” över att jag dessutom hade bokat på en plats för mycket. Jag har ju max fyra i grupp, så när jag eventuellt dubbelbokar så delar jag upp kursen i två grupper med lektioner som går lite ”omlott”. Det flöt dock på väldigt bra måste jag säga!

Måste tipsa om Santa Maria (alltså kryddor mm) som har goda recept på sin hemsida / instagram. Har bara provat detta, som jag lagade i helgen, men mycket ser gott ut och är enkelt och snabbt. Kanske inte ska erkänna att jag gjorde så lättlagad mat… 😉 Har tänkt att färdiga kryddblandningar är typ ”fusk”, men jag orkar inte ha fem olika ”konstiga” indiska kryddor hemma, som jag inte begriper mig på, så det här är perfekt!
Till efterrätt blev det citronkladdkaka (som Torbjörns mamma har gjort, mer ”fusk”). Lika bra att lägga ut receptet igen – för den är alltid så himla populär.

Kursen avslutades med lunch igår och efter det red jag Grodan och så hade jag med Anea på en privatlektion. Det blev så istället för att rida själv denna helg. Nu hoppas jag få till träning den här veckan, så att vi trimmar till oss lite inför vår sista start för i år! Efter det tänker jag nog ta det lite lugnt och rida ut mer, samt ha henne med i verksamheten lite oftare. Men planen är ändå att på sikt kunna utbilda henne ett snäpp till med de svåraste rörelserna. I alla fall för hemmabruk.

Snart jul…

…inte riktigt kanske (fast det är ju redan möjligt att köpa julpynt och det är ju alldeles för tidigt tycker jag!).

Men däremot tänkte jag så småningom planera julkurserna. Jag tycker det är svårt eftersom jag har dålig koll på hur folk jobbar och är lediga. Jag kommer ha uppehåll från gruppridningen vecka 52, 1 och 2 (nästa termin börjar 15 jan).

Om ni har några egna idéer och önskemål om kurser (eller privatlektioner) så får ni gärna höra av er. Jag jobbar helst dagtid om jag kan, men det blir såklart några kvällskurser också. Kom med förslag!

Skänkelns inverkan

I måndags när vi hade sitsträning så upptäckte jag en grej! Det gör jag i och för sig nästan varje gång… Trots att vi har haft en hel del sitsträningar så tycker jag att jag kommer på nya saker varje gång, och jag blir faktiskt fascinerad av hur känsliga hästarna är. Jag får det verkligen bekräftat när jag kan snöa in på små detaljer – och man ser så tydligt hur rörelsemönster / bjudning etc kan ändra sig när ryttaren korrigerar små detaljer.

Den här gången var det en skänkel som var för stilla. Det låter säkert märkligt, men jag vill att skänkeln ska vara stadig – men inte ”stum” (precis som handen egentligen). I det här fallet fick jag känslan av att eleven kämpade för att hålla underskänkeln stilla, men det resulterade i att rörelsen från hästen bara ”togs upp” från knät och uppåt. Jag tänker mig att hela ryttarens kropp ska vara som ett ”dragspel” och alla leder – från vristen och uppåt – måste vara fria och få vara med i rörelsen. När hon ändrade sig och blev mer avslappnad även i underbenet (som då ”gungade” med mer) så såg hästen mer lösgjord och rörlig ut. Det blev faktiskt en väldigt stor skillnad till och med (och då var det ändå trevligt att titta på redan innan)!

Jag försökte förklara hur man får en ”automatisk drivning” med en avslappnad skänkel, och hittade en bra beskrivning i Ridhandboken. Jag snor den här:

” Den framåtdrivande skänkeln ligger strax bakom sadelgjorden, alltså så att hälen befinner sig lodrätt under höften. När underskänklarna ligger mjukt an mot hästens sida kommer inverkan till stånd bara genom att hästens bål rör sig rytmiskt växelvis åt höger och vänster. Därigenom flyttas underskänkeln utåt, varigenom den med sin tyngd åstadkommer ett visst tryck mot hästens sida. Skänkeln, som stadigt ligger an mot hästen, inverkar alltså i varje steg, så att  hästen driver sig själv utan att ryttaren använder sina muskler. En förutsättning är givetvis att hästen i sin grundutbildning har blivit tillräckligt känslig.
Genom att ryttaren för ett kort ögonblick spänner vadmuskeln kraftigt förmås hästen att lyfta samma sidas bakben mer. Den här hjälpen ges särskilt när ryttaren vill ge hästen en impuls i det ögonblick då bakbenet lyfts.
Hästar som ännu inte reagerar för ett så kortvarigt tryck måste göras känsligare genom ett förstärkt tryck. Skänkeln får under inga förhållanden ligga kvar och klämma.”

Det trixiga är då att lära sig ha en stadig skänkel som är avslappnad och att man inte är aktiv i musklerna hela tiden. Kroppskontroll med andra ord!

Aneas vecka

Den här veckan blir lite lugnare för vår del. Det är nog mest jag själv som behöver vila huvudet lite… För det krävs en hel del koncentration när jag ska tävla, och samtidigt hålla allt annat igång. Den här veckan ser ut såhär (än så länge):

Måndag – bara en promenad efter tävlingen i söndags
Tisdag – lektion med travbommar. Hon såg superfin ut! Bra att se henne från marken, och så passar jag på när det är bommar (orkar aldrig släpa fram själv men tycker det är väldigt bra träning)
Onsdag – planerad uteritt inställd pga regn! Där går min gräns… Det blev piaff-arbete från marken. Då använder jag hackamore så får hon samtidigt vila från både sadel och bett. Nu börjar hon trampa bara jag ställer mig bredvid! Inte högsta kvalitet och de största stegen, men bitvis kan man nog ändå kalla det ”bebis-piaff” nu.
Torsdag – lösgörande dressyrpass
Fredag – uteritt (hoppas det blir bättre väder….)
Lördag / Söndag – en dag vilodag. En dag dressyr eller bara longering, beroende på hur mycket tid jag har (kurs i helgen). Sedan gäller det också att få ordning på allt inför vår sista tävling den 5 nov, så vi kanske inte bör slappa alltför mycket. 😉 Så nästa vecka måste jag få in en träning igen, men den här veckan håller jag mig hemma.
Foto: Lisas Hästfoto

Höstens teori

Nu har jag bestämt datum för teori. Det blir tre tillfällen under hösten då det är teori istället för ridning. Ni kan gå vid ett tillfälle eller flera – det bestämmer ni själva.

Tisdag 14 november
Jag har fått en inbjudan (se bilden) till Brunmåla hästklinik som håller föreläsningar den kvällen. Jag tänkte att vi kan gå tillsammans (de som vill). Om man är intresserad vill jag att ni meddelar mig senast 1 nov (som ni ser är det osa senast den 6) så anmäler jag hela gruppen i så fall.

Måndag 27 november
Nina Bengtsson kommer och hjälper mig med Anea och Grodan (om det går enligt plan – man vet ju aldrig med hästar) och ni kan titta på och ställa frågor. Då blir det en unghäst och en utbildad häst.
Start 19.00

Torsdag 14 december
Jag rider någon av lektionshästarna (eventuellt två) och visar lite hur jag tänker och jobbar med dem, samt kanske också hur man inte ska göra!
Start 18.30

Ni kommer som ni kan och vill – men det är helt okej att hinta om vilka dagar ni är intresserade av så jag kan sätta på tillräckligt mycket kaffe. Föreläsningen på Brunmåla måste ni som sagt anmäla till! (Inackorderingar är också välkomna att haka på dit!)

Sammanfattning av gårdagens tävling

Igår var jag som sagt med Anea och tävlade i Eskilstuna. Jag är väldigt nöjd, i synnerhet med att jag har lyckats förbättra flera punkter sista tiden. Till att börja med så är det stor skillnad med nya sadeln – jag sitter bättre, hon rör sig friare och vi har en bättre kommunikation = grundläggande! Små saker, t.ex. halterna, är bättre nu – utan mer träning, utan helt enkelt för att jag tror att hon får plats. Tidigare har alltid något ben tryckt åt sidan, det har varit svårt för henne att stanna i balans, och även att stå stilla. Det är mycket bättre nu! (Jag trodde ju bara att jag hade en otålig häst eller att jag red slarvigt…)

Nu ”törs” jag inverka mer på henne för jag känner inte att jag får samma ”motstånd” – och då kan jag äntligen höja kvalitén en smula!

I torsdags tränade vi för Nina, och jag var väl inte helt nöjd. För ett år sedan hade jag varit det, men nu börjar jag ju känna mer och mer förbättringspunkter = utveckling, men också lite frusterande. T.ex. måste jag få en bättre böjning i henne utan att tappa takten och att hon är kvar med kontakt på båda tyglarna. Hon måste också flytta sig mycket snabbare för skänkeln, annars får jag problem i saxen (bl.a.). Hon behöver helt enkelt bli smidigare i sidorna! I fredags red jag utifrån det och hittade mycket bättre känsla. I lördags skrittade vi faktiskt bara ut (måste spara på krutet) och då skrittade hon genom hela kroppen och jag kom verkligen ner i sadeln, bra kvitto på jobbet dagarna innan!

Tävlingen igår då. Framridning i litet ridhus gjorde mig lite stressad (fanns inte plats för en hel sax t.ex). Försökte ändå ta mig i kragen och vara ”i bubblan”. Insåg också på torsdagens träning att jag måste galoppera tidigt och efter det har ordning på traven på nytt – om jag galopperar det sista jag gör blir hon stark. Lade därför mer jobb på traven / lösgörande innan start. Fördelen med litet ridhus var att banan kändes jättestor när vi kom in där!

Jag är nöjd med att hon känns mer balanserad, hon var mer följsam hela programmet. Hon är inte alls lika tittig (bitvis lite spänd, men inte som förut). Har börjat rida med huva, det hjälper nog till. Jag RED också hela programmet strategiskt, använde hörn / kortsidor etc istället för att bara ”styra runt”. Lyckades även göra små korrigeringar där jag ibland tappade henne, så det gav inte så stort utslag när något blev mindre bra. Inga riktiga missar, lite rak i sista slutan i saxen, och ett byte blev sent pga att hon tittade till i ett hörn. Piruetterna var ovanligt bra (hon ”häver” sig lite, men jag kom in bättre). Egentligen har jag gjort massa, små saker bättre än vanligt. Det syns inte på filmen men jag red som f-n och var andfådd efteråt… En domare kommenterade ”koncentrerad ritt” – och det var det verkligen!

Procenten är inte ”skyhög”, 64,43. Det är bra för att vara vi. Jag tror vi kan höja det pyttelite till på sikt. Det var en mini-klass på fem ekipage och inte samma konkurrens som vanligt. Jag är ändå jätteglad för en vinst i svår klass! Det är med en häst som ”bara skulle gå LA”. Och jag har kämpat sjukt mycket med det här, på en häst med lite begränsade gångarter och egentligen ganska svårt för samling. Tycker att hon är fantastiskt duktig som tar mig hit!

Stort tack till Marianne som följer med varenda gång, i ur och skur!

Vinst igår!

Igår åkte jag och Anea, i sällskap med Marianne, till Eskilstuna för att tävla. Det är ju inte runt knuten precis, men det var det värt – vi lyckades faktiskt knipa första platsen i Int1! Jag skriver en sammanfattning om tävlingen och lägger upp en film också när jag har mer tid. Har massa jobb idag från morgon till kväll, men Anea får vilodag. Hon var så himla duktigt igår!