Träning med Zigge

Zigge har varit och tränat på bortaplan för första gången idag. Vi har åkt iväg och ridit i annat ridhus en gång tidigare, men nu fick vi hjälp också av Rebecca. Jag tror att hon tyckte om honom – det lät så. Han har ju massor av kvaliteter, speciellt en fin galopp, och han har ju egentligen mer ”kapacitet” än Anea rent fysiskt, men ridbarhet sitter ju även ”mellan öronen”. Anea är ju, även om hon blir spänd, väldigt bussig. Zigge hittar ju på små grejer hela tiden, även om det verkligen inte var stora saker. Han skötte sig faktiskt toppenbra, men jag känner dock att från det här till en eventuell tävlingsstart är det fortfarande långt. Han är jättefin, men det är svårt att ”hålla ihop” det hela tiden, dels med formen, men även att hela tiden ha honom med sig. Han blir ju lätt överambitiös och taggad och hittar på lite på egen hand.

Men, jag rider på lite så får vi se vad som händer. Hans huvuduppgift är trots allt att gå lektion, fast jag tycker ju att han är så rolig att rida att jag helst vill sno honom själv! Det funkar dock inte riktigt i praktiken, men det är ju lyxigt att ha lektionshästar som är så roliga att rida att man skulle kunna ha dem till sig själv. Han får helt enkelt jobba på och stärka sig, åka på någon träning då och då, och sedan får vi se.

Qurre 2017-03-28

Några första ridbilder på Qurre. Än så länge är han lite spänd, vilket inte är så konstigt i ny miljö. Jag ska få hjälp imorgon att hitta en lämplig sadel (hoppas jag). Sedan kommer största jobbet bli att få honom lite rundare och mer ”ihop” – något som han tycker är lite jobbigt för han har ganska stort / långt steg (dock mjukt, så inte svår att sitta på). Det är alltid en del att testa / komma på med en ny häst såklart – vi ska lära känna honom och vice versa!

Vår

Älskar den tidiga våren! Ja, fortsättningen också, men nu blir man så glad för väldigt ”lite”. Varenda ny liten knopp eller blomma märks liksom. Sedan blir man lite bortskämd och tar det för givet på något sätt. Det är extra roligt att plantera första blommorna också, efter en tråkig och grå period. Och så är kvällarna äntligen ljusare. SÅ SKÖNT! Nu väntar jag med spänning på att det snart ska börja komma små lamm. <3

Dressyrkurs med yoga i sommar

I samarbete med Helena Starkenberg kommer jag hålla en ”specialkurs” i sommar där vi fokuserar på sits / inverkan, balans och rörlighet. Ett pass blir det sitsträning enskilt på lina, och förhoppningsvis kan yogan också vara till hjälp att både hitta bättre kroppskontroll, och även fokus.
Obs: du behöver inte ha yogat förut, man utgår från sin egen nivå så det krävs inga förkunskaper för det.

28-30 juli
Tredagarskurs med yoga och ridning.
Fredag:
ankomst 14.00  fika och genomgång.
Ett pass ridning, ett pass yoga.
Lördag:
Ridning sitsträning enskilt 30 min på fm.
Ett pass yoga och ett pass ridning på em.
Söndag:
2 pass ridning fm, lunch som avslutning.
4800 kr inkl yoga, ridning, kost och logi.

Det finns fler kurser med övernattning att boka under sommaren, dessa hittar du här.
Anmälan görs till info@ryttarutbildning.se

Helgen

Dagarna bara rinner iväg, och jag vet inte riktigt vad jag har gjort sista tiden. Inget särskilt känns det som, konstigt nog? Väldigt skönt i alla fall med mer värme och längre dagar! Nu är det vår på riktigt. 🙂

I helgen har jag haft ett dagläger igår, som gick väldigt bra. Hästarna såg fina ut och alla verkade nöjda. Idag har jag varit ”ledig” från stallet, men istället har jag varit hela dagen på domarfortbildning. Vi har en ny domarutbildare nu, eftersom Roger Ohlson har ”gått i pension” (?), så idag var första tillfället med Lena Wiman istället. Tror det kommer bli bra, det kändes så!

På förmiddagen dömde vi hela program högt, två och två. Från LC till MsvB. Efter det diskussion kring bedömningen. Tycker att det var ett bra upplägg, även om det känns lite ovant och jobbigt att döma högt i grupp tycker jag. På eftermiddagen blev det lite genomgång / sammanfattning och en del diskussioner. Varje år har vi en grej vi ska fokusera extra på och i år ska vi titta på ryttaren, och inte bara ”bländas av fina hästar”. 😉 Bra! Tror det är något jag själv är rätt duktig på i varje fall – alltså att premiera god ridning och inte bara ”fina gångarter” om man ska förenkla det.

Kul med kurs och att träffa annat folk, men man blir rätt trött av att vara stilla en hel dag. Hur 17 överlever ni som jobbar på kontor??!

Veckan som kommer innehåller bl.a. träning och sadelutprovning. Hoppas på att jag hittar något bra åt Grodan, så att vi kan komma igång lite mer ordentligt. Den hon har haft nu är inte helt bra tyvärr, så nu har vi bara longerat och ridit ut lite kravlöst. Hon har dock ett fantastiskt psyke och går utan att blinka överallt, även när hon har en tittig kompis vid sin sida. Så himla bra häst måste jag säga! Är hemskt förtjust i henne. <3

Gårdagen

Igår var en bra jobb-dag, där allt flöt på så som jag hade tänkt. På förmiddagen red jag en kort stund på Fantasi och hon kändes fin. Har inte ridit henne på länge, så blir glad att hon ändå känns mjuk och ridbar direkt när jag hoppar upp! Iffi och Affe red vi ut på, vilket verkade uppskattat – särskilt av Affe som bockade lite i galoppen. Gulligt om det inte går överstyr, men han skulle aldrig göra det för att slänga av eller så utan det var en glädjeyttring. Även Calle reds ut av en elev. Jag försöker få ut hästarna en dag i veckan, men ibland går det inte – särskilt svårt är det under vintern såklart. Det är viktigt att variera träningen, både för hållbarheten, men även för att hålla hästarna motiverade!

Sofia red också en kort stund på Qurre. Normalt sett brukar jag inte rida första dagen, utan kanske longera dag två t.ex, men nu uppfattar jag det här som en lugn häst och han hade inte heller en lång resa hit eller så. Han skötte sig faktiskt hur bra som helst, och såg bättre ut nu än när Sofia var med och provred honom, så det var ett bra betyg!

På eftermiddagen kom Nina hit och jag tränade med Anea och Zigge. Båda var fina! Anea kändes mjuk och okomplicerad och väldigt påverkbar. Vi har ju haft två lite lugnare veckor efter tävlingarna och hon verkar ha mått bra av det. Ska jobba vidare med att hon är framme för skänkeln hela tiden – nu är det lite ”av och på” även om helheten känns väldigt bra.
Zigge var också fin och mer igenom än tidigare. I måndags fick jag tyvärr ingen bra känsla alls, han var spänd och uppvarvad redan i stallet av någon anledning. Igår var han dock bra från start och jag kunde rida i en rundare form och lugnare tempo än jag kunnat innan. Han är lite lurig för han går gärna avknäppt och krullar ihop sig, men det går inte bara att ”ta upp huvudet” för att lösa problemet, utan det handlar ju om att han ska ta skänkeln. Nu kunde jag rida i en rund och bra form med kontakt och bra driv bakifrån, vilket kändes bra.

Ja, det var min onsdag det. Grodan fick vila. Måste hitta en annan sadel så hon får ta det lite lugnt tills det problemet är löst. Tänker att vi rider ut eller longerar så det inte blir så höga krav på henne.

 

Ny lektionshäst

Igår flyttade en ny häst in i stallet. Han heter Quite Quality och det blir nog ”Qurre” (eftersom vi inte kan ha två Calle / Qalle). Han är född 2004 och e. Quite Easy ifall ni inte kunde gissa det själva…. ;).

Här är 170 i mkh men upplevs inte så stor för det är en smäcker häst med långa ben. Han har tidigare tävlat 130 hoppning och MsvC dressyr, så förhoppningsvis blir det en bra läromästare åt er elever. Jag tycker att han verkar ha ett bra psyke också, av det jag har sett såhär långt. Tillsvidare får ni nöja er med en bild i stallet i en lerig grimma, men det kommer såklart bättre bilder så småningom!

Rätt mindset för att ”komma till ridning”

Vi hade ett teoripass i måndags som jag tänkte försöka sammanfatta så gott jag kan. Teorin under våren är bl.a. repetition / genomgång av säkerhet kring hästhanteringen, men också ridteori som varje grupp styr själva. I den här gruppen passade vi på att utvärdera förra terminens mål och diskutera nya mål. Det blev inte så mycket teori kring ridteknik, utan en hel del som kanske sammanföll lite med mitt inlägg om att bli en bättre ryttare – nämligen att ha ”rätt mindset”.

Det var väldigt roligt och givande att prata om och jag tror det väckte lite nya tankar. Det är jättebra att hinna sitta ner och prata såhär tycker jag, något man inte hinner på vanliga lektioner. Egentligen har jag himla bra förutsättningar som instruktör, eftersom jag har få elever som jag hinner ”komma närmare” än en vanlig ridskola. Hur som helst, det vi mest ”snöade in på” var hur man egentligen kommer till ridning snabbare.

En del handlar givetvis om ren ridteknik – att vara snabb nog och ha rätt tajming t.ex. Att inte klämma med benen eller bli fast i handen. Men en del handlar också om ”rätt” inställning, och det är ju egentligen svårare för mig att ”lära ut” eller förklara.

Jag tror att det är viktigt att ta ”ledarrollen” från början – redan när man leder hästen innan man sitter upp ska den lyssna på framåt och stanna när man vill. Här ”bäddar” man lite för resten av passet, får hästen att vara uppmärksam och lyssna på dig. Även när man suttit upp och skrittar på lång tygel så kan man börja ”jobba” – eller snarare kommunicera med hästen. Redan här kollar jag av att jag kan reglera hästen lite för sitsen, att skänkeln fungerar och att jag kan rida rakt. (Tips: släpp stigbyglarna för att hitta sitsen snabbare.) Det gäller att få hästen att följa dig – att du får sitta rakt och inte ”hänger med” en häst som t.ex. vill gå på tvären eller mot en skänkel – för det gör de oftast redan lite på lång tygel om man känner efter.

Generellt tror jag på att vara ”piloten”, att checka av gas, broms och sväng (förenklat) – att renodla dessa hjälper i början av passet gör att du lättare kan analysera varför saker eventuellt inte fungerar senare under passet. Man kan alltid gå tillbaka till det dessutom. Det är viktigt att själv ta ”kontrollen” över i vilken riktning passet går – det ska inte vara ren slump eller tur om det går bra, tycker jag. Om man har en ganska tydlig plan så är det också lättare att analysera varför det vissa gånger går dåligt – och kanske lära sig något även av dessa pass istället för att bara gräma sig över att det inte kändes bra. Likväl som att det är viktigt att veta vad som blev rätt – så att man kan göra om det igen!

Och där kommer vi in på känslan. Vi vill rida med en bra känsla, såklart. Först och främst måste man ju veta vad man ska leta efter – där kommer instruktören in som guide, men det är också viktigt med en häst som kan förmedla en bra känsla. Jag tror dock inte på att alltid rida bara genom att ”leta efter en bra känsla” (om man inte är född som en supertalang möjligen). Jag hade själv en period där jag red massor – men helt planlöst, och bara genom att försöka ”hitta känslan” (red mycket själv då). Jag lärde mig säkert något av det också, men det var mest tur om det gick bra. När jag lärde mig att checka av och kontrollera att hjälperna fungerar och att jag själv hade en plan så blev det mycket lättare att rida. Jag tror många glömmer det. Det behöver inte vara så avancerat – gör det på ”din nivå”, men se till att du inte bara rider runt, runt. Hästarna går inte bra av sig själva!

En sak som en elev sa var att hon rider mer utifrån att det ”inte ska gå dåligt” än att det ”ska gå riktigt bra”. Intressant, för jag har aldrig sett det ur det perspektivet. Det begränsar en såklart en hel del om man tänker på det sättet. Här tror jag att det är viktigt att våga testa lite ibland och kanske göra för mycket till och med – för att se var ”gränsen går”. Jag menar inte att rida brutalt eller så – utan att helt enkelt tänja lite på sina (eller hästens) gränser. Ibland blir det fel – det blir det för mig säkert varje pass – men det är ju så jag vet hur mycket eller lite jag ska ”trycka på knapparna”. Man kanske inte behöver göra det när man rider en ny häst – men om man har samma ett par gånger kanske man kan höja ribban lite?

Tänk på att ge hästen en chans att reagera på hjälperna. Börja med en liten hjälp, och förstärk om det behövs, men tjata inte. Ibland märker inte ryttarna att hästen faktisk har gett ett ”svar” – ryttaren rider lite till för säkerhets skull. Det kan vara så att man inte fick riktigt så mycket respons som man hade väntat sig – men även en liten reaktion ska belönas med eftergift /minskat tryck, och så kanske man kan begära mer gången efter! Det gäller att vara så fokuserad att man faktiskt lyssnar tillbaka – det är inte en envägskommunikation vi sysslar med.

Att värma upp hästen innebär naturligtvis inte att sätta press på en gång och kräva 100%. Men en vanlig uppfattning tror jag är att hästen ”ska komma igång” genom att jogga runt nästan utan inverkan. Det är viktigt att skilja på uppvärmning av muskler osv, men reaktioner och uppmärksamhet kan man kräva av hästen på en gång tycker jag – det ”ska inte” krävas en lång startsträcka för det. Tvärtom tror jag att hästen redan där kopplar bort ryttaren om man inte är lite på hugget!

En sista sak som jag har märkt är att många elever frågar ”hur rider jag den här hästen?” och i princip försöker memorera det till nästa gång. Tanken är god, men för det första rider jag inte hästarna likadant varje gång. Hästarna är (hör och häpna!) olika från dag till dag, så att tänka så kan nog bli lite ”farligt”. Sedan tror jag att man kanske anpassar sig lite för mycket utifrån hästen med det tänket. Självklart har alla hästar olika form / känslighet osv, men jag tror att man ändå ska utgå ifrån att hästen ska följa dig – inte tvärtom (återigen – checklistan) och framförallt tänka att varje ridpass är ett tomt blad! Personligen tycker jag ibland att det är lättare att sitta upp på hästar jag rider mer sällan, för då har jag inte så mycket förutfattade meningar / förväntningar som när jag rider min egen… Det som funkade igår fungerar nämligen inte alltid likadant idag -men grunderna ska fungera och de är likadana på alla hästar!

Två hästar som är väldigt olika att rida – men samma grunder ska funka: gas, broms, sväng, gå åt sidan, och att de jobbar så liksidigt som möjligt.