Vintertid…

Usch, nu känns det riktigt ”höst”, det blev mörkt redan vid fem!!
Jag missade såklart tidsomställningen och blev blåst på en timmes extra sömn. Den hade jag ju behövt!

Mina föräldrar har varit här i helgen och hjälpt till med lite fix, nu har jag lite mer ordning i foderrummet med krokar osv. Tvättstuga/torkrum är också klart sedan ca en vecka. Nu ska jag bara tvätta ikapp ca ett års otvättade hästtäcken, mindre kul! Börjar ju bli dags att lägga på mer täcken så småningom, även om det är oväntat varmt fortfarande.

Mirre, en häst från ridskolan där jag jobbade förut, åkte tillbaka idag. Han har varit här en vecka med sina ägare och tränat intensivt. Jätteroligt att ha dem här! Han avlöstes av Moa, Elins häst (Elin jobbade här i somras) – hon är här tre dagar på sitt höstlov. Sedan är den boxen tom till 1 dec – så om någon mer vill komma och träna några dagar eller en vecka med egen häst – passa på!

Sommarminnen

 

Idag har det varit en fantastiskt fin dag och lyckad sitsträningskurs, men man känner att varje solig dag är en extra lyx, snart är det slut… Här kommer några bilder från soligare tider, tiden går ju fort som tur är så snart är det sommar igen! 😉

Jakten på avmaskningsmedel – eller, ”det var bättre förr”

Idag har jag efter mycket om och med fått tag i avmaskingsmedel. Det har känts ungefär lika knepigt som att få tag i knark (vad vet jag om det kan man undra då), eller – det kanske är lättare??

Förut kunde vem som helst köpa avmaskningsmedel på apoteket, men nuförtiden är avmaskningsmedlet receptbelagt. Anledningen till detta är att vi hästägare har ”missbrukat” avmaskningsmedel och det gör att parasiterna kan bli resistenta och medlet tappar sin verkan. Nu har vi ju stora och bra nya hagar så det bör inte vara något högt parasittryck, men pga att jag har sett flera hästar med styngflugelarvs-ägg (konstigt ord?) på benen så tänkte jag att det inte är värt att chansa.

För mer än en månad sedan bad jag veterinären skriva ut ett recept till mig. Nuförtiden får man ju inte receptet i handen utan det ska ringas in till apoteket. Vilket han såklart glömde. Jag ringde och påminde och han lovade, jag åkte till apoteket men där fanns inget recept. Jag ringde distriktsveterinären, som lovade att skriva ut recept. Jättebra, tänkte jag, men nu ville jag inte åka till apoteket i onödan den här gången så jag ringde apoteket för att kolla om receptet fanns där.

Men – nuförtiden så är ju alla apotek olika kedjor, och efter x antal samtal, tid i telefonkö samt diskussion med någon som bara hänvisar en vidare så insåg jag att det är omöjligt att få bra service från apoteket (tack för den valfriheten – vem bryr sig om vilket apotek man går till bara man får sin ipren eller vad man ska ha???!!!). När jag väl kommit till rätt apotekskedja så fanns givetvis inget recept där. Otippat??

Till slut lyckades jag få en TREDJE veterinär att skriva ut ett recept, och till och med ringa in det till rätt apotek! Ni ska inte tro att avmaskningsmedlet är ett elektroniskt recept som annan medicin som man kan hämta var som helst – utan det är endast ETT fysiskt apotek som får in det här receptet.

Så idag skulle jag äntligen hämta det. Och då åker jag såklart till fel apotek i Upplands Väsby (det var mitt eget fel). Receptet låg i Vallentuna, och när jag väl kommer dit så hittar givetvis inte personalen mina grejer. Jag börjar verkligen misströsta här, men efter ca 10 minuter så kommer mina 10 sprutor. Jag beställde 10 för att det brukar komma EN stor låda då. Givetvis får jag 1o enskilt förpackade sprutor, och givetvis MÅSTE apotekaren sätta en sån där klisterlapp på VARJE SPRUTA! Jag blir helt galen. Det finns ju heller inga människor som är så långsamma som apotekare, ingår det i utbildningen? (FÖRLÅT JENNY A – du är säkert ett undantag).

Nu ska jag bara komma ihåg att avmaska i morgon. God natt!

Mer om avmaskning:
http://www.veterinaren.nu/artiklar/hast/avmaskning/avmaskning-hast/225

Träning med Anea

Har varit och tränat med Anea idag. Traven kändes bra men galoppen var för spänd. I slutet blev det bättre, då jobbade hon mer genom ryggen. Hon är svår, för så fort jag vill ha mer energi och engagemang så blir hon hellre spänd och stark. Just nu känns det lite tröttsamt, jag vill ha ”mer” tillbaka! Börjar kanske tro att vi har kommit till en gräns där det är dags att ge sig? Å andra sidan är jag väldigt envis, och egentligen trodde jag inte ens hon skulle komma till den här nivån när jag började rida henne för några år sedan och hon sprang med huvudet rakt upp och var extremt sned. Men det ”beteendet” finns fortfarande kvar, och det gör att jag får svårt att ”komma till ridning”. Dock gillar jag henne väldigt mycket så det är väl bara att bita ihop och träna vidare. Det är lätt att glömma framstegen som hon ändå har gjort.

Hemma igen red jag Quickan, där är man nöjd med mindre saker (på sätt och vis är det skönt med en unghäst, mer kravlöst!). Nu börjar hon gå bättre framåt och kännas stadigare på bettet. När hon slappnar av och bjuder känns hon bitvis riktigt fin med riktigt trevlig trav. Det är tur man har flera hästar att rida!

Snart jul?

Det börjar bli dags att planera julens kurser.
Terminen slutar 22 dec och vårterminen börjar 9 jan.
Det kan finnas plats i någon grupp till våren – anmäl gärna ditt intresse redan nu!

Jag har beslutat att jag måste försöka vara lite ledig (om det går) och jag tror hästarna behöver en break också, så från 23 dec-1 jan ska jag försöka ha lektionsfritt.

2 jan-8 jan kommer jag ha kurser och privatlektioner. Planerar även eventuellt någon tvådagarskurs. Du som redan nu vet att du kommer vilja rida under ledigheten får gärna maila mig önskemål om dagar och kurser! Planering läggs ut inom kort.

Veckans övning

Den här veckan kommer vi att jobba med skänkelvikningar.

Skänkelvikning brukar ridas på diagonal linjen (snett igenom), eller halvt igenom.
I skänkelvikning är hästen ställd i nacken, från rörelseriktningen och rak i bålen. Framdelen ska leda i rörelseriktiningen, fram – och bakben ska korsas.

Man rider skänkelvikning för att göra hästen lydig för hjälperna och att lösgöra den samt att förbereda den för skolorna.

När man lär in skänkelvikning börjar man i skritt och nöjer steg med ett par steg sidvärts, utan att kräva för mycket tvärning. Därefter kan man öka stegen i skänkelvikning och sedan också rida den i trav, det är viktigt att man inte tappar takten i traven.

  • Vikten: är rakt överhästen men ändå väl med i rörelse riktningen.
  • Inner skänkeln: får hästen att flytta sig åt sidan. Skänkelläget brukar vara bra strax bakom sadelgjorden, eller längre fram eller bak beroende på om hästens fram eller bakdel behöver påverkas.
  • Ytter skänkel: är framåtdrivande och hindrar hästen att förböja sig, tvära för mycket eller slippa ifrån den inre skänkelns tryck.
  • Båda skänklarna: är framåtdrivande.
  • Inre tygeln: ställer hästen och understödjer.
  • Yttre tygeln: hindrar hästen från att förböja sig, reglerar.

Hästen ska gå undan för skänkeln, inte dras av tygeln!

  • Vanliga fel: Att man förböjer hästen i innersidan. Den ska bara vara ställd i nacken – räta ut den. Akta dig för att bli fast i inre tygeln.
  • Att bakdelen kommer före, Framdelen ska leda rörelsen. Räta ut hästen , minska tvärningen och rid mer framåt än åt sidan (inre sida är det håll som hästen är ställd åt).
  • Ryttaren sitter inte mitt över hästen.

C-tränarutbildning på Flyinge

Har varit på C-tränarutbildning på Flyinge tis, ons. Det är kul att träffa lite andra i samma bransch, det är nästan största utbytet faktiskt… Föreläsningarna har varit bra, bättre än förra gången, men ändå mycket repetition (samma föreläsare som på hippologen), fast visst, man har ju glömt en del sedan man gick i skolan. Dock känns fördelningen av ämnen skev – en timme ridlära och fyra timmar hästens beteende? Jag tycker kanske att ridlära är lite viktigare när man går en tränarutbildning. Hur som helst var det kul att komma iväg lite, men också en smula tröttsamt med resa och långa dagar och så ”halkar man efter” här hemma. Det är hopplöst mycket att göra hela dagarna! Idag har jag i alla fall hunnit klippa Caprice, skönt, en mindre… 🙂