Teori

Ikväll har jag jobbat hemma (!). Har haft teori med måndags – och torsdagsgruppen hemma på Vreta. Det var väldigt intressant att höra vad alla hade för olika mål, det var ganska spridda långsiktiga mål, men de flesta var överrens om bättre sits, bättre inverkan och framförallt känsla. Att få en bättre känsla är inte helt lätt, det går nog bara att öva upp genom att rida mycket, och att rida så bra hästar som möjligt. Jag kan guida eleverna till att hitta en bra känsla, men det går verkligen inte att förklara hur det ska kännas, det är ju väldigt individuellt tror jag hur man upplever ridningen. Det går inte att förklara hur musik låter heller… 😉

Det ska i alla fall bli roligt att fortsätta vårens lektioner med elevernas mål i bakhuvudet som inspiration!

Målplanering

I morgon och på tisdag har jag teori med de fasta rideleverna. Temat är målplanering. Jag tänkte dels för min egen skull ta reda lite mer på vad mina elever har för mål och ambitioner så att jag vet hur jag ska lägga fokus på lektionerna, men även för elevernas egen skull är det bra att sätta upp mål.

Det är himla lätt att tänka ”Jag ska bli bättre på att rida” – men vad innebär det då? Blir man bättre så höjer man samtidigt kraven, och då märker man inte att man blir bättre…

Jag tittade igenom mina egna papper från tidigare år och jag har alltid haft ganska tydliga mål, men inte förrän förra året skrev jag ner dem ordentligt med lång- och kortsiktiga mål. Faktum är att jag har klarat det mesta som jag har tänkt mig!
Mål när jag gick i 8:an var att gå hippologen – och det var ju ganska snabbt gjort. Jag var extremt målmedveten då med att träna inför antagningsproven, och det var nog tur för jag tror inte jag hade klarat det annars. Jag skulle behöva vara lika fokuserad nu som då, det är inte så att jag inte har mål, men då var jag superdisciplinerad på att träna på allt från att visa häst vid hand till att själv jogga och läsa varenda hästbok jag kom över för att inte kugga på teoriprovet.

Ett annat stort mål var att starta eget innan jag fyllde 30, det klarade jag också med ett år tillgodo. 🙂 Nu ska jag få det att gå med vinst till 2012.

Mål förra året var att tävla Anea i LA:6 på minst 60% (klarade 71%) samt att flytta företaget till Stockholm. Vision på längre sikt var att ha en egen gård, och det var något jag aldrig, aldrig trodde skulle hände på riktigt. Men det har det redan gjort!

Nu har jag under kvällen gjort en ny målplanering för 2011, men jag håller den för mig själv tillsvidare, så utvärderar jag den här till nyår! 😉

Besök hos Caprice

Idag har jag varit hos Caprice i Sigtuna och tittat till henne. Boxvilan har nu varat i 2½ månad (ska vara 3) men jag har varit olydig och tog ut henne på stallgången och gick ca 10 meter (…) för nu vill jag veta om hon kan gå på benet!!! Och det gick som smort, jag såg ingen hälta alls. Fast det betyder ju inte att senan är helt läkt men i alla fall ser det lovande ut. Hon ser fortfarande ok ut i kroppen, fast hon har ju tappat bakdel och hals. Som tur var så var hon ju välmusklad innan det här hände så än så länge är hon inget vrak i alla fall.

Om kür

Haha, här är ett roligt inlägg från en annan blogg:

http://dressyrringen.se/blog/star-vi-i-hissen-eller/

Det är verkligen sant att man ibland blir besviken på kür-musiken! Tyvärr kan jag inte vara i Göteborg och följa tävlingarna där, men man kanske kan se lite på tv eller datorn. Küren är alltid roligast tycker jag, men ibland har ryttarna fullständigt misslyckats att sätta ihop lämplig musik till sin häst, eller så har de överarbetat musiken vilket gör att det inte alls ”flyter”. I Globen i vintras var ju Anky klart bäst, mycket proffsig kür – men hon är väl inte typen som lämnar något åt slumpen precis…

Synd att kür inte finns på lite lägre nivå, hade verkligen varit en rolig tävlingsform att få rida. Så man får väl ligga i lite så man kommer till GP… 😉

Iffi

 

Katarina hjälpte mig att fotografera Iffi igår. Några bilder är ganska fina men tyvärr lite suddiga. Jag ska försöka lägga ut en ny, ordentlig annons i helgen, med nya foton.

Dagläger under våren

Jag har uppdaterat hemsidan med kurser och dagläger under våren. Det är redan mycket bokat (roligt!) så jag har bara ett fåtal tillfällen att erbjuda om man vill boka en plats. Det finns givetvis också möjlighet att boka privatlektioner eller sitsträning. Snart är det vår! (Även om det inte känns så just nu…)

Svensexa och sitsträning

Igår började jag med en svensexa i minus 20 grader 08.00 på morgonen – snacka om hurtiga! (Undrar hur trötta de var när deras dag var slut?). När jag kom till jobbet stod en hel hög med killar på parkeringen och väntade och jag undrade verkligen vad jag hade gett mig in på, men det gick väldigt bra. Brudgummen Anders klarade t.o.m. av att galoppera! 🙂

Resten av dagen ägnades åt första tillfället på sitsträningskursen. Jag longerade alla ryttarna en och en och de fick hjälpas åt att filma varandra. Fokus var att hitta bra takt och balans på hästen, bl.a. genom en av mina favoritövningar där man ska rida lätt genom att stå upp två steg och sitta ner ett steg (jättebra balansövning som man kan roa sig själv med också t.ex. när man rider ut). Nästa gång ska vi titta på filmen och gå igenom alla ryttarnas sits lite mer grundligt. Jag tror alla fick med sig flera saker att träna på nu till nästa tillfälle.

Om kommunikation

Idag ringde en kvinna som eventuellt är intresserad av lektioner. Hon berättade att hon var helt knäckt pga undervisningen på hennes nuvarande ridskola. Det brukar vanligtvis vara så att många upplever att man kanske inte utvecklas som man hade hoppats på ridskolan p.g.a. t.ex. stora grupper, vilket ju är förståeligt. I det här fallet var det dock så att hon fick kommentarer i stil med ”sådär får du inte rida, du förstör ju hästen” och liknande saker. Detta har givetvis lett till ett dåligt självförtroende och att hon inte känner någon glädje med ridningen längre.

Jag blir helt förundrad över hur det kan vara ”okej” att fälla sådana kommentarer till sina kunder/elever. Ridsporten är tydligen fortfarande ålderdomlig? Lär man ut såhär inom andra idrotter?

Jag kanske inte är rätt person att kommentera ämnet, för jag vet att jag själv är ganska ”tuff” som instruktör. Jag tror en del av ”hårdheten” hos många instruktörer hänger ihop med att man med hästar måste vara snabb och rak i sin kommunikation, det finns inte alltid tid till långa haranger och förklaringar. MEN: jag hoppas verkligen att jag själv är KONSTRUKTIV när jag instruerar, och jag brukar alltid beröma eleven när det blir BÄTTRE! Att bara säga saker som att ”du förstör hästen” eller ”rid bättre” ger ju i sig ingen fingervisning om hur eller vad man ska göra…

Det är dock hemskt svårt att lära ut ridning på ett bra sätt! (Det bästa är kanske att rida en hygglig och välutbildad häst som kan förmedla känslan?)
Man ska dels ta hänsyn till olika hästars förutsättningar och temperament (lättare när man håller lektion med sina egna hästar som man känner) – samt samma sak med eleven! Vissa elever rider bättre om jag skriker lite på dem, medan andra blir stressade och behöver mer lugn och ro. Det gäller att lyckas lista ut hur eleverna bäst lär sig, och för den delen: om de VILL lära sig – vi har ju alla olika mål med ridningen. Det finns alltid massor att lära sig både när det gäller ridningen, men även hur vi lär ut. Frågan är väl om alla instruktörer tänker så långt? Jag har en ”käpphäst” från den korta tiden jag själv red på ridskola (en termin var allt jag klarade). Det är att alltid försöka avsluta lektionen positivt. Även om det inte har varit ett bra pass så ska det i alla fall ha blivit en FÖRBÄTTRING. (Går inte alltid att leva upp till tyvärr.) Det starkaste minnet jag har från ridskoleridningen är nämligen att jag inte fick hästen att galoppera, och jag fick heller inte hjälp med det innan lektionen var slut. Snacka om att man gick därifrån och kände sig misslyckad! Det där finns fortfarande i bakhuvudet nu när jag håller lektioner. Och samma sak är det ju när vi rider, att man försöker avsluta passet med något som fungerar bra!

Skön dag!

Idag har jag haft ”sovmorgon”, hunnit till naprapaten (det behövdes…) och ätit lunch i ca 40 minuter. Alltså en väldigt skön dag om man jämför med de dagarna när jag ofta äter i bilen eller på stående fot. Mår väldigt bra efter den här lyxen!

Lektionerna har också gått bra. Har även suttit upp en stund på Wirja, det var ett tag sedan sist. Men hon är ändå superbussig och lydig så fort man sitter upp! Den hästen är verkligen en fantastisk lektionshäst.

Jag tänkte jag skulle göra lite reklam för Karen, som har hjälpt mig att massera hästarna under en tid. Hon har ett bra pris på sin hästmassage då hon är nyexaminerad. http://www.handsforhorses.se/pages/haestmassage.html

Nu är det dax för tidig sänggång, läsa en bok och sedan somna i god tid, i morgon börjar första lektionen 08.00.