Träning igår

Nina fastnade i trafiken så det blev ingen träning hemma igår. Fick en ”akut-tid” hos Rebecca på em istället. Alltså fick Grodan stå över och jag åkte bara med Anea. Det var en bra träning, jag tycker hon känns mer påverkbar nu. Vi jobbade en del med galoppslutorna och att rida bra in i en ny sluta men utan att göra hela saxen. Jag måste ha henne mer samlad där så hon inte rinner iväg. Tycker att saxen är det svåraste av allt. Serierna sätter vi ändå oftast. Jag måste dock hitta mer samling även där – att hon väntar och är mer påverkbar mellan bytena. Det är väl genomgående i allt just nu, att rida mellan rörelser, mellan momenten, inte bara bli ”nöjd” med att man gjort en sak och sedan tappa iväg allt innan nästa moment! Det avslöjas ju direkt när jag rider program om vi säger så…

Vi avslutade lite med att trampa och att jobba med passage. Det är fortfarande mest en ”mycket samlad trav” där hon kanske gör hyfsat rätt med benen men inte riktigt har med sig ryggen. Jag hittade dock lite mer känsla ett par steg där hon fick med sig kroppen på ett annat sätt. Gäller också att hon orkar få ihop ”sidorna” lite bättre så hon inte breddar med bakbenen. Återstår att se om det går – oavsett vad så tycker jag ändå hon är duktig för det är ingen häst som ens visar tecken på passage när hon blir upprörd i hagen – utan det här kommer endast av att hon blivit starkare och starkare. Hårt jobb, med andra ord.

Lade upp detta klipp även på Instagram. Råkade trycka på ”arkivera” och sedan försvann det helt!! Vad hände? Kan man plocka fram det igen på något sätt?

Vi växlar mellan passage och samlad trav – men passagen ska vara ännu mer samlad så småningom

När man blir glad över en hovböld

Igår blev Zigge plötsligt jättehalt. Han gick tydligen normalt in från hagen men när han skulle ut ur boxen lite senare så undvek han att stödja på benet. Han ”hasade” och typ halkade fram på ett väldigt konstigt sätt med ett släpande ben. Jag hittade inga yttre tecken utom möjligen lite värme på skenbenet. Antog att han hade halkat i leran och i bästa fall bara sträckt sig, men i värsta fall skadat menisken eller brutit något eller… ja, fantasierna skenar ju alltid iväg när man inte har någon aning!

Eftersom det var lika illa i morse åkte jag in till Mälarkliniken. De var jättesnabba och jag hade tur, behövde inte vänta på varken veterinären, röntgen eller hovslagaren som sedan fick ta över. Så bra att det alltid finns hovslagare på plats där! Veterinären trodde först att det kunde vara ett ligament som hade gått av (!), de hänger ihop med nerverna, och så som Zigge rörde sig så tyckte han att det såg ut som om han ”inte kände golvet” och det lät ju verkligen inte lovande! Vi röntgade både kota och knä men allt såg bra ut – dock syntes en liten gasbildning i tån och då kan man gissa att det finns en böld där. Mycket riktigt – hovslagaren hittade den direkt!

FAN (förlåt) så skönt! Jag hade ju nästan räknat med det värsta… Nu står han med gips som måste bytas och han får inte gå ut på ett tag, men det är i alla fall inte ett dugg farligt. Vilken enorm lättnad!

Tack för sällskap och hjälp idag, Maria! <3

Lyckad programträning idag!

Idag var jag på Vällsta med Anea och red program för Roger Ohlson. Nu fokuserar jag bara på Int1, på  träning och tävling. Det var ju synd att det inte var tävling idag (!) eftersom vi fick ihop 66,87% och även en bra känsla. Det var ändå lite missar / slarv så jag tror att poängen var lite snäll, men det känns ändå bra att få lite ny motivation framåt. Jag VET att det finns mer i Anea än vad jag lyckas visa på tävling, men jag måste lära mig rida program bättre och klara av att hålla ihop allt mellan rörelserna också…

Jag lyckades hitta lite ”ny känsla” igår när jag red hemma, och hade med mig det på framridningen idag och det är jag väldigt nöjd med. Nu ska jag verkligen försöka hålla fast vid det (handlar mycket om att få henne mer på bakbenen och kunna lätta av, samt ha henne mycket mer flyttbar i sidorna så hon inte blir ”hängande” varken framåt eller i sidled…). Det jag är mest nöjd med i programmet är nog serierna som var jämna och flöt på. Fick 8:a på mellantraven och 7,5 på en ökad trav.

Jag blev också väldigt glad över att Roggan berömde mig för det jobb jag har gjort med henne. Han har sett oss från MsvB och upp till svår klass, och jag är medveten om att hon är begränsad och inte har så lätt för sig. Han sa att jag verkligen har lyckats ”få ut det mesta” av henne hela tiden. Det värmer verkligen att få beröm för det och att det uppmärksammas. Ibland känns det bara som om det enda ”folk” ser är rosetter och placeringar, och Anea är ju kanske ingen rosettplockare även om vi har lite vinster och placeringar upp till StG. Jag kämpar på hur som helst, har inte pengar att köpa en superhäst för och kommer inte sälja henne. Vi lär oss fortfarande, även om jag ibland sliter mitt hår för det är så svårt! Jag måste ändå säga att hon är en ”kämpe” för hon är verkligen inte en häst som har särskilt lätt för sig och hon ”borde” inte gå dessa klasser.

En till viktig sak idag: det var roligt, och även Anea kändes avspänd och glad. Det absolut viktigaste för mig är att vi har en bra kommunikation, både på banan och hemma.
Överst när vi travar fram (brukar även vara lägre här) – sedan skolor i en mer upprest form.
Även här lite olika grader av samling – på mittenbilden skulle ju det optimala vara att få fram nosen mer – vilket är svårt med henne men det börjar bli bättre.

Träning med Grodan igår

Två klipp från träning hos Nina igår. Grodan är så himla duktig, lätt att lasta, snäll att åka med och likadan hemma som borta. Traven är fortfarande lite snabb i takten, men det tror jag kommer bli bättre med mer styrka. I galoppen har vi börjat flytta henne lite för skänkeln (viktigt inför bytena) och vi provade några byten. Åt ena hållet rent och på hjälpen, åt andra hållet efter bak, men det där tror inte jag blir svårt för henne. Galoppen är såpass ridbar att bytena inte bekymrar mig. Tycker på det stora hela att hon är väldigt lättlärd. 🙂

Zigge 2017-09-13

Provade ju en ny sadel på Zigge också häromdagen. Jag tror inte att jag inbillar mig, den ger mer frihet och han travade plötsligt bättre än jag känt tidigare. I början var det lite försiktigt, men sedan kändes det som om han ”kom på” att han kunde använda ryggen och han började ta i mycket mer. Vet inte hur tydligt det syns på bild, men jämför första och sista bilden så ser ni att det har hänt lite med hans hållning och även undertrampet!

Långhelg

Jag kommer faktiskt smita iväg från och med ikväll till och med måndag förmiddag. Tyckte att jag behövde en mini-semester för att orka hela hösten. Ikväll har jag därför vikarie, vilket inte hör till vanligheterna! Jag åker till Gotland, ”som vanligt” (kanske borde man variera sig ibland men det är skönt att ha ”sitt eget”). Har inte varit där på hösten mer än någon enstaka gång så det kommer kännas lite annorlunda.

Idag har jag varit och tränat på förmiddagen med Anea. Det gick väldigt bra, hon kändes jättefin. Jag tror att jag har hittat lösningen på sadelproblemet nu, men det kräver nästan ett eget inlägg… Kan i alla fall konstatera att skillnaden är enorm!
Inte världens bästa bild kanske, Zigge blundar.. Men såhär spontan-glad blev jag när jag provade samma sadel på honom igår. Och då kan jag tillägga att jag inte ler i första taget när jag rider! Men plötsligt fick han upp ryggen och travade bättre än någonsin. Borde ha filmat istället…

Rida unghäst

Jag har inte haft jättemånga unghästar, utan mest ”projekt” av typen dåligt ridna / felridna och lite underliga hästar. Anea var i och för sig 6 när jag började rida henne, så hon var ju ung, men tyvärr inte en fräsch och oförstörd unghäst, utan hon hade en del i bagaget (vad vet jag dock inte). Jag har nog en förmåga att dras till projekten, kanske för att det ”inte går att misslyckas” eftersom det oftast inte kan bli sämre med ett dåligt utgångsläge.. 😉 Sedan kan det ju också ha att göra med att jag aldrig haft ekonomi till att köpa hästar, utan man har fått rida det som står till buds, och jag har t.ex. haft foderhästar i perioder som bara har hamnat hos  mig av en slump. Jag har ridit fantastiska hästar i miljonklassen också, på mina tidigare jobb, men då har det ju inte varit jag som har ridit varje dag eller haft huvudansvaret. Utan det i bagaget hade det förstås varit svårt att utbilda eller rida till, eftersom man ändå måste ha ett hum om hur det ska kännas.

Nu tycker jag i alla fall att det är roligt med Grodan, som ju är 6 och visserligen riden innan, men inte felriden eller med massa ”olater” eller dylikt. Jag känner dock att det ställer lite andra krav på mig, eftersom jag plötsligt blir lite ”rädd” att göra fel. Nu hänger det liksom på mig att hon får en bra grund att stå på och att ”allt blir rätt” – vilket såklart inte går, för det kommer alltid bli små fel när man rider och utbildar, men det viktiga är att i de lägena kunna backa tillbaka och rätta till det. Det känns dock extra viktigt att ha rätt utrustning, kolla munnen, se till att hon är ok muskulärt, att hon får vila när det behövs osv. Jag är dock rätt försiktig av mig, är inte den som sätter alltför mycket press på en gång. Jag har inte bråttom heller, utan det får ta den tid det tar. Jag tycker ändå att hon är lättlärd och med bra ridbarhet, så jag känner mig inte stressad. Det får ta den tid det tar.

Jag tror att med rätt ridning kan hon nog bli ganska fin, och om hon inte räcker till för mig så blir det en bra lektionshäst. Hon kan ju redan gå med i viss mån, även om jag vill vara försiktig med att ha för många olika ryttare på en grön häst. Jag har svårt att förstå hur vissa ridskolor resonerar när de köper in hästar i åldern 5-6. Även om de inte går fullt direkt så tycker jag ändå att en häst förtjänar en stadig grund och en konsekvent ridning, vilket jag tror är svårt att få med alltför många ryttare.

Mål för Grodan under hösten är att kunna rygga, göra bakdelsvändningar, stärka den förvända galoppen och prova ett byte ibland, jobba med skänkelvikning och öppna, samt bättre övergångar och halter – det är faktiskt det svåraste! I alla fall att göra det utan spänning, och att stå stilla i halterna. Jag försöker också tänka på att variera med jobb vid hand / longering, uteritter och träning i ridhus. Egentligen vill jag att hon ska hoppa också, men jag har ingen hoppsadel som passar och jag går inte och köper en hoppsadel bara för det tyvärr.
Om hon känns stark nog hoppas jag på att vi kan starta någon tävling under våren, men jag vägrar rida LA (gillar inte det programmet) så jag åker ingenstans förrän vi kan starta MsvC.