Grodan 17-08-14

Här är lite bilder på Grodan från idag. Hon börjar röra sig mer och orkar jobba lite mer genom ryggen, men vi har en stor uppgift och det är att få fram nosen och få bättre kontakt. Nu börjar det dock bli lite jobbigt att trava, för mig alltså, vilket är bra! I början var det bara som en symaskin, men nu börjar jag få använda magen lite vilket jag ser som ett gott tecken!

I vanlig ordning är jag rätt usel på att kolla upp hästar jag köper, går på magkänsla, köper på film etc. Den här gången försökte jag kolla upp stammen, men ändå lyckades jag inte lista ut att Grodans morfar är Valegros pappa. Jag hakade istället upp mig på att pappan är hopphäst och tog för givet att jag hade köpt en hopphäst (som jag brukar…) eftersom hon dessutom har tävlat hoppning. Insåg för bara någon dag sedan att den lilla köttbullen faktiskt har ganska bra gener, så nu får hon lite att leva upp till. <3
Galoppen är lättare för henne än traven, men traven brukar ju vara lättare att utveckla, så hellre det än tvärtom.

Hårdträning

Jag startade dagen med träning av tre hästar och var klar före 10.00! Nina var snäll och kom hit och hjälpte mig direkt på morgonen. Det blev inte jättelånga pass per häst utan vi körde lite snabbt och effektivt idag.

Anea fick damma av framförallt serier och saxen idag. Vi red igenom hela Int1 som avslutning, och det var bra för jag red visst fel två gånger… Det är lite rostigt. Nina tyckte dock att Anea var finare än någonsin. Det var ju bra, för jag har haft en hel del saker som jag har krånglat med, men det kanske ändå har gjort någon nytta. Tror att jag börjar känna mer och mer saker nu, och då blir jag också mer kritisk.

Grodan fick massor av lovord. Nina verkar uppriktigt förtjust i henne och tror att det finns massa gång i henne, med mer styrka och träning, givetvis. Vi gjorde lite öppnor och provade även att byta – och det kommer nog inte bli så svårt (törs man säga det?). Båda bytena var på hjälpen, det ena rent och det andra efter bak, men det var andra gången vi provade… Hon travar mycket bättre nu, så jag tror också att hon kan bli riktigt fin!

Zigge var också duktig. Provade lite byten även här. På hjälpen men efter bak. Inte så stor panik över det än, har knappt provat på honom heller. Det har varit mycket jobb med annat, och tidigare har ju galoppen inte ens ”hängt ihop”. Vi får väl se vad det kan bli av honom, jag jobbar på. Var väldigt nöjd igår också över att jag kunde skritta ut ensam efteråt. Det kanske inte låter som en stor sak, men det är ett framsteg faktiskt. Han kan ju vara väldigt tittig och vilja vända eller bli istadig, men det verkar gå att få honom med sig mer och mer ju mer han litar på mig. 🙂
Lisas Hästfoto

Fina bilder!

Anea och jag blev fotograferade förra veckan av Lisa Simonsson, Lisas Hästfoto. Här är några av de bilder jag gillar mest, måste nog förstora upp någon av dem! Vilken tycker ni jag ska välja?
Synd på nosremmen på vift på sista bilden, på en i övrigt bra bild… 😉

Nu ska vi igång igen

Efter en lugnare period för oss båda var det dags för träning i onsdags för mig och Anea igen. Med tanke på att vi bara har joggat igång så fokuserade vi på grundridning, halvhalter, tempoväxlingar och en korrekt böjning. Fick ett väldigt bra resultat av detta och hittade en rundare galopp. Det är lätt att slarva lite med det här när man ska ”hinna” träna på alla svåra moment som ingår på tävling. Även om jag brukar vara noggrann så är det lätt att släppa igenom små saker och även missa det själv, när man är upptagen av att träna det tekniska. Efter en vila så tycker jag att man är lite mindre hemmablind på sin egen häst dessutom. Jag känner lite mer vilka saker som jag behöver jobba med, som jag kanske hade vant mig lite vid innan och ”mörkat”.

Igår longerades Anea bara, och så hoppas jag att jag kan följa upp träningspasset idag. Ska rida nu på förmiddagen, och sedan blir det kurs fre-sön.

Nästa vecka finns det luckor för privatlektioner. Passa på! Det är ju ofta svårt att få tider annars. Om någon vill hjälpa mig lite i stallet är det också välkommet, är helt själv hela nästa vecka.

Gårdagens äventyr

Det blev en till träning med Grodan innan hennes sommarlov. Jag ville gärna ha ett omdöme även från Rebecca. Hon verkade gilla henne jättemycket, dels för att hon är så positiv och lätt att jobba med, men hon tyckte också att det finns potential gällande gångarterna och att hon har en bra mekanik. Grodan har verkligen inte spektakulära gångarter, men de är bättre än Aneas i grunden och Anea har ju kommit rätt långt ändå. Det går att förbättra gången med ridning och styrka och G har en bra grund men behöver jobba mer genom ryggen, särskilt i traven som nu är lite kort och snabb. Det jag gillar med Grodan är att hon har en egen mjukhet i kroppen och bra egen balans, vilket gör henne ”lättriden” i mitt tycke. Dessutom en jättebra inställning och inte ett dugg tittig eller spänd (förutom ifall hon inte riktigt förstår vad jag vill). Jag tror att hon kan bli fin med bra träning, och det har hänt en hel del sista tiden!

Vi provade faktiskt att byta galopp ett par gånger, mest för att se hur hon tog det. Ett par gånger var det på hjälpen men orent, några gånger efter hjälpen och spänt, men jag tror att om hon bara kopplar ihop vad hjälpen verkligen betyder så kommer det inte vara något problem! Nu får hon i alla fall en välförtjänt ledighet några veckor. Jag är jättenöjd med henne såhär långt!
Galoppen är bättre än traven, men traven är oftast ganska lätt att förbättra hos en häst, så det tror jag inte är något stort problem utan mer en fråga om tid och styrketräning.

Duktiga hästar idag!

En rolig måndag idag. Har haft några privatlektioner idag som gick bra, framförallt guldstjärna till Helena och Farbror Obi 21 år, som fick till lite piaff idag. Man får passa på när han är lite på hugget som han var idag!

Själv har jag ridit några hästar samt tömkört Affe. Jag har inte tömkört på flera år eftersom jag anser att jag ”inte kan” och ofta tycker att jag kommer åt hästarna ganska bra vid longering så jag har inte riktigt ansträngt mig. Men Affe ville slinka undan vid longeringen i övergångarna, så jag kände ett stort behov av en yttersida. Ingen jätteproffsig tömkörning kanske, men jag fick tag på honom bra och han kom till fint jobb! Kanske så att jag måste skärpa mig med den här biten. Men som vanligt tänker jag om många saker (långa uteritter och hoppning för det mesta) att ”det här måste jag göra oftare” och sedan har jag ändå svårt att hitta tiden. Men i det här fallet ska jag prova imorgon igen.

Två hästar har varit extra duktiga idag. Grodan tog i lite extra och vi nosade lite på öppna, vilket vi gjort ytterst lite. Jag provade också förvänd galopp åt båda håll, vilket hon blev väldigt spänd av förut. Har bara testat en båge på långsidan vid enstaka tillfällen. Idag klarade hon en kortsida i båda varven, utan spänning, omslag eller tempoökning! Med andra ord en stor förbättring av hennes styrka.
Zigge får också högsta betyg idag. Jag har inte ridit honom alls på två veckor tror jag. Han har bara gått lektioner och sett fin ut. Idag satt jag upp efter min elev på kvällen, bara för att känna lite på honom så jag vet status. Han var superfin! Lite svårare med kontakten som var lite av och på, men annars kändes han starkare och väldigt påverkbar. Det absolut roligaste var att han bytte galopp åt båda håll! Inte rent, men på hjälpen, och det är gott nog. Har inte bytt mycket alls, eftersom han inte har känts stark nog innan. SÅ glad att han var så ridbar ”trots” att jag inte har ridit själv. Bra jobbat av mina elever också. 🙂Duktigt ekipage idag! (Snott en gammal bild av dig, Helena)

Iffi <3

Vet inte riktigt hur jag ska formulera ett sådant här inlägg, det är aldrig roligt att skriva. Iffi har nått den aktningsvärda åldern av 21 år, och har varit oförskämt fin (för sin ålder) fram tills nu. Sista veckorna har det dock gått utför, snabbt. Trodde / hoppades först att hon hade gjort något i hagen men det är åldern som har kommit ikapp henne. Hon är väldigt stel bak, har fått kraftig patellaupphakning (haft tendenser tidigare, men aldrig såhär mycket) och bedömningen av veterinären var att hon möjligen skulle kunna gå som promenadhäst (efter behandling), men det är inget alternativ för mig. Dessutom halt på ett framben, vilket aldrig hänt förut. Det kanske hade gått att åtgärda, men allt detta sammantaget ger ingen god prognos för en så gammal häst. Det känns för jävligt för hon är ändå pigg och jättefin i kroppen, men jag tror att om jag ens skulle börja rota i alla dessa problem så skjuter jag ändå bara upp det oundvikliga.
Det är väldigt tungt att ta beslut om att ta bort en häst. Som hästägare och i hjärtat känns det fel, men som företagare och om jag ser det rationellt så känns det rätt. Jag har haft det här i bakhuvudet länge eftersom jag vet att hon har haft lite dåliga bakknän och hon är inte ung längre. Det var egentligen en tidsfråga. Ändå känner jag mig inte alls ”beredd” nu, efter att ha hängt ihop i 8 år. Iffi var en av de första hästarna jag köpte. I början hade jag lite svårt att få in henne i verksamheten eftersom vi hade lite olika åsikter, men vi möttes ”halvvägs” och sedan har hon fungerat jättebra och varit en av de hästar som har jobbat mest. Dessutom världens snällaste häst att hålla på med. Jag kommer sakna henne massor, men är också oerhört tacksam över att ha fått ha henne hos mig fram tills nu. Jag vet att jag har gett henne ett bra hästliv och att hon har trivts hos mig.
Om ni vill kommentera får ni gärna skriva något fint om henne, men något ”medlidande” vill jag inte ha, det känns bara jobbigt. Det här ingår i mitt jobb, vare sig jag vill eller inte. Det är något man får räkna med i den här typen av verksamhet tyvärr. Det svåra är såklart att när man har så få hästar så kommer man dem nära. Det är inte ”mina lektionshästar” utan mina hästar om ni förstår hur jag menar. Man vänjer sig inte men jag vet ju att det går över. Det här är baksidan av att ha djur. Man får vara tacksam över den tiden man får med dem, och tiden med Iffi har trots allt varit längre än jag hade hoppats på. Kommer aldrig glömma den här matglada fuxen!
Första bilden jag hade med henne på hemsidan.
Bilder från kurser.
Det som nästan känns jobbigast är att Iffi och Fanta är så bra vänner och alltid står och kliar varandra i hagen. Vem ska Fanta hänga med nu? Kan hästar sakna varandra?
En favoritbild. Första gången Iffi såg fåren så jagade hon dem. Här ser de ut att vara bästisar, men jag kan avslöja att både fåren och Iffi är ute efter en havrehink som står på marken…
Kompishäng. Älskar den här bilden! Ren lycka. 🙂
En riktig livsnjutare, Iffi i ett nötskal.
<3 <3 <3