Fredag

En bra fredag på jobbet! Kort dag för min del också, jag slutade vid lunch. På morgonen hade jag ett drop in-pass med fyra elever, och efter det red jag och Sofia ut på Grodan och Dario. Vi hittade en ny väg idag! Eller: jag visste att den vägen fanns men trodde inte att vi fick rida där. Mötte dock markägaren som lät positiv till att rida i den skogen så länge det är torrt (vilket det ju är nu…) så vi red den slingan nu och det var en riktigt bra runda! Vi har bra ridvägar överlag men ofta är det svårt att rida i riktig skog och det kan jag sakna. Det kändes som om man var barn på nytt och på upptäcktsfärd efter nya ridvägar. Hästarna gillade det också! Ibland tycker jag ”synd” om sådana dressyrryttare som inte törs rida ut, eller inte ser värdet av det. Det är ju en jättebra variation både för häst och ryttare. Jag klarar inte av att vara i ridhuset för mycket, det blir för enahanda. Dessutom är det bra för hästarna – både mentalt och fysiskt.

(Grodan var halt igår när vi tog in henne – men det verkar vara helt borta nu. Hon blev skodd dagen innan och hovslagaren har lagt om skorna som troligen var spikade för tight så det tryckte av sömmarna. Hann bli rätt orolig ett tag!)

Efter uteritten har Sofia ridit Annikas häst Ian som ska hoppas in. Igår travade vi bommar och idag fick han hoppa ett kryss. Han var snäll men kanske skulle behöva lära sig att lyfta lite på benen. 😉

Nu tar jag ledigt resten av dagen och njuter av solen som verkar stanna ett bra tag till.
Nu blommar rapsfälten hos grannen! Så himla fint. (Bilden är dock från förra året)

Nya kompisar

Förra veckan släppte jag ihop Affe och Boromir tillsammans. Affe har ju gått i flocken en kort period tidigare, men tyvärr har det inte fungerat så bra. Jag är av åsikten att hästen ska gå med kompisar i möjligaste mån, men Affe är lite för lekfull och det slutade med att han jagade andra hästar – på skoj visserligen –  men jag tyckte inte det var så roligt. Täcken åt han också och det blir rätt dyrt till slut.

Boromir kom i vintras och det är inte alltid läge att släppa ihop nya hästar på halt och lerigt eller isigt underlag, dessutom med brodd. Då tycker jag att skaderisken är för stor. Jag har varit lite tveksam kring ihopsläpp också pga att Boromir har visat i stallet att han är rätt hög i rang och det är på den nivån att han ”anfaller” genom gallret när andra går förbi. På lektionerna kan han också se rätt arg ut mot sina kollegor… 😉

Häromdagen gnäggade dock Boromir när Affe gick förbi hagen så jag tog det som ett tecken. När jag släppte ihop dem så markerade båda tydligt och lät som hingstar (det är fortfarande så varje morgon), men de gör inte mer än det. Än så länge har ingen av dem fått en skråma (…) och de är ganska upptagna av att äta gräs dessutom. Jag hoppas det här håller i det långa loppet, men jag tror inte att Boromir kommer att tillåta Affe att leka för vilda lekar, han verkar kunna säga ifrån. Vore ju toppen om de kan fortsätta gå ihop, för de verkar ändå uppskatta varandras sällskap. Det betyder också att alla mina hästar kan sova ute och gå på bete. Jag tycker inte att man kan låta en ensam häst gå ute dygnet runt – inte ens om den har kompisar i hagen bredvid. Jag är dock lite bekymrad över om Dario kommer att fixa bete, han vill gärna gå in på eftermiddagarna trots att det finns gräs. Jag hoppas att han vänjer sig. Sedan har jag problemet att både han och Velle är svåra att få upp i hull och de kommer att behöva stödfodras. Tur att jag har bete så nära hemma i alla fall! Det fungerar förmodligen att ta in ett par timmar under dagen och ge extra mat om det behövs. Men just de två kommer antagligen få en kortare betesperiod än resten av mina hästar.

Darios första träning borta

Sofia och Dario har varit väldigt duktiga idag! Vi åkte till Vällsta på programträning och hon red LB3. Det var vår första resa med honom och vi trodde att han kanske skulle vara lite pigg eller spänd men det har gått superbra med allt! Han gick rakt in i transporten och stod som ett ljus, var väldigt försiktig och lugn att lasta ut samt att göra i ordning på en ny plats. Inget krångel vare sig med framridning eller själva programmet. Sofia red väldigt fint och prydligt med något pyttelitet slarv med tidiga galoppfattningar. Roggan var positiv och de fick 70%!! Så kul att det gick bra! Nu är planen att skicka ut dem på en riktig tävling innan sommaren. 🙂

(Bilderna är från igår när vi tränade hemma.)

Fredag och kurshelg på ingång

Fredag och sol! Äntligen börjar det vända åt rätt håll. Jag tror att det kommer säga pang snart och så slår allt ut på en gång.

Nu på förmiddagen ska jag rida Fantasi, Anea och Grodan har jag tänkt. Efter lunch drar helgens kurs igång. Det blir fokus på sits och tre yoga-pass. De här kurserna brukar vara väldigt givande, och det är bra för mig också att få yoga lite. Min kropp är rätt slut just nu, så jag ser fram emot helgen! (Det finns EN plats kvar på en likadan kurs i sommar.)

Hoppas att ni får en fin helg!
Längtar efter gräs och blommor nu! Tror inte att jag är ensam om det….

Gårdagens teori

Igår var Nina här och hjälpte mig med ett teoripass där jag red Anea och Grodan. Det är väldigt olika hästar, både i ålder / utbildningsnivå, men också till sin karaktär och hur de är byggda.
Anea är ju 17 nu (!) och kan rörelser upp till Int1 med lite plus i kanten för passagen. Vi visade en del rörelser men jag hade önskat att vi hade haft en bättre dag. Igår var hon tyvärr spänd i ryggen och släpper inte igenom riktigt, så för mig var känslan att vi hade backat tillbaka (hon har ju varit superfin ett tag), men jag tror ändå det var givande att titta på. Hon är lite långsam i sina rörelser, lite ”gammal typ” och är byggd lite i nerförsbacke, så jag får ju kämpa rätt mycket med samlingen.
Grodan är 7 och ligger på ca LA-nivå. Mer ”modern typ” med kort rygg. Jag har tagit det rätt lugnt med henne. Hon har ganska lätt för sig, har bra balans och massa energi, men kan också bli lite spänd. Jag vill inte kontrollera henne för mycket så jag har inte krävt så mycket samling ännu men det börjar komma mer nu. Sista tiden tycker jag att det har hänt en hel del, och jag tror det syntes en rätt stor skillnad mot slutet av passet när hon börjar använda ryggen bättre och traven blir större. Henne får man ”dämpa” lite, och Anea måste man ”väcka”. Jag föredrar dock energin som Grodan har, jag tror att det kommer bli lättare att lära henne saker om hon bara håller sig frisk osv. Det ska bli spännande att se vad det blir av henne!

Idag fick Anea bara skritta ut samt en kiropraktor-behandling eftersom jag inte tyckte hon kändes helt bra igår. Grodan har fått en rejäl uteritt (äntligen!) med trav och galopp och jäklar vad fin hon kändes! Skönt att kunna rida ut ordentligt igen!

Jag tror att det blev ett bra teoripass, kanske något att göra om i höst? 
Vad tyckte ni som var med? Kommentera gärna! Var det något särskilt ni ”fick med er”?

Lilla Grodan förra året. Det blev inga bilder igår så jag återanvänder denna.. 

Boromir 18-04-10

Boromir har blivit starkare rätt fort sedan han kom. Snabbare än jag hade väntat mig  faktiskt! Nu är det en bit kvar för att få honom att bära sig ännu bättre, men det är helt klart på gång. Jag har dock en vision av hur han skulle kunna bli, så jag hoppas att jag når den. Emellanåt ser han nämligen rätt flott ut, men han orkar bara korta bitar än så länge. Men oavsett så är han en perfekt lektionshäst – bussig, lydig och relativt okomplicerad! Och väldigt populär. 🙂

Affe på programträning

Igår åkte jag med Marie och Affe till Lotteräng där det var en programträning för Pia Fälth. Det är toppen att ha nära till sådana här saker, bara en kvart bort! Och viktigt att träna under tävlingsliknande former. Affe blir faktiskt lite sprattlig borta, igår började han med att sparka bakut (!) när Marie precis hade kommit upp. Det tror man kanske inte om honom på hemmaplan precis. Men just därför var det bra att vi kom iväg igår, eftersom han nästan blev lite het på tävlingen sist.

Programträningen gick i alla fall väldigt bra! 67% i LB3 och väldigt prydligt. Det måste jobbas lite mer på kontakten (att han inte kryper in med nosen) och mer påskjut i mellantraven. Skritten får inte bli för överilad för då är det lätt att han tappar takten. Det finns saker att fila på, men mycket är bra – fina vägar, prydligt ridet, mjuka övergångar och 8 på båda uppridningarna. Och så är målet att ryttarinnan kan hålla huvudet kallt även på en riktig tävling, för det finns potential!

Träning för Nina

Det är ren lyx, Nina har ju flyttat närmare och det innebär att jag kan ”lura över” henne hit mycket lättare. Förut kände jag att vi behövde vara fler osv, men nu kan hon komma för bara min skull och så rider jag både Anea och Grodan. Sparar tid och bensin (även om jag åker över till henne). Guldläge med andra ord!

Så idag har jag tränat med båda hästarna. Det var välbehövligt med lite stöd vid sidan av, och uppmuntran när man är på rätt väg. Igår hade jag dessvärre en riktigt dålig dag vilket givetvis smittade av sig även på ridningen. Det går liksom inte att vara spänd och stressad när man ska rida, och jag kände att jag inte hade gjort något vettigt alls igår. Trots det var båda hästarna riktigt fina idag (de är ganska förlåtande) och jag hade bättre fokus. (Men hade jag inte haft hjälp idag hade jag inte kunnat hålla det. Ibland är det så skönt att ”lämna över ansvaret” till någon annan.)

Anea börjar kännas mycket starkare och mer ridbar och jag är säkrare i de svåra rörelserna nu, vilket innebär att jag kan inverka mer och rida bättre i varje moment. Tidigare var jag glad om jag gjorde något som liknade en piruett t.ex, nu kan jag hinna känna efter mer vad jag gör och hur. Samma sak med serierna – idag fick jag en annan känsla av att få sitta mitt över istället för att vi kränger lite i sidled. Det är inga ”stora saker” men det är ju just de små detaljerna i ridningen som gör en så enorm skillnad!

Grodan var lite spänd och taggad först, men sedan hittade jag en riktigt bra ridkänsla. Öppnorna var bättre än någon gång tidigare för att hon tog böjningen ärligare och kom ut på ytter tygel. Innan har jag mer ridit ”på tvären på tre spår” men nu kändes det som riktig öppna. Avslutade med lite mellantrav när jag fick feeling, och där var det en tydlig skillnad nu! Hon känns faktiskt riktigt häftig att rida när hon hittar ”rätt läge i kroppen”. Hoppas nu att båda hästarna håller i det här tills på tisdagens teoripass så ni inte tror att jag bara hittar på… 😉