Velle 2018-09-12

Velle börjar bli starkare och rakare, men det tar lite tid. Han har jobbat på riktigt bra en period, men jag tror att det tar lite på krafterna för honom. Han är ju 180 i mankhöjd, och stora hästar kan ta mer tid att bygga upp. Jag skulle också vilja att han gick upp mer i vikt, men jag vet faktiskt inte om det går? Han äter ju som en häst (haha) – men det händer liksom inget. Typ: man hade önskat att man själv hade haft Velles ämnesomsättning… 😉

Två helt olika hästar

Att ställa om från att rida Anea till att istället träna med Grodan är en viss utmaning. Nu är jag ju van att rida olika typer av hästar, men det kräver ändå lite tankearbete kring hur jag ska träna en annan typ av häst. Utseendemässigt kan jag ibland knappt se skillnad på dem (på håll), men ridmässigt är de som natt och dag.

Jag tycker egentligen att Grodan passar mig bättre ridmässigt, för hon har mycket av det jag saknade hos Anea. Båda är ganska tekniska och känsliga hästar, men Anea är lite långsam, och blir lätt stum och lägger sig på om man inte får henne snabb nog i bakbenen och mer självbärig. Galoppen är lite långsam och blir lätt ”platt”. Grodan har en rund och bärig galopp av naturen och är kvickare, känsligare och blir lätt lite ”het” – vilket är positivt tycker jag, om man på sikt ska göra svårare saker. De svårare rörelserna kräver att hästen är lite ”snabb” – särskilt i reaktionerna!

Utmaningen med Grodan är dock (just nu) att få henne att vänta och vila på steget, så att takten inte blir för snabb (speciellt i skritt och trav). Däremot vill jag ju fortfarande ha snabba reaktioner, men utan spänning. Nu när jag har börjat kräva mer och sätter henne i lite mer jobb så blir hon lätt spänd och överambitiös, så samtidigt som jag måste få henne att ”ta i” mer så måste jag ändå dämpa henne så att det inte blir med spänning. En ganska svår ekvation vissa dagar. Dessutom blir hon gärna ”tom” och knäpper av – medan Anea kan bli och lite dragig…. Jag måste alltså rida på ett helt annat sätt nu. Jag föredrar dock en häst med lite vek nacke än tvärtom – men jag har en utmaning här att få henne att länga ut halsen och jag tror det kommer ta lite tid. På sikt tror jag att Grodan kan bli riktigt fin, för hon verkar ha lätt för de svåra sakerna. Nu ska vi bara försöka få de ”lätta” sakerna och grundridningen att sitta lite bättre. A och O!

Små steg framåt

Ibland känns det som om det går väldigt långsamt när man sysslar med hästar, det är ju inte direkt så att man ser framstegen med detsamma om man säger så. Jag tycker att Grodan har utvecklats ganska mycket sista tiden, men ändå är det lätt att känna att det inte ”händer något”. Inte så att jag stressar på henne, tvärtom har vi tagit det väldigt lugnt, men samtidigt så har jag ju en vision av vad jag tror att det ska bli av henne och då vill jag ju nå dit så snart som möjligt… Faktum kvarstår dock – hon är faktiskt bara 7, och hon kom hit i princip outbildad och ”bara riden”. Jag hittade lite gamla bilder på henne och det var en bra påminnelse för mig om var vi startade. Tänk att det ska vara så lätt att glömma! Första bilden är ju av sämre kvalitet, men ändå… Här är Grodan med Sofia när hon kom hit i januari 2017. Ganska liten (det är hon fortfarande) och spinkig med en skurborste till svans (som jag fortfarande kämpar med eftersom hon kliar sig jämt…)
Andra bilden från i sommar – rundare i hela kroppen. Målet är dock att få ut halsen mer, men hon orkar inte riktigt ännu.
Här är Grodan första veckan hos oss.
Här efter ett par månader tror jag
Här förra sommaren, lite rundare men ganska lång bak och kort fram
Här är från den här sommaren, ungefär lika kort fram och bak, och högre front. Men här orkar hon inte gå så långa stunder ännu. Tydlig skillnad i muskulaturen kring bakdelen!
Övre bilden från januari 2017, undre från sommaren 2017. Har inte tagit någon helkroppsbild i år. Nu är ju hästarna alltid finare på sommaren än vintern, men jag tycker ändå man kan se skillnad även i hull och muskler på kort tid.

Nu är målet att stärka henne så att hon orkar bära sig bättre, kan ta ut steget mer (som fortfarande kan bli trippigt) och få fram nosen (svårt, eftersom hon är ganska vek i nacken). Galoppen är hennes bästa gångart och den har blivit betydligt starkare och mer reglerbar, så jag hoppas traven ”kommer ikapp” successivt.

Caribo 18-08-22

Vilken skitbra häst jag har köpt, rent ut sagt! Tycker att han är riktigt rolig att rida. Jag tänkte att jag skulle lägga upp honom på hemsidan. Hjälp mig välja bild! Jag har två favoriter själv.

Status Anea

Anea jobbar duktigt på som lektionshäst just nu. Det går faktiskt lite bättre än förväntat. Hon är kanske inte lika spänstig längre och har tappat en del muskler, så hon är kantigare över rumpan t.ex, men det är ju bara att acceptera det nu. Hon kommer sannolikt inte bli snyggare efter att ha fått ett föl… 😉 I varje fall fyller hon just nu en bra funktion som lektionshäst och läromästare. Igår var hon med på kurs och eleven fick prova att samla mot passage och gjorde också några riktigt fina byten. Det är väldigt kul att se att hon kan lära saker vidare när man har lagt så mycket jobb på henne i flera år!

Nu hoppas jag verkligen att fölet är kvar i magen. Det är ganska svårt att tro eftersom man inte ser ett dugg utanpå ännu, och ingen förändring i Aneas beteende heller. Men jag får ju utgå ifrån att det finns något där. Den 10 sept ska hon in för en sista koll som jag gör innan 90 dygn – det är då man betalar resterande summa så det är ju bra att veta innan det att allt ser okej ut. Håll tummarna för att det går bra med allt!
Det här känns som evigheter sedan…

<3

Affe är ju  som bekant världens gosigaste häst. Och Grodan är så brunstig att hon knappt går att leda förbi honom Jag trodde att hon skulle ryta till förr eller senare när han blev för närgången men hon skulle nog gärna dela box med honom om hon fick…

Bilder från helgens kurs

I helgen har det varit kurs här fredag-söndag med yoga och ridning. Jag och Helena som driver Yoga Blue Zense har nu haft ett par sådana här kurser ihop och de är väldigt givande för både oss och deltagarna!

Tyvärr var jag dålig på att dokumentera så det blir bara ett gäng ridbilder som Helena har tagit. Utöver ridningen har vi yogat både ute och inne och ätit en massa god mat – väldigt mycket som är odlat här hemma. Det är en härlig känsla såhär års att kunna gå ut och plocka egen mat utanför dörren till kvällens middag!

Efter dessa kurser verkar alla ryttare ha känt en skillnad i ridningen efter att ha yogat. Många känner sig mjukare, mer avspända och mindre trötta i kroppen trots flera ridpass. Jag tycker också att det är lättare att instruera eleverna! De är lite lugnare, mer avslappnade och har ett större fokus på sin kroppsmedvetenhet vilket gör att hästarna också blir mer avspända. Ofta kommer eleverna direkt efter jobbet med andan i halsen och kanske med jobbet i bakhuvudet – och tro mig – det syns på hästarna när eleverna har varit sena eller haft en dålig dag… Efter ett yogapass är mycket stress borta och hästarna blir också mer tillfreds. Nu kan vi tyvärr inte yoga före varje ridpass, men en sak som alla kan ta med sig är att andas medvetet. Gör det redan i stallet – och när ni skrittar fram. Skapa en lugn ridbubbla för er själva!

Nästa kurs är i november. Mer info hittar ni här.

Sitsträning på lina, Marie och Dario. Han har varit jättefin i helgen!
Jonna kom med sin egna häst ”Money for Nothing”
Rebecca och Caribo
Annika och Caribo
Hela gruppen samlad
Sista passet – riktigt varmt…! Anea har också gått med på kursen alla dagarna och hon sköter sin uppgift som lektionshäst mycket bra.

Film på Annika och Caribo. Här får hon öva på att samla upp honom i huvudsak för sitsen (där det först blir ett avbrott av misstag) – för att sedan länga formen igen. Det jag vill är att hon påverkar mindre med handen och mer med sin position / balans.

 

Grodan

Nu har jag börjat rida Grodan lite mer efter bete och vila. Hon verkar faktiskt ha vilat sig i form och är starkare och känns mer ”mogen”. Hon är ju bara 7 och har säkert behövt smälta en del information. Idag petade jag lite med spöt på bakbenen och det är nästan så att hon piafferar så det blir nog inte så svårt som med Anea… Men man får ju passa så man inte tränar för mycket sådant eftersom hon gärna försvarar sig med det istället för att gå framåt. Hon är hur som helst väldigt rolig att rida och med ett fantastiskt temperament tycker jag: i stallgången och före / efter passen kan hon nästan se lite slö ut men så fort man rider har hon massa energi och är väldigt ambitiös. Det är liksom en av / på – knapp och det gillar jag! Inte massa energi som går till fel saker helt enkelt.

Dräktig!

För två veckor sedan kollade vi Anea och då såg man att hon inte var brunstig längre och att det hade utvecklats en fosterblåsa. Idag var det en ny koll och det är väl först nu man egentligen törs säga att hon verkligen är dräktig – nu syns ett litet embryo och hjärtslag. (För mig ser det ju bara ut som en grumlig fläck, men ändå.) Nu behöver vi inte åka skytteltrafik till Lövsta mer, utan nu väntar vi snällt tills det har gått 90 dagar. Då gör man en kontroll till (om man vill) – men det är lämpligt för det är efter 90 dygn man betalar resterande avgift och det vill man ju inte göra om hästen är tom. Så det är bara att fortsätta hålla tummarna för att det blir ett föl, som beräknas komma i maj nästa år. Det gick ju i alla fall lättare än väntat att få henne dräktig! Det brukar vara svårare med äldre ston som inte har haft föl tidigare.