Grodan

Jag är så himla glad för Grodan! Hoppas det håller i sig… I måndags var vi och tränade och höjde kraven en smula, vilket hon tog hur bra som helst. Hon sitter liksom inte fast någonstans, och nu menar jag mentalt. Snarare är hon överambitiös och kan i och för sig bli lite het och på hugget, och då spänner hon sig lite, men det går alltid att rida vidare. När Anea blir spänd så är det mer som att allt bara stannar upp och hon blir ”oridbar” och stum, men Grodan blir aldrig spänd i kroppen på det sättet, hon ”stänger inte av” mig.

I fredags fick jag till en riktigt bra trav där hon kom upp mer i formen och med bättre spårning än tidigare. Hon känns inte lika vinglig i sidled längre och då kan jag sätta lite mer tryck framåt. Hon var också mer igenom i den förvända galoppen där hon kan bli lite kort i sprången för att hon gärna vill byta galopp.

Igår fick jag backa henne lite och bara rida låg form, försöka stretcha överlinjen och rida en ”dålig” trav där hon väntar. Hon blir som sagt väldigt energisk, och om man uppmuntrar det för mycket tror jag man gör sig själv en otjänst. Det är också viktigt (på alla hästar) att variera formen. Jag fick lägga lite tid på att få henne att inte växla upp i tempo och börja ”ta i” igår, men hon är jätteduktig på att även jogga i en lägre form i egen balans.

Faktum är att den här hästen har en bra ridbarhet, och för mig känns hon som en bekräftelse på att det som står i ridhandboken faktiskt stämmer. 😉 Om jag följer manualen så blir det bra (såhär långt!) – vilket jag inte precis har varit bortskämd med på t.ex. Anea, där jag har fått ”trixa” för att få till det. Nu tycker jag att Anea är fantastisk som har gått såhär långt – men det har ju inte varit raka spåret direkt. Naturligtvis kommer det säkert bakslag även med Grodan (det får man räkna med), men så länge det inte är bakslag gällande hennes hållbarhet så tror jag hon kan komma ganska långt. Håll tummarna för det.

Anea i höstas

Några bilder från i höstas på mig och Anea. Lisa Simonsson (Lisas hästfoto) har fotograferat. Tyvärr var det knepigt att ta bilder! Tanken var porträttfoton, men Anea kan inte ha öronen framåt när hon står stilla, det är helt omöjligt! Den här gången gick det inte ens att lura henne med ”gnägg-appen”. Så vi provade med ridbilder istället, men då var underlaget knepigt så det gick bara att rida väldigt ”försiktigt” och i ett lågt tempo. Fina färger blev det i alla fall! 😉 Nu vill vill ha snö så att det går att ta fina vinterbilder istället. Jag längtar efter snö-galopp – men än så länge ser det inte alltför lovande ut tyvärr.

Boromir

Nu är ordningen återställd – äger 8 hästar igen! Igår flyttade Boromir in hos oss, en valack född 2004 e. Cortus – Voltaire. Boromir har faktiskt bott här tidigare, men det var några år sedan. Det var min dåvarande stalltjej som köpte honom, och han gick med på några lektioner också, så jag har lite koll på honom sedan tidigare. Det är en stadig och supersnäll häst som jag upplever som okomplicerad. Har tävlat upp till MsvC. Lite bättre bilder kommer när han har haft tillfälle att stifta bekantskap med en klippmaskin. 😉

Att ha en ny häst

Det är alltid en del jobb med nya hästar. Ett fåtal har jag kunnat sätta in i verksamheten dag 1, men det hör kanske inte till vanligheterna. Jag tror att en del beror på hästens mentalitet (såklart), men också varifrån jag har köpt. De som är köpta via privatpersoner och i Sverige går det snabbare med. De som är köpta från utlandet behöver längre tid på sig att ”landa”.

Daisy t.ex. har åkt från Holland till Danmark och sedan till ett försäljningsstall i Sverige innan hon kom hit. Gissar att detta är under ca en månads tid. Med andra ord är hon lite på spänn, plus att det är en känslig häst. Egentligen är det förfärligt att sälja / köpa hästar på det sättet – men det är väldigt svårt att hitta hästar och det är ett faktum att det är lättare att köpa av hästhandlare när man driver verksamhet. Många privatpersoner har så mycket förutfattade meningar när man säger att man har ”ridskola” – vilket jag har full förståelse för. Å andra sidan är det många som har velat sälja sin häst just hit för att de vet att de får det bra – men då är det ju vänner och bekanta som känner till en.

Det är också en hel del att ordna med en ny häst gällande utrustning mm. Träns kanske inte är så svårt att fixa, men en passande sadel är ju ett måste. I det här fallet verkar min ”super-sadel” fungera – men egentligen vill jag kanske inte att den går i verksamheten… Skulle behöva en till likadan! 😉

Ofta behöver hovarna fixas omgående på hästar från salustall (otippat va?), och jag brukar kolla dem i munnen samt göra någon form av vet-check hemma också. Har bokat koll av henne till nästa vecka, hoppas att allt ser okej ut. Hon är givetvis besiktad, men jag vill gärna ha en bedömning av det på hemmaplan också.

Och inte att förglömma – hästar från utlandet ska ju numera tilläggsregistreras och då måste någon komma ut och göra en ID-koll först. Jag tycker det här är krångligt, jobbigt och onödiga pengar, men det är ju bara att lyda!

Ridmässigt ska jag lära känna hästen – och vice versa. En del hästar skolar jag sedan in vid sidan av ordinarie lektioner, så att någon / några elever rider privat först innan jag sätter in hästen i grupp. Det är ju en del extra jobb att göra så, men hellre det så att jag kan ha koll på läget först!

Bilder från helgens kurs

Massa blandade bilder från kursen i helgen! Inte i någon riktig ordning. Läs mer om Helena Starkenberg och Yoga Blue Zense här.

Sitsträning på lördag förmiddag
Vissa tog chansen att stretcha så fort tillfälle gavs!
Höstfint på trappen, viktigt!
Lånade Calle på sitsträningen

Helena har förberett för yogan – bra med stort vardagsrum!
Middag och enkel efterrätt på fredagen. Recept på min grymma pizza:
Färdig pizzadeg, olivolja, kokta rödbetor, röd lök stekt i balsamico, fetaost, pinjenötter, peppar, honung (och rucola som topping). SÅ GOTT!!
Från söndagens ridpass
Bubbel och tända ljus för att härda ut november…
Yogapass vid brasan!
Helgens kursdeltagare. Tog bilder på mig och Helena också men jag råkade visst radera dem… 🙁
Kursen avslutades med lunch på söndagen.
Ni som är intresserade av att delta på en likadan kurs kan höra av er, vi planerar minst en till i vår.

Daylight 17-11-13

Har ridit nya hästen första gången hemma idag. Sofia red i fredags och annars har jag bara longerat henne. Jag tycker att hon är väldigt fin, men lite ”osäker” och blir lätt spänd. Det går nog över, men får ta lite tid tror jag. Hon behöver slappna av och våga ha lite mer kontakt. Nu är hon nästan lite ”tom” att rida på. Inte så konstigt med nytt ställe osv. I hanteringen och allt annat är hon  helt okomplicerad! Nu gäller det också att hitta rätt bett, sadel osv. Det här med sadlar alltså… Hon är rätt tunn över ryggen, så jag är osäker på om jag har något alls hemma som kan passa. Det är en del pyssel med en ny häst!

Roadtrip

Idag startade dagen tidigt. Maria och jag satte oss i bilen 05.30 och körde till Skara för att provrida en häst. Den här hästen är från Jan i Danmark som jag köpt flera hästar av, men förmedlades via ett stall i Sverige. Rätt smidigt, så jag kunde provrida denna gång (har ju köpt flera på film tidigare). Eftersom det ändå är en bit tog jag med mig släpet på vinst och förlust. Vi var där ca 11.00, tittade på hästen, red ca 10 minuter var, fick tummen upp av Maria på att den var ”godkänd”, skrev på papper och lastade klockan 12. Hästen stod som ett ljus hela vägen hem, på plats i boxen 18.00. (Obs att den var besiktad innan, jag är inte helt från vettet.)

Hästen heter Daylight och nedan är försäljningsfilmen. Jag tycker hon är finare i verkligheten, men också både piggare och känsligare än det ser ut på filmen. Inget som jag kan slänga in i verksamheten direkt, men förhoppningsvis (troligen) en häst som många av er kommer att gilla!

Jag har ju inte köpt någon häst efter Iffi, och Calle såldes ju precis, så jag ska fortfarande ha in en häst till för en fulltalig styrka. Har dock lyckats lösa hösten ganska bra genom att låna hästar, men min plan är att ha allt under kontroll i januari ”som vanligt” igen. Sedan vet man ju att det här med att hålla en plan när det gäller djur är sådär lätt…

TACK snälla Maria för hjälpen idag!! <3

Ny ägare till min fantastiska Calle

Idag har jag sålt ett av mina bästa köp. Det känns konstigt, för Calle har verkligen gjort ett superjobb hos mig som läromästare på alla nivåer, både i hoppning och dressyr. Flera elever har fått tävla honom, och jag red honom upp till MsvB för några år sedan. Det är inte lätt att hitta en häst som både kan ridas av erfarna elever och av mindre rutinerade, så det blir svårt att fylla hans plats. Jag tyckte dock att det var dags för honom med ett mer varierat arbete, och nu passade det här bra med att Annikas man Niclas ville ha en egen häst. Så Calle står kvar hos mig, men med annan ägare. En toppenlösning tycker jag, och önskar Niclas lycka till!
Första bilden på mig och Calle, när jag just hade köpt honom.
<3
MsvB i Lotteräng där vi var placerade
Världens snällaste häst!
1:a med Marie hos Högvreten
Bästa bilden på oss. Så himla fin!
Och här med en annan pärla. <3

Aneas vecka

Den här veckan blir lite lugnare för vår del. Det är nog mest jag själv som behöver vila huvudet lite… För det krävs en hel del koncentration när jag ska tävla, och samtidigt hålla allt annat igång. Den här veckan ser ut såhär (än så länge):

Måndag – bara en promenad efter tävlingen i söndags
Tisdag – lektion med travbommar. Hon såg superfin ut! Bra att se henne från marken, och så passar jag på när det är bommar (orkar aldrig släpa fram själv men tycker det är väldigt bra träning)
Onsdag – planerad uteritt inställd pga regn! Där går min gräns… Det blev piaff-arbete från marken. Då använder jag hackamore så får hon samtidigt vila från både sadel och bett. Nu börjar hon trampa bara jag ställer mig bredvid! Inte högsta kvalitet och de största stegen, men bitvis kan man nog ändå kalla det ”bebis-piaff” nu.
Torsdag – lösgörande dressyrpass
Fredag – uteritt (hoppas det blir bättre väder….)
Lördag / Söndag – en dag vilodag. En dag dressyr eller bara longering, beroende på hur mycket tid jag har (kurs i helgen). Sedan gäller det också att få ordning på allt inför vår sista tävling den 5 nov, så vi kanske inte bör slappa alltför mycket. 😉 Så nästa vecka måste jag få in en träning igen, men den här veckan håller jag mig hemma.
Foto: Lisas Hästfoto