Hästsamlingen växer….

Jag hade inte tänkt skaffa någon mer häst just nu, men det kom upp en chans som jag var tvungen att ta och då måste man köra på! Jag tänkte dessutom att det är bättre att ”förekomma” lite, man vet ju aldrig med hästar och Fantasi blir inte heller yngre (även om hon är i bra skick fortfarande!).

Velle var här en period i höstas, och nu är han tillbaka för att stanna. Han heter egentligen Beekveld, född 2006 e. Quality – Fundy Du Mont. Han har tävlat hoppning upp till 130 tidigare och i dressyren är han utbildad ca MsvB på träning, men han behöver bli lite starkare i formen. Många elever gillade honom väldigt mycket sist han var här, så jag tror att ni kommer att bli glada. 🙂

Tömkörning x 3

Jag måste erkänna att jag har undvikit att tömköra i flera år, för att jag inte har känt mig så bra på det. Jag har hellre longerat och tyckt att det har räckt bra för att ”rasta av” hästar och jogga avspänt utan sadel. Kruxet är att det inte riktigt går att ”jobba” på lina, men då har jag ju ridit istället. Ibland arbetar jag hästen bara med träns och går bredvid, då kan jag göra sidvärtsrörelser och lite mer rakriktande jobb, samt eventuellt trampa lite (om det är en häst som är mogen för det såklart). Det här arbetet gör jag bara i skritt. Nu har jag dock börjat tömköra och det går faktiskt ganska bra. Jag började lite i somras med Affe, av den enkla anledningen att det inte gick så bra att longera honom. Han sprang mest omkring och lattjade, och jag fick inte riktigt stopp på honom, så för att få mer kontroll behövdes en yttersida. Jag tömkör dock med longerlinor och longergjord. Har inte kommit tillräckligt ”långt” för att skaffa en tömkörningsgjord, även om det såklart vore bättre, men det här fungerar ändå helt okej.

Jag är fortfarande inte tillräckligt bra för att t.ex. göra öppnor och sådant, utan det blir mest på volt, men det ger ändå lite mer än att bara longera. Det går i alla fall att variera med raka spår, och det går lättare att sätta hästarna i arbete pga att jag kan kontrollera yttersidan och reglera tempot mer. Nu börjar jag faktiskt tycka att det här är ganska roligt!

Idag har jag tömkört tre hästar (Qurre, Grodan och Anea) och jag tror att jag ska försöka fortsätta lite mer med det här. Grodan har också varit ganska livlig att longera och drar gärna på i galoppen, men på det här sättet får jag mer kontroll. Idag fick jag till en riktigt fin trav när hon började ta i lite, så jag blir nog ”tvungen” att använda mig mer av det här som komplement! Dels är det är bra att kunna se hästarna från marken, och det är också ett sätt att variera jobbet så att man inte alltid har sadel på, eller sitter själv och ”stör”. Dessutom kan man ibland behöva spara lite på sin egen kropp utan att det blir en slappar-dag för hästen. 🙂

Eftermiddagskurs

Bra fredag med sol och inte lika kallt som tidigare i veckan… I morse släppte vi ihop Dario med Zigge och Qurre, och jag hade förberett mig på lite show, men de hälsade inte ens på varandra. Det var det konstigaste? Dario bara gick iväg och spanade in hagen och de andra två betedde sig som om de inte ens såg honom. Skumt.

På eftermiddagen hade jag en kurs med två ridpass. Det är himla skönt att kunna ha kurs en fredag eftermiddag (helgen blir därmed lite lugnare).
Det finns platser kvar en fredag eftermiddag 6 april! 
Här kommer några bilder från dagens lektioner:
Marie och Affe
Sara och Boromir
Linnea travar av Fantasi
Lena fick prova Dario för första gången och det gick jättebra. Han verkar kunna bli en ny stjärna här!

Affe 2018-02-22

Affe blev lite ivrig av att ridas ute i snön idag, han for iväg med mig ett par gånger och busade! Annars är han ju lugnet själv, men han passade minsann på… Satt faktiskt lite löst en sekund, det är inte ofta det händer kan jag säga.

Två väldigt olika hästar

Det är viktigt att ha variation på hästmaterialet i en verksamhet, dels för att det ska passa olika typer av ryttare, men även i varierande storlek och ålder. Man kan ju lugnt påstå att jag har lyckats med olika hästtyper när det gäller de senaste två inköpen. De är som natt och dag (förutom att båda är trevliga och snälla)!

Boromir (14 år) som kom i november är stor och lite ”gänglig”. Han kan bli lite stark när han inte orkar hålla ihop kroppen, och behöver en del inramning av ryttaren. Man får jobba mycket med övergångar och halvhalter för att få honom att bära sig själv och hitta bättre egen balans. Det är viktigt att han inte går i en för låg form utan att han lägger mer vikt på bakbenen istället. Hittar man det så ger han en bra ridkänsla och bättre kommer det bli med mer styrka. Jag jobbar hellre med ett lugnt grundtempo på en sådan häst, så att han inte rinner iväg – det betyder inte att man ska sitta och bromsa, men att han ska vänta.
Dario (9 år) är snarare rätt liten, den minsta i mitt gäng. Vet inte hur hög faktiskt, men kommer bli bra till lite kortare ryttare och han är inte särskilt ”fysisk” att rida. Lätt i kontakten, nästan för lätt, så han behöver komma fram mer till bettet och våga ta mer kontakt. Han är inte trög men är fortfarande lite spänd / stum i ryggen så på honom gäller endast att rida framåt i ett rätt fräscht tempo, se till att han är loss i sidorna och att han börjar länga halsen. Jag tror att han kommer bli väldigt populär, han är gullig och vänskaplig och lätt att sitta på. Sådant brukar uppskattas. Idag gick han sin första lektion, finns ett kort klipp på Instagram.

Jag tror att de här två hästarna kommer att komplettera varandra bra. Det är lite jobb med ”finputsning”, men det är det alltid med nya hästar, så det får man räkna med.

 

Fredag

En kort dag idag. I morse hade jag ett drop in-pass, och där fick Dario gå med på sin första lektion. Min stalltjej red, det är mest hon som har ridit honom sedan han kom. Jag tänkte att det var ett bra sätt att slussa in honom i en grupp. Det gick väldigt problemfritt, han såg fin ut! Jag hoppas jag kan börja ha med honom så smått snart. Jag har inte velat stressa, för jag tycker att han har varit lite spänd i ryggen och att han behöver bjuda lite ärligare fram på bettet, men det börjar sakta bli bättre!

Efter lektionen satt jag upp en stund på Fantasi. Hon kändes bra, men behövde lyssna lite bättre på gas och broms. Det är nästan alltid halvhalterna jag måste stämma av när jag sitter upp på lektionshästarna (min egen också för den delen). Tror att vi ska jobba lite extra med det kommande vecka.

Jag har också ridit Zigge och Anea. Blev sen lunch, men nu är jag helt klar med stallet, så jag ska bara städa lite här hemma och åka och köpa mat till morgondagens dagläger. Ska bara komma på någon bra mat… Har lite idétorka!

Egentligen skulle vi fira min brors födelsedag idag men båda mina föräldrar är förkylda, så det blir en lugn kväll hemma med Torbjörn. Lika bra kanske, jag har varit väldigt trött i veckan. Känner mig dock piggare idag, så hoppas det håller i sig!

Boromir

Idag har jag försökt knäppa en bild till hemsidan på Boromir, men precis när vi gick ut så försvann solen. Tänk att det slår aldrig fel! Det får nog bli en tillfällig bild så han i alla fall får en presentation.

Nu har han varit här sedan slutet av november, men det känns längre tycker jag. Han har varit duktig och hoppat in i jobbet direkt. Det är dock en del styrketräningsjobb kvar för att få honom lite mer ”lättmanövrerad” med tanke på att han är rätt stor. Jag har dock bytt bett (till ett pelham) sista dagarna, och det verkar vara en bra idé såhär långt. Hur som helst tycker jag att han blir lite bättre för varje vecka, så det känns lovande. Min uppfattning är att det är många elever som uppskattar honom, han är en ganska okomplicerad individ och också lätt att sitta på. Målet är att få honom lite mer självbärig framåt sommaren. 🙂

Bra fredag

Jag måste erkänna att motivationen inte var på topp i morse, men det blev ändå en bra dag. Februari är inte min favoritmånad, jag känner mig lite håglös och nästan handlingsförlamad. Det är lite svårt att ta tag i grejer på något vis, jag skjuter upp saker (mer än vanligt…) och är trött och seg. Misstänker att jag inte är helt ensam om det såhär års?

Hur som helst så blev det bättre när jag väl kom igång. Jag har bara ridit en häst idag – Anea, som fick ett joggingpass. Jag är lite rädd att kräva för mycket av henne. Hon har ju varit superfin och jobbat väldigt bra, men det känns så skört. Det är hur lätt som helst att tippa över på fel sida med henne, hon har en ganska känslig rygg. Så jag får verkligen tänka mig för, inte samla henne för mycket, inte sätta tryck i henne förrän hon är lösgjord, variera arbetet osv. Igår jobbade jag med att hon skulle vara mer på bakbenen, och därför red jag bara i en lägre form idag och jobbade faktiskt med det ”motsatta” – att hon INTE ska ta i, utan bara röra sig ekonomiskt men avspänt.

På eftermiddagen hade jag en kurs med två ridpass. Första passet med skänkelvikningar och andra passet med öppna och diagonalslutor. Hästarna var fina idag, och det var en bra grupp som kändes jämn. Zigge har haft en bra period nu, och är mer avspänd än tidigare. Han har även fått akupunktur ikväll, vi får se om det gör någon skillnad. Han tyckte i alla fall om det, och var väldigt tydlig med sitt kroppsspråk!

Affe har också varit väldigt fin sista tiden. Det är riktigt stor skillnad om man jämför med när han kom. Idag har han gjort fina slutor åt båda håll, när han kom gjorde han knappt skänkelvikning. Här är två bilder på honom, den översta ca två år gammal (helt ny), och den undre från i somras. Visserligen är man ju alltid snyggare på sommaren, men en viss skillnad i muskler och överlinje kan man ju ana!