Höst-spam

Några bilder som är någon vecka gamla. Snart har alla löven trillat av och det blir grått ute… Men den här hösten har känts lång, och väldigt vacker!
Är glad att bo i ett land som har så varierade årstider. Hösten är verkligen fantastisk (när det inte regnar och blåser!)
På väg ut i hagen för att se till fåren.
Så himla söta!
Nyfikna hästar
Ett litet får som funderar på att kaxa upp sig mot Grodan. Ingen större idé kan jag tala om…! Nu har vi tagit in tackorna och klippt dem, men baggarna får vara kvar ute ett tag till.

 

Rödbets-tips

Här kommer mer mat-tips. Vi har odlat mängder med rödbetor så det gäller att hitta användningsområden för dem. Det enklaste är förstås att koka dem och äta med smör och flingsalt – löjligt lätt och supergott!
Det går fortfarande att köpa rödbetor och polkabetor av oss. Sms:a om jag ska ta med till stallet!

På bilden ovan: rödbetspizza. Vansinnigt gott! Jag köper färdig deg för det orkar jag inte göra själv. (Jag använder dock tomatsåsen som ingår till något annat.) Istället för tomatsås grundar jag med olivolja. Därefter kokta rödbetor, fetaost, pinjenötter och röd lök som jag steker först i balsamico. Sist ringlar jag över honung (värm den först så den blir rinnig. Det finns färdig flytande honung men den smakar inte lika mycket tycker jag.) Efter att pizzan är gräddad toppar jag den med rucola.

Rödbetsbiffar är förvånansvärt gott. Här är ett enkelt recept. Gott till en rejäl sallad och fetaostcreme till (Feta och creme fraiche plus en gnutta honung eller citronskal), eller till en potatisgratäng.

Ugnsbakade betor är förstås aldrig fel. Vi äter mängder med rotfrukter i ugn och det passar ju till i princip ”allt”. Billigt dessutom.

Jag har även lagat rödbetsrisotto. Finns massa recept, men jag utgick från ett grundrecept på risotto (det som står på paketet) och blandade i rivna, kokta betor samt toppade med några större bitar. Jag rörde även ner rejält med parmesan, men jag kan tänka mig att det är gott med fetaost i också? Jag hade lite pinjenötter på också, samt lite rucola överst. Kan säkert passa även med valnötter.

Sedan finns det massa typer av rödbetssoppor förstås. Googla! Gott med en stark korv i.

Har ni egna tips får ni gärna dela med er. Och jag vill gärna höra om ni provar något av ovanstående och vad ni tycker!

8 år på Wreta

Idag är det 8 år sedan vi flyttade in här. Tiden går fort minst sagt! Det är så konstigt med den där känslan att det var ”nyss” något hände, samtidigt som det känns som om det alltid har varit såhär. Nästa år firar dessutom mitt företag 10 (!) år, så då är det dags för fest. Har redan börjat planera…. 😉
Kontraktsskrivning och inflyttning 2010
Här står det nu stall och ridhus
Fortfarande mycket kvar att göra men en viss förbättring har skett!
Torbjörn igång för att mäta om det får plats ett ridhus på åkern

Stall – och ridhusbygge
Första vintern här. Riktig VINTER!
Såhär såg det ut när vi kom hit
Ny fasad på det lilla huset, nya tak på alla tre husen och det i mitten har vi målat om nu. ”Bara” fasaden kvar på det stora… Vi får se hur det ser ut om ca 8 år till.

 

Härliga höst

Såhär sent på året brukar man inte ta hösilage, men efter den här torra sommaren så blev det en väldigt sen andra skörd för vår arrendator. (Observera att det inte är ”vårt” hö även om det är vår åker. Vi har köpt ett parti tidigt i somras som måste räcka till nästa år….) 
Älskar solrosor. Nästa år ska jag ha fler.
Såpass fint väder i helgen att några hästar slapp täcken.
Är det någon som vet vad den här blomman heter? Den har blommat i en kruka hos mig från början av juni till och med nu – hela sommaren, trots torkan. Helt otroligt vilken tålig sak. Måste lägga det på minnet till nästa år.

Tänk vad alla årstider är härliga på olika sätt! (Utom i november.)
Avslutade söndagen med en uteritt precis när solen höll på att gå ner.
Tända ljus – obligatoriskt såhär års. Torbjörn blir galen på mig för att jag ”eldar upp pengar” men det får han stå ut med.

Höst på Wreta

September – underbar månad! Dock inte just idag… Bilderna är från igår. Idag är det blåsigt och regnar och jag hade lovat Grodan en uteritt men jag vete 17 alltså. Får se om det lättar. Men här kommer i alla fall soliga bilder för att lätta upp stämningen.
Ringblommor – så himla tacksamma alltså!
Höstplanteringar är så lätt att få fina. Pumpan är hemodlad. Tror att det är en prydnadspumpa som har vuxit sig lite väl stor.
Nästa år måste jag odla solrosor på större yta. Skulle vilja ha så mycket att jag kan plocka in buketter.
Ogräs. Men fint ändå!
Här är faktiskt majs. Blir inte alltid kolvar men i år funkade det.
Skitsnygga dessutom. Men inte lika goda dock. Det är gul majs som gäller om man ska äta dem rakt av. Synd. Går att äta men liksom ”seg”. Tror att det är den här majsen man har till mjöl, och det tänker jag i alla fall inte börja göra…
Squash-djungeln. Man behöver snart machete för att ta sig fram bland enorma plantor. Nästa år behöver de mer plats på bredden.
Och fina pumpor! Som jag inte vet vad det är för sort eller hur jag ska laga till dem, men det får väl visa sig. 

Träningsvärk

Idag är jag lite trött i kroppen. Trodde i och för sig att det skulle kunnat bli ännu värre, för igår slog vi med lie och det har jag inte gjort förut. Det var ett litet evenemang som vi var på där vi fick prova att slå och hässja hö. Det gick faktiskt över förväntan trots allt, även om det var jobbigt efter ett tag. Om man lär sig tekniken så tror jag i och för sig inte att det är så tungt. Nu hoppas jag väl att vi slipper ha det här som plan B i framtiden, men man vet ju aldrig. 😉 Lika bra att kunna hur som helst, med tanke på foderbrist osv. Det blir lättare att ta tillvara små ytor om man kan det här. Och det är verkligen så mycket vackrare med en hässja än en inplastad vit ensilagebal, det är en sak som är säker!

Värmebölja

I helgen har det varit kurs fre-lör och tack och lov var det faktiskt lite svalare än under veckan som gick. Det här måste ha varit varmaste veckan i sommar? Det har gått förvånansvärt bra att jobba ändå, men man får rida morgon eller kväll och jag har skolkat lite för att åka och bada också… Hästarna verkar faktiskt inte så påverkade konstigt nog, men gräset i hagarna är i princip slut. 🙁 Igår kom det lite regn äntligen, i samband med ett åskväder. Jag såg när blixten slog ner ute på åkern vid stallet igår! Med tanke på alla bränder som härjar så fick man verkligen hjärtat i halsgropen…

Mycket tankar senaste tiden har kretsat kring vädret, torkan och foderbrist. Vi har tack  och lov köpt ett stort parti hösilage som bör räcka till nästa skörd, men om det skulle ta slut blir det väldigt svårt att få tag på annat. Därför försöker vi verkligen att hushålla nu och använda varje strå! Vi har t.ex. slagit gräs med lie för att dryga ut hösilaget och jag hoppas vi hinner slå lite mer mellan hagarna och sådana där ”remsor” som blir över här och var runt stallet. Sly kommer vi att fodra med eller spara till fåren, även om det kanske verkar desperat, men jag tar inget för givet och det är nu det fortfarande finns kvar.

Ni som har häst hos mig: beta gärna era hästar utanför stallet och runt omkring om ni har tid. Jag tror att det är viktigt att hjälpas åt och som sagt spara på fodret så mycket vi kan.