Måndag

Här är det fortfarande lite jul-uppehåll en vecka till. Jag tycker att terminen blir väldigt lång på våren om man kör igång redan nu. Både jag och hästarna behöver lite vila och variation. Eftersom jag inte stänger ner allt helt, utan ändå har kurser och privatlektioner under den här tiden så tycker jag det är på sin plats med en något längre ”paus”.

Förra veckan hann jag själv faktiskt vila ikapp lite, och helgen var nästan helt ledig. Tanken var i alla fall sådan från början, men jag har haft insläppet lör och sön, så då passade jag ändå på att rida lite. Har dock hunnit med annat också, och sovit ut – vilket resulterade i att jag vände på dygnet snabbt som ögat och inatt har jag nog legat vaken halva natten. Jag märker rätt stor skillnad snabbt på att jag sover bättre och tyngre när jag har jobbat mer fysiskt. Förstår verkligen om många som har stressiga kontorsjobb och kanske är ute samt rör på sig för lite får problem med sömnen!

Januari kommer bli hyfsat lugnt pga att jag inte kan boka alltför mycket innan häst-situationen är löst. Inga tävlingar eller liknande på gång heller, så jag har tänkt prioritera lite annat som kan vara svårt att hinna när allt drar igång på riktigt.

Ni som eventuellt behöver boka av era ridpass under januari – kolla gärna med mig först. Jag lägger hellre ut extra igenridningstider i slutet av terminen istället för att ni säljer era ridpass.Jag längtar fortfarande efter vitt – det kommer ändå inte bli vår än på ett tag. Men visst märks det att det börjar bli ljusare!?

Liten prishöjning

Från och med januari har jag höjt priserna lite på privatlektionerna, enligt nedan:

Privatlektion 1 person, enstaka tillfälle 850 kr
Privatlektion 1 person, fast elev 725  kr

 

Med egen häst gäller 425 kr för 45 min, och 375 för 30 min. Rider man på egen häst förutsätts man vara såpass uppvärmd som man behöver (beroende på häst) för att få ut så mycket som möjligt av sin lektion. Ryttare utifrån betalar även ridhusavgift på 100 kr.

Ändrad teori på måndag

Jag har skickat mail till er också. På måndag skulle jag rida Anea och Grodan för Nina på teoripasset, men vi får skjuta på det till vårterminen tyvärr. Anea har verkat lite hängig så jag har inte kunnat rida ordentligt sista veckan och nu vilar hon några dagar. Jag hoppades på att det skulle släppa – det kändes så, men det är något som är skumt. Ingen feber men i fredags blev hon andfådd och svettig (och hon har grymt bra kondition), så det är nog någon slags förkylning. Med andra ord törs jag inte tro att hon är ok på måndag, och dessutom vill jag inte visa upp ett jogging-pass utan då vill jag kunna rida ordentligt. Ni får helt enkelt tåla er, det blir en annan gång!

Teori blir ändå samma tid på måndag – 19.00. Vi kommer prata om visitering och saker att tänka på om hästen blir sjuk – vilka tecken man kan titta efter etc. Även lite praktiska övningar så att ni får träna på det. Alla är välkomna oavsett vilken dag ni rider på. Ni som var med på Brunmåla får lite repetition men också öva praktiskt på en del av det vi pratade om där.

Lisas Hästfoto

Terminsstart

Idag kör höstterminen igång. Hoppas att ni har haft en bra sommar! Vi kommer att börja terminen med fokus på grundridning – övergångar, tempoväxlingar och sits / inverkan. I och för sig något som jag återkommer till hela tiden, eftersom det är så viktigt! Nu när det fortfarande är fint ute och ljusa kvällar så kan delar av passen ridas ute, så att hästarna får lite variation och stärks inför vintern.

Fundera gärna på en eller två saker ni vill jobba extra med i er egen ridning under hösten. Ofta återkommer samma saker, men det är ändå bra att påminna sig själv och fundera över om något känns extra viktigt just nu!

Vi ses under veckan!

Uteritt fre eller lör

Jag åker till Gotland ons-sön, mycket välbehövligt! Känner dock att jag blir rätt stressad innan av allt som ska styras upp med extra hjälp och så, det är lite logistik kring att åka bort alltså!

Affe skulle vilja skrittas ut på fredag eller lördag. Är det någon som kan och vill? Kostnadsfritt, det vore bara en bra hjälp. Han är snäll så man kan rida själv, men det vore såklart bra om det finns sällskap att tillgå, kanske någon inackordering som ska ut. Hör av dig om du är intresserad!

Vårens teoripass

Den här terminen kommer varje grupp ha teori utspritt vid olika tillfällen. Jag kommer dels lägga en del av passet på säkerhet kring hästhantering (en del är repetition, men det är ett viktigt ämne) samt utrustning. Som ni vet är jag ganska petig med utrustningen, så vi tar en extra grundlig genomgång på detta.

En del av passet bör vi också hinna ägna åt ridteori, så försök att klura på och förbered om ni har några saker ni funderar på och vill ha extra genomgång av. Det kan vara en rörelses utförande, hjälpgivning, sits-tips mm. Alla grupper ”styr” sitt teoripass själva så det är lite upp till var och en att få ut så mycket som möjligt av det.

Jag kommer som sagt sprida dessa pass och har ej bestämt datum i förväg utan det blir lite när det passar. Teorin blir då i stallet / ev ridhuset och kaffe finns såklart.

Jag har inte gett ut några lappar kring mål för denna termin. Jag lägger sådana i sadelkammaren, och sedan får man lämna in dessa om man vill. Ni får också gärna komma med egna förslag om ni har någon särskild övning eller något moment ni vill träna extra på, så försöker jag efter bästa förmåga att lösa det!

Extra personal till stallet

Som ni nog har listat ut så jobbar jag ganska mycket. Jag skulle behöva avlastning vissa helger. Tyvärr är det inte regelbundet, så det kanske är svårt att hitta någon som kan / vill? Det brukar vara ca fyra timmars jobb och ut – eller insläpp samt fixa foder och mocka ca 8 boxar. Vit lön. (Tänk att man ska behövs skriva det, bara för att det är ett hästjobb…) Man ska vara över 18 år, med god hästvana och tillgång till bil.

Någon av er kanske kommer att tänka på en lämplig kandidat? Tipsa gärna i så fall! Runt jul och nyår (även de dagar som inte är röda) vill jag också gärna ha lite avlastning och då går det också att passa på att rida i samband med det. Så ni som inte vill sitta stilla hela julen får gärna höra av er och hänga lite i stallet istället!

Tråkiga nyheter

Jag ska försöka fatta mig kort (blev jättelångt ändå!) utan att bli alltför sentimental – tyvärr så är det här en del av mitt jobb och jag måste vara rationell och inte gräva ner mig… Egentligen vill jag bara skriva roliga och upplyftande saker i bloggen, men eftersom jag skriver nästan varje dag så ingår det att dela med sig även av tråkiga saker. Dessutom kommer ändå flera av er undra – så det är lika bra att vara öppen med allt – bra som dåligt.
dsc_6061Harry har fått bli en ny stjärna på hästhimlen idag. Det är egentligen något jag vetat ett tag, men beslutet fattades idag till 100% och jag ville inte berätta innan dess. Han har ju haft svårt med bjudningen hela tiden till och från – även om han i perioder har känts som ”en miljon” och varit fantastisk att rida. För ca en månad sedan kändes det dock som om det bara gick bakåt igen, inte bara på tävling, utan även hemma. Sista gången jag red så fick jag ”tvinga” honom runt åkern, han ville inte ens skritta framåt, och då kände jag verkligen att det var dags att ge upp.
dsc_7256Sista tiden tyckte jag att han blev andfådd och var allmänt motvillig, så jag ”hoppades” att han hade problem med typ andning, magen, magsår eller något sådant. Bokade tid på Ultuna och vi började med hältkoll för säkerhets skull. Det visade en lindrig hälta hö fram, men inget som borde ge så stor påverkan på honom. Egentligen skulle vi gå vidare på em med koll av hjärta, andning etc, men han blev kvar över natten. Dag två gjordes arbetsprov (hjärta / lungor) vilket innebär mycket galopp. Efter det blev hältan tyvärr mycket värre så de gick istället vidare med det och röntgade. Röntgen visade inte bara pålagringar, utan även att brosket i kronleden är helt förstört. Leden kan alltså inte ”glida”.dsc_3622

Detta kan gå att operera, man stelopererar då leden så att den växer ihop. Den leden har inte så mycket rörlighet och prognosen att lyckas skulle vara ca 70-80% men konvalescensen är upp till ett år. Harry skulle bli 16 nästa år, och jag vet inte hur mycket av problemet som satt ”i huvudet” och vad som ”bara” var smärta. Han har inte fått det här hos mig, utan det här måste vara en del av problemet med hans bjudning sedan länge. Han har trots det gått igenom böjprov och lyckats ”dölja” det bra, men brosket blir inte förstört på 1,5 år… Jag tror inte att säljaren har vetat detta, men jag hoppas verkligen inte att någon av hans tidigare säljare varit medvetna om detta och sålt honom ändå. (Ni som har följt oss vet att han varit såld ett flertal ggr.)dsc_4425 dsc_5270 dsc_4412

Hur som helst. Att operera en så ”gammal” häst med tveksam funktion redan innan kändes inte helt 100. Jag har å andra sidan aldrig ägt en så fin häst, och det är lätt att tro att man ska ”rädda” en missförstådd häst. Jag har lagt så mycket tid redan osv. Å andra sidan: jag försöker driva ett seriöst företag. Hästarna kommer först, men samtidigt finns det något som heter ekonomi. Kostnaden för att operera och ha honom stående motsvarar mer än två nya hästar, i princip.dsc_3588 img_2268

Jag har dragit i veckor på beslutet. Idag åkte jag in för att göra ytterligare koll och bedöva en gång till, mer specifikt, och ev rida med bedövning. Bedövningen släckte dock inte hältan alls. Noll bjudning och tom blick. Efter det här så kände jag att beslutet inte var svårt att ta. Att besluta om liv och död är tufft, men att operera med osäker prognos är rent egoistiskt och inte för hans skull i så fall. Han har gjort sitt, jag är helt säker. En operation innebär minst 2 månaders boxvila och han var redan uttråkad fastän han ändå gått i hage med kompisar. Det kändes inte etiskt att ens försöka och veterinären stöttade mig i mitt beslut.img_2511 img_2475 img_2457

Jag orkade inte ta med honom hem, jag lämnade honom där. Jag har redan ”gjort slut” innan idag och det blir så dramatiskt att gå här och vänta annars. Jag är såklart både ledsen och besviken att mista en så fin och härlig häst. Han har verkligen varit speciell, och även om det har varit klurigt så har jag haft mycket glädje av honom och många fantastiska ridpass. Jag vill gärna tro att han fick ett bra avslut hos mig, jag tror det. På något sätt är jag ändå lättad att det fanns en förklaring till hans bristande framåtbjudning. Är också tacksam över bra hjälp på Ultuna, som hade flera veterinärer till förfogande, och var proffsiga – vilket också innebär ärlighet.dsc_0037

Älskade Harry kommer alltid ha en stor plats i mitt hjärta. Jag är tacksam över att få ha lärt känna en så fantastisk häst. <3 Jag höll i alla fall mitt löfte om att detta skulle bli hans sista hem.

Snart är det jul…!

Det är flera som har börjat fråga efter julkurser. Jag har inte börjat planera det än, för det är alltid så svårt att lista ut hur man ska lägga kurser / om folk är lediga osv. Ni får gärna själva komma med förslag på upplägg och dagar ni är intresserade av. Hela grupper kan också boka! Återkommer i alla fall snart med julplaneringen.
dsc_2070

Tränarfortbildning

Har precis anmält mig till en tränarfortbildning i december med detta upplägg:

Teoretiska ämnen bl.a:
•    tränarens helhetsansvar
•    tränare elev, samma målsättning
•    etik och horsemanship

Praktiska ämnen bl.a:
•    skilj på träning o tävling/coaching
•    framridning till tävling
•    framridning på morgon/framridning i anslutning till start? När passar vad?

Jag tycker det låter som ett roligt upplägg. Dessutom kan det behövas en inspirations-boost på vintern!

Nästa termin har jag svagt funderat på att skapa en liten tävlingsgrupp som kan rida tillsammans ca en gång i månaden, och som tävlar några av hästarna. Privathästar kan också vara med. Ni som är sugna på att tävla nästa termin får gärna prata med mig. Det måste givetvis vara under förutsättning att jag har passande hästar osv. Jag tänkte dock att det kunde  vara roligt med ett gäng som rider ihop då och då och tränar lite extra på programdelar t.ex. dsc_4621Calle och Marie på Högvreten i våras.