Nästa termin

Nästa termin startar 14 januari. Första två veckorna i januari kommer det att bli kurser och privatlektioner (går fortfarande att lämna önskemål).

Jag håller även på med planering av nästa termins kurser, så om du / ni vill boka något specifikt – hör av er. Jag har redan några förfrågningar så ni som är en hel grupp och vill boka en egen kurs bör ha lite framförhållning.

Jag har eventuellt möjlighet att göra en fast plats för två elever som vill rida privat dagtid, antingen på onsdagar eller fredagar. Vid intresse – maila mig. Jag vill att man rider på LA/Msv nivå.

Snart jul: önska eller ge bort ett presentkort på ridning.

Teori ikväll

Påminner om att det är ett teoripass ikväll kl 19.00. Fokus på visitation, stretchövningar och liknande. Bra att kunna – eller snarare något varje ryttare SKA kunna enligt mig.

Det finns också en igenridningstid kl 18.00 (SMS!)

Teori måndag 12 november

Måndagens teori blir den 12 november kl 19.00 och ca 1,5 timme framåt. Cindy Jönsson som har hjälpt mig med Anatomica-sadlarna kommer att prata dels om sadlar, men även koppla det till hästens exteriör. Hon är osteopat och har även hjälpt mig att behandla några hästar. Min tanke är att ni ska få en ökad förståelse för hästens fysiska förutsättningar, samt utrustningens betydelse. Ni kan läsa mer om henne här.

Försök att komma på detta tillfälle – jag tror att det blir väldigt intressant! Meddela gärna om ni tänker gå så jag vet ungefär hur många som kommer.

Höstens teori

Nu blir det en ändring här. Ingen teori nu på tisdag och det temat sparar jag till våren. Jag hittade en föreläsning på Brunmåla hästklinik som vi kan gå på, som förra året, och jag lyckade boka 10 platser. Tyvärr inte fler…! Men förhoppningsvis räcker de platserna. Jag står själv över ”i värsta fall”. Detta tillfälle är en tisdag.

Så tisdags-teori blir 23 oktober enligt bilden nedan:

Torsdagar blir 4 oktober 18.00 och 8 november 19.15 – alltså två olika tillfällen. Då blir det på samma tema, förebyggande friskvård för häst med visitering samt att jag visar en del stretch-övningar för häst. Det var några som missade det sist och det är viktigt att ha koll på tycker jag (och kan även vara bra att repetera) – så ni som inte kunde sist tycker jag ska försöka delta denna gång.

Måndagens datum är ej bestämt ännu men blir längre fram. Förhoppningsvis med Cindy som hjälper mig med sadlarna – hon kommer då att prata lite om inpassning av sadel (också viktigt för att förebygga problem) och visa praktiskt. Hon är även osteopat vilket gör att vi även kommer att kunna prata om hästens anatomi och förutsättningar för arbete. Återkommer med datum och rekommenderar att ni försöker komma – hon är väldigt kunnig!

Som vanligt kan ni gå på flera tillfällen. Maila mig vilka ni vill gå på så jag kan planera. Om ni vill delta på tisdagens teori är det tyvärr begränsat antal platser så boka snabbt.

Info nästa vecka

Nästa vecka åker jag på semester från ons kväll – mån eftermiddag.
Jag lägger ett ”schema” i stallet på vem som fodrar, tar in och ut etc. Torbjörn är kvar hemma.

Jag har ett pass kvar som jag behöver hjälp med: kvällsfodring torsdag, om någon kan tänka sig att ta en extra… Antar att det är någon av er som ändå rider på kvällen? Hojta till så fort som möjligt om ni kan!

Torsdagens kvällslektioner är inställda!

Sommar-sysslor

Det händer inte så mycket spännande här just nu. Jag känner mig redan lite stressad inför kommande semester – dit det i och för sig är tre veckor… Men det är alltid saker man vill ”avsluta” innan och få bort från listan. Jag tycker ändå att jag har bockat av ganska mycket på den där listan, men konstigt nog tar den aldrig slut? Obegripligt.

På schemat just nu står saker som att städa / skura stallet, tvätta de sista täckena (inget man måste, men sådant som gör att jag får mitt kontrollbehov tillfredsställt), laga och mocka hagar (en del gjort, en del kvar) och rensa ogräs och liknande uppgifter på en gård. Igår tvätt av bil och släp samt flytta får. Vi har särat på tackor och lamm nu, så att tackorna ska slippa ge di och kunna äta upp sig lite. Jag känner mig lite stressad över att det är så torrt och att betet redan ser ut som det brukar göra i juli. Jag hoppas verkligen att det kommer mer än några droppar regn snart!

Jag förbereder också för att få ihop allt med hagar / boxar osv inför sommaren då vi får några sommargäster, och eventuellt en ny inackordering till gården. Det är knökfullt här snart…

Den här veckan är det sista veckan på terminen. Nästa termin börjar 9 augusti. En torsdag den här gången, eftersom jag hoppas på en semester i september då jag kommer att ställa in en annan torsdag istället. Om någon vill göra en ändring avseende dag eller hur ni betalar nästa termin är det bra om ni meddelar det under den här veckan!

Vikten av att ha bra sadlar

Nu har jag köpt en till Anatomica till verksamheten, helt enkelt för att jag använder min egen sadel på flera av hästarna. Jag har skrivit här om hur jag upplevde sadelbytet på Anea. Jag är fortfarande väldigt nöjd med den och mår mycket bättre i kroppen när jag har en sadel som passar mig (och hästen). Förut kunde jag få en del spänningar i ryggen, för att jag kompenserade, nu händer det inte lika ofta.

Det finns naturligtvis ingen sadel som passar alla hästar och alla ryttare, men min uppfattning är att en Anatomica är ”snäll” mot hästens rygg och ligger bra på många av hästarna. Jag tycker också att den ger ett bra stöd till ryttaren utan att man känner sig låst. Det är mycket stöd för överskänkel / knä, och jag har inte gillat det förut, men de här stöden är så mjuka att de inte låser benet och nu tycker jag att jag får en bra hjälp av det istället. Jag var rädd att det skulle bli knepigt för ryttare med olika benlängd att sitta i den, men det har faktiskt fungerat förvånansvärt bra för båda korta och långa ryttare.

Att ha en bra sadel är A och O för både ryttare och häst. I en verksamhet där man byter hästar ibland kan man kanske inte ha 100% perfekta sadlar, men jag försöker i alla fall att passa in och ändra / byta sadlar i den mån jag kan. Alla ryttare kan inte heller passa perfekt i alla sadlar pga olika benlängd och olika bäcken t.ex, men förutsättningarna att hitta en bra sits är i alla fall mycket större med en dressyrsadel än i en allroundsadel som många ridskolor har. Tyvärr är det svårt att hitta ett bra skänkel-läge i en allround-sadel och man hamnar lätt ”på rumpan”.

Jag ser den här sadeln som en investering eftersom jag tror att jag kommer att kunna ha den på många hästar, och jag vet att många elever gillar den! Men i samband med detta vill jag också poängtera vikten av att ni tar hand om utrustningen ordentligt och är försiktiga med både sadlar och träns.
Jag tänker faktiskt gå så långt som att be er titta över era stövlar. Jag kan inte gärna förbjuda er att ha vissa stövlar, men det är nästan snudd på. Stövlar med kraftig dragkedja på vadens baksida verkar ge märken på kåpan på vissa sadlar så jag vill helst inte att ni använder sådana stövlar. Jag lägger massor av pengar på utrustningen och vill gärna att den håller så länge som möjligt, därför skulle jag uppskatta om ni kollar hur stövlar / chaps ser ut. (Dragkedja på insidan av stövlarna går bra – det ger inte märken.) Hårda bud. Men då får ni också sitta i bra sadlar. 🙂
Maria och Velle fick inviga nya sadeln i helgen. Den är nog lite hård i början men det är för att den är fabriks-ny!

Nya kurser

Nu har jag uppdaterat med några nya kurser, samt gjort ett tema på tvådagarskursen i juni. Då blir det programträning, och det går även att delta med egen häst (vilket går bra på alla kurser!)

Mer info finns på kurs-sidan.

Teori 10 april

Den 10 april blir det teori. Jag kommer att rida Anea och Grodan med hjälp av Nina Bengtsson, som en mini-clinic. Jag tänkte att det blir bra med två hästar på olika utbildnings-nivå. Jag kommer dock börja med Anea som behöver värmas upp lite mer, så att vi hinner visa lite mer rörelser på henne.

Start 18.30 och tidsåtgång ca 2 timmar. Fika finns såklart. Alla grupperna är naturligtvis välkomna, och ni behöver inte anmäla att ni kommer. (Om det är någon som inte rider på fast plats men vill komma och titta så kan ni maila mig.)
Välkomna!