Veckans övning

Den här veckan kommer vi att fokusera på halt och ryggning.

Man kan tycka att en halt borde vara enkel, ”bara att stanna” – men om halten ska vara korrekt så ska hästen stå jämnt uppställd på alla fyra benen, och den ska stå stilla men ändå ”i bjudning”, vilket innebär att hästen ”väntar” men att du när som helst ska kunna gå fram igen utan motstånd.

Många har fått lära sig att RIDA in i halten och driver då på hästen väldigt mycket in i halten för att ”få med bakbenen”. Jag tänker mer att hästen ska bjuda och vara tillräckligt framme för skänkeln innan halten, så att när jag ska stanna ska jag bara kunna räta upp mig och helst bara hålla mot lite med handen. Ofta lyssnar inte hästen på det direkt, utan man får göra en tydligare förhållning i början. Men om jag får hästen så pass lydig att den stannar omedelbart för små hjälper, så brukar bakbenen ”följa med” in i halten förutsatt att hästen bjuder innan. De som driver en massa in i halten får ofta svårt att stanna, hästen blir stark, och det är ju inte så konstigt eftersom man driver och bromsar på samma gång = motstridiga hjälper.

Självklart kan skänkeln behöva ”rama in” en häst som vill ställa upp snett t.ex, så skänkeln kan inte vara helt passiv, men mer ”beredd” än framåtdrivande.

              Alla program (utom LC) börjar och slutar med halt och hälsning på medellinjen.

En korrekt ryggning ska föregås av en bra halt. Hästen ska sedan gå rakt bakåt med lika långa steg, och kvar i samma form. Vanligt är att hästen blir stretig eller ”kryper ihop” och hamnar bakom hand. Detta är ett tecken på dålig bjudning – hästen ska bjuda framåt även när den backar!

I ryggningen flyttar hästen benparen diagonalt (som i trav).

Hjälperna för ryggning är i princip att börja med en framåtdrivande hjälp, som möts upp av en ”mothållande” hand som inte släpper fram rörelsen, utan istället får hästen att backa. Ibland kan man behöva hjälpa till från marken när man lär in ryggning. I ryggningen kan ryttaren även behöva vara något lättare i sitsen, inte att man står upp, men man ska inte sitta ”för tungt”.

Vi kommer att gå igenom detta mer under lektionerna. Jag brukar inte lägga in ryggning så mycket (men vi ska försöka få in det lite mer). En anledning är att det är ganska svårt att rygga korrekt, det är lätt att ryttaren ”sågar” hästen bakåt. Dessutom måste hästen vara i bra bjudning och korrekt eftergiven innan. En häst som inte bjuder tycker jag man ska låta bli att rygga, ofta skapar det annars bara spänningar och motstånd i hästen.

 

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*