Veckans övning

Den här veckan har vi fokuserat på övergångar och enkla byten. Ett enkelt byte innebär att man byter galopp med några skrittsteg emellan – vilket är förberedande inför galoppombyte i språnget. På tävling vill man se 3-5 skrittsteg, men på träning är det bättre att skritta lite längre om man behöver. Har man för bråttom så blir inte fattningen bra, det gäller att hinna förbereda den väl.

Enkla byten introduceras i MsvC och i MsvB rider man både enkla byten och byte i språnget. För att kunna göra ett korrekt enkelt byte krävs det att galoppen är tillräckligt samlad, och hästen ska kännas lite som om den galopperar i ”uppförbacke”. Ryttaren måste vara kvick i sin hjälpgivning, sitta  djupt i sadeln och vara snabb med förhållningen. Om man blir kvar i handen så hamnar hästen oftast i framvikt och då blir det lätt travsteg mellan, eller en sämre fattning.

Det var väldigt nyttigt för ryttarna med den här övningen, för här får man ett väldigt tydligt kvitto på om hästen är i balans, om förhållningen går igenom samt det tränar upp ryttarens snabbhet.

Fina Soya gjorde för övrigt ett rent galoppombyte idag. Visserligen av misstag, men det är ju ändå positivt om hon har lätt för det!

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*