Veckans övning

Den här veckan kommer vi att arbeta med steg ett på utbildningsskalan, d.v.s. TAKTEN.

Takten i de olika gångarterna är:
Skritt fyrtakt
Trav tvåtakt
Galopp tretakt

Att rida hästen i en stadig takt gynnar hästens balans. Det är viktigt att man som ryttare har känsla för just takten. Små förändringar i takten skvallrar kanske om att hästen är på väg att bryta av, släppa stöd/kontakt eller i värsta fall att hästen inte är fräsch.

Många slarvar med detta och låter hästen bestämma takten, men här gäller det faktiskt att vara noggrann och själv arbeta med takten från att man sitter upp! Vissa hästar har en stadig och jämn takt av sig själva, andra behöver mer hjälp av ryttaren.

Olika hästar har olika ”optimal” takt. Ofta är den lite långsamma hästen i behov av att röra sig lite kvickare för att komma till arbete, medan en häst med snabb takt behöver vila mer på steget för att arbeta på bästa sätt.

Takt = antal steg per minut
Tempo= antal meter per minut

Om du ska rida tempoväxlingar innebär det att takten ska bibehållas och endast steglängden ska förändras!

Den här veckan kommer vi dels öva på att rida tempoväxlingar och ändra steglängd, men även att medvetet rida för fort eller för långsamt för att förtydliga för ryttaren var respektive häst har sin optimala takt. En nyttig, men ganska svår övning som tränar ryttarkänslan!

 

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*