Utbildningsskalan

På teorin förra veckan gick vi igenom utbildningsskalan. Kortfattat kan man säga att utbildningsskalan är olika steg som bygger på varandra och som man följer när man utbildar hästen. Den ligger också till grund för hur man lägger upp ett ridpass kan man säga.

Jag tycker att det är bra att ha ett system när man rider, och det här är bra att utgå ifrån tycker jag. T.ex. ska du inte börja samla hästen innan den är lösgjord. Det enda jag ställer mig frågande till är varför rakriktningen kommer in så sent, men jag tolkar det som att det innebär att man kräver att hästen spårar väldigt exakt och att man har börjat kunna kräva mer inramning inför samlingen. Det är självklart viktigt att man redan i det lösgjörande arbetet försöker sträva efter att hästen arbetar liksidigt!

Ni kan läsa en bra förklaring till utbildningsskalan här.

Stegen är:

 

 

 

 

 

Alla ridpass leder inte till alla steg. Ofta jobbar man med de tre första stegen och det kanske är där man blir kvar om man själv inte är väldigt rutinerad, eller om hästen är i ett tidigt skede i sin utbildning.
Viktigt är också att våga backa under ett ridpass. Om inte samlingen fungerar t.ex. kan det vara för att hästen inte är lösgjord och då får man hoppa tillbaka några steg!

Den här veckan kommer vi att arbeta med steg ett på utbildningsskalan, d.v.s. TAKTEN.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*