Intressant fråga

Igår efter ridningen pratade jag och mina elever om att rida olika hästar, och att man måste rida hästar som kan göra rätt, för att lära sig. Själv red jag ganska mycket ”konstiga” hästar när jag var yngre, allt ifrån travare till nordisar. Inget fel med det, men kanske inte optimalt om man verkligen vill lära sig rida dressyr. Särskilt som ingen av dem var direkt skolad. Jag tror ändå jag har lärt mig massor av att rida väldigt mycket olika hästar genom åren. Dock har det varit av största vikt att även rida riktigt välskolade hästar, vilket jag fått möjlighet till på olika jobb jag har haft. Då har jag haft den stora förmånen att även rida GP-hästar. Och utan att ha känt hur en sådan häst ska kännas hade det nog varit mycket svårare för mig att kunna utbilda och rida mina lektionshästar på ett bra sätt.

Då kom frågan ifall jag saknade att rida sådana hästar. Konstigt nog har jag inte tänkt tanken! Självklart vill jag komma vidare mer med min ridning och ha någon häst som är riktigt högt utbildad. Men om jag jämför med förut, då när jag t.ex. har jobbat på ridskola, så känns det mycket bättre nu. När jag jobbade på ridskola kunde jag bli helt vansinnig över att det endast var ”korrigeringsridning” av hästar som faktiskt förstörde min känsla mer än den utvecklades. Man lär sig mycket av det också, men rider man mycket hästar som är stela eller inte tar skänkeln så ”trubbas man av” tycker jag, man får sämre sits, man blir kanske själv mer okänslig osv. Tyvärr har vissa perioder i mitt ”ridliv” kanske varit ganska negativa på så sätt. Jag hade bl.a. en häst på foder ett tag, som var väldigt spänd och sned. Det gjorde att jag själv blev vädligt oliksidig och fick ont i ryggen, för jag var inte tillräckligt rutinerad för att få ordning på det där, utan jag försökte ”kompensera” hans snedheter istället. Det tog flera år att jobba bort.


                                           En av mina läromästare

Kontentan av det hela, och svaret på frågan, var i alla fall att jag faktiskt är nöjd med de hästar jag rider nu. Visst får jag korrigera mina lektionshästar nu också, och när jag rider dem kanske jag inte gör bara massa krumelurer – MEN jag lär mig faktiskt något litet nytt nästan varje dag på mina hästar. För de är väldigt olika, och jag får hitta olika lösningar med varje häst. Och så har jag givetvis valt hästar som jag själv gillar att rida, annars hade jag ju varit dum. 😉 Ingen av dem gör passage och piaff eller byten i varje, men jag har i alla fall hästar som kan göra stora piruetter, bytesserier och galoppslutor, så jag kan ändå hålla en hyfsad nivå på min ridning. Och så har jag ju en fin unghäst på G som jag får ”den där” känslan på. Egentligen en ganska bra blandning av hästar. Man behöver både kunna göra krusiduller OCH utbilda/korrigeringsrida för att bli en bra ryttare!

Men visst, självklart, om nån vill lämpa av en häst som gör alla GP-rörelser här, så go ahead – den är välkommen!

 

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*