Lösgörande övningar – skänkelvikning

Nu blir det fokus på lösgörande övningar under några veckor, som steg 2 på utbildningsskalan. En ”självklar” lösgörande övning är skänkelvikning. Det går att rida skänkelvikning både på diagonaler, och på långsidan – med framdelen innanför spåret, eller med framdelen kvar på spåret.

I en skänkelvikning ska hästen vara rak i kroppen, ställd från rörelseriktningen, och den korsar både fram- och bakbenen. Många ryttare är så fokuserade på att flytta bakdelen att de missar att frambenen ska korsas, och så går bakdelen före i värsta fall, vilket både är felaktigt men också gör att du får sämre bjudning.

Om du rider på en diagonal ska hästens kropp i princip vara parallell mot långsidan du rider mot. Hästens panna ska vara riktad rakt fram mot kortsidan. Det yttre benparet ska röra sig mer framåt än åt sidan – därför är det viktigt med ytterhjälperna! Om man tappar bort sig i skänkelvikningen är det ofta bra att lägga in ett ”trappsteg” där man rider rakt fram en liten bit för att få tag på yttersidan, samt hitta nya framåtbjudning.

Hjälpgivning:
– Vikten mitt över hästen, men lite mer tryck på inner sittben.
– Inner skänkel sidförande, i normalläge, eller en aning längre bak. (De flesta flyttar innerskänkeln alldeles för långt bak!)
– Ytter skänkel är mothållande samt framåtdrivande.
– Inner tygel ställer i nacken.
– Ytter tygel är reglerande så hästen inte förböjer halsen. Hästens huvud ska alltid vara mitt emellan frambenen.

Tänk på att det är skänkeln som ska flytta hästen – inte tyglarna! Känn efter att hästen flyttar hela kroppen och inte ”bara benen”!

Lycka till!

Bilden visar texten i TR och beskrivningen av skänkelvikning ur tävlingsperspektiv.

Jag försöker skriva vecka för vecka vad vi jobbar med – men ibland kommer inläggen i efterhand och i så fall får ni se det som repetition och uppföljning. Ibland vill jag också kunna ha genomgång utan att ni har tjuvläst innan. 😉
Vissa övningar kommer vi jobba med under flera veckor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*