Veckans övning

Veckan som kommer har jag tänkt fortsätta öva hörnpasseringar. Jag tyckte det blev så bra resultat förra veckan så tanken är att bygga på övningen med mer trav och eventuellt ridning utan stigbyglar – något man gör för sällan!

Jag kan tycka att ridning utan stigbyglar är bra för att det tvingar ryttaren att bli rakare över hästen (annars känns det som om man ska trilla av) och att man kommer djupare ner i sadeln. Ett krux är dock att man gärna använder andra muskler än man gör vid ridning med stigbyglar. Att rida för mycket utan stigbyglar tror jag inte är bra, eftersom stigbygeln, tillsammans med foten ”tar upp” en del av hästens rörelser. Just därför ska man inte heller trampa ner hälen med kraft (vilket många tror) – det gör att man nästan trycker upp sig själv ur sadeln istället. Låt foten ”fjädra” i stigbygeln och lägg mer vikt i fotbladet än i hälen.

Som ett komplement och för balansträningens skull tycker jag ändå att det är bra att släppa stigbyglarna korta stunder – men då på en häst som är avspänd och går i en bra form – annars skapas mer spänningar. Att sitta ner i trav på en spänd häst är överhuvudtaget förkastligt tycker jag, då blir det oftast bara en ond cirkel där häst och ryttare överför spänningar till varandra.

Tips: Om du ska rida utan stigbyglar och lägger dem i kors framför sadeln – dra då ut spännet på stiglädret en bit så slipper du att det blir en ”knöl” under benet som stör. Då kan du lägga stiglädrena slätt i kors och så blir det bekvämare.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*