Veckans övning: bakdelsvändningar

Förra veckan och den här veckan har jag lagt en del fokus på bakdelsvändningar. Det är en övning som jag kan tycka är lätt att ”glömma” (förutom precis före tävling när man med andan i halsen ska damma av detta moment…). Det är dock en väldigt bra övning, dels för ryttarens koordination, men också för att få hästen att lägga mer vikt på bakdelen. När man får till en bra vändning känner man ganska tydligt hur ”samling ska kännas” tycker jag.

I måndags hade vi ett sådant bra flyt med det här att både Calle och Obi även fick prova att vända i galopp! De blev väldigt fina av det jobbet efteråt. Även om man inte kan göra centrerade piruetter kan man i alla fall vända något ”hörn” då och då för att samla galoppen. Eller som vi gjorde i måndags: prova att fatta ur en bakdelsvändning så kan du få ett par språng i galopp ”på köpet”.

Igår värmde vi upp hästarna med en liten skogspromenad på ca en kvart innan vi började lektionen. Dels är det bra med variation (underlaget, men också att hästarna får lyfta på benen och automatiskt är mer lösgjorda när ridpasset börjar), men tanken var också att hitta lite bättre bjudning och en mer energisk skritt. Det verkade fungera bra, för hästarna gjorde fina vändningar och jag tror några ryttare ”kom på” något med skritten. T.ex. när vi skrittade i nerförsbacke på en smal stig – då måste man rama in och samla hästen för att inte tappa balansen. Alla sådana här små knep tycker jag är nyttiga att ha ”i ryggsäcken” som ryttare.

Om ni vill ha bättre koll på bakdelsvändningar så får ni läsa ridhandboken, för hjälperna orkar jag inte gå igenom här nu. 😉
13332935_10154961863288636_7794531958140395116_nFrån första lektion igår. Så himla fint i skogen nu med blommande liljekonvaljer! (Fast de är inte med på bilden…)

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*