Driva företag

Jag tycker det är väldigt roligt att läsa tips för bättre företagande, men ofta känner jag inte riktigt igen mig. Jag fastnar alltid för rubriker som ”effektivisera din tid” och sådant, men de flesta tipsen handlar bara om administration. Och det ägnar jag kanske  2-3 timmar i veckan åt, i snitt. Jag har svårt att se hur jag kan bli mer effektiv där tyvärr. Möjligen att svara på mail direkt och inte läsa dem först och sedan lägga dem åt sidan.

Att jobba rationellt i effektivt i stallet är ju typ min bästa gren, men det finns kanske tid att spara där också? En sak som jag kanske kunde spara tid är att lägga lektionerna tätare, eftersom jag ofta har pauser mellan. Ofta är ju dock pausen för hästarnas skull (när det gäller kvällslektionerna t.ex.). Men för det mesta har jag en plan med mina egna pauser också, och det är att den här tiden på året dör jag av köldskador om jag står för länge i ridhuset. Så pausen är för att överleva. Det är ju sällan jag bara vilar i pausen heller, utan då gör man ju något annat, typ sopar eller fodrar eller…

Sedan kan man förstås fundera på vad man ”tjänar” på att vara mer effektiv när man är sin egen och inte har timlön? Det jag tjänar är förstås mer ledig tid, men jag kommer inte göra en större vinst på att vara snabbare tyvärr. Så egentligen kanske man kan lägga alla tidsbesparande tips åt sidan.

Det som dock är något i ”obalans” är tiden jag jobbar när jag inte får betalt. Man kan tänka sig att jag kanske jobbar 10 timmar en dag, men får intäkter under 2 av de timmarna. Det är ju egentligen helt absurt. En del av tiden går kanske till att mocka åt inackorderingar, så då kommer det ju ”indirekt” in pengar – men den delen går nog oavkortat till personalen.

En vanlig dag skulle kunna se ut såhär:
2 timmar stalljobb
1 timme svara på mail och liknande
4 timmar sköta hästar, rida igenom hästar (inkl Anea)
3 timmar på kvällen med två lektioner, paus mellan och kvällsfodra efter

Den dagen har jag alltså jobbat 10 timmar, men bara dragit in pengar två timmar på kvällen. Vilket lönsamt företag man driver, egentligen… Hur ska man egentligen resonera när man jobbar med sin hobby?

Man kan ju skala av en del av tiden som går åt till att rida igenom lektionshästarna, klippa dem och liknande, men allt obetalt jobb är ju det som leder till att jag kan sälja mina tjänster. Jag rider, tränar och tävlar också på (obetald) ”arbetstid”, och det är lyx för mig.

Vet inte vart jag vill komma med det här egentligen. Kontentan är väl att det krävs mycket ”förarbete” för att kunna sälja en sådan här produkt. Hade det varit lika mycket obetalt jobb för att sälja strumpor hade jag aldrig gjort det! Det jag egentligen skulle behöva förbättra är fler debiterbara timmar per vecka. Alla dagar är inte som exemplet ovan – men det är ju inte helt ovanligt. Alla ”företags-coacher” skulle slita sitt hår om de tittade på hästföretag. Jag tror nämligen inte att det här är helt ovanligt.

Ta t.ex. tillridning av häst som exempel istället. De som kan ta ”bra betalt” för den tjänsten tar kanske 10.000 kr. Nu räknar jag arbetstid 1,5 timme per dag för den hästen. Mocka, fodra, borsta och rida. Det blir 45 timmar på en månad. 10 000 / 45 blir en timlön på 222 kr och sedan ska moms och skatter och sociala avgifter bort. De flesta tar mindre betalt än 10.000 kr men man kanske inte rider 7 dagar i veckan.

Egentligen är det nog bara dumt att snöa in på sådana här funderingar, för hur jag än vrider och vänder på det så är det hemskt svårt att tjäna pengar på hästar, och svårt att utöka när man säljer en tjänst. Men jag tycker ändå det är intressant att klura på sådant här. Åtminstone ska man vara medveten om vad man gör, sedan är det ju mitt val att jobba med något jag älskar och det går inte att värdera i pengar.

(Men – jag ska försöka börja skriva upp några veckor framöver vad jag egentligen lägger tid på under en vecka!)
DSC_5013

 

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*