(Förra) veckans övning

Jag nämnde ju att jag hade en så bra övning som vi jobbade med förra veckan. En bra lösgörande / kontrollövning.

Övningen rids på långsidan (eller båda). Efter hörnet kontrollerar man att hästen är rak och med stöd på båda tyglarna (det är lätt att fortsätta böja efter hörnpasseringen, men det är viktigt att kunna rakrikta efter). När det fungerar ställer man hästen i nacken men fortfarande med rak kropp och hals. Därefter böjer man halsen – endast – men  kroppen ska bibehållas rak. Det är en ”konstig” övning, eftersom vi lär oss att det är att förböja, men i det här fallet vill jag att ryttaren ska kunna kontrollera ”en del i taget”. Det är nämligen väldigt lätt att hästen ”ramlar in” så fort man börjar böja. När det fungerar att endast böja halsen tar man in framdelen och avslutar långsidan med att rida öppna.

Man kan tänka att varje moment blir ca 1/3 del av långsidan. Rakriktiningen i början endast några steg. Det är viktigt att varje moment känns ”klart” innan man lägger på mer, och att man som ryttare bestämmer detta så att inte hästen själv väljer att tvära t.ex. Obs att hästen hela tiden ska ta kontakt med yttertygeln så att man inte släpper stödet där när man ställer eller böjer.

Superbra övning som kan ridas i alla gångarter! Kommer nog komma tillbaka till den ibland, då jag tycker hästarna blir fina av den.

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*