Kvällskurs med tema rida rörelser

Den här veckan har jag en kvällskurs mån-ons med temat rida rörelser. Vi har teori före ridpasset och sedan fokuserar vi på en rörelse. Idag har vi jobbat med skänkelvikning. Skänkelvikning är en lösgörande rörelse.

I en skänkelvikning ska hästen vara rak i kroppen, men ställd från rörelseriktningen. Både fram-och bakben ska korsas, men bogen ska leda något. Tänk att hästens sida ska vara i princip parallell med långsidan man rider mot. Hästens huvud / panna ska vara riktad mot kortsidan. Detta är alltså om man rider på i diagonal.

Man kan också rida på långsidan, med huvudet mot väggen, eller huvudet in mot mitten. Det lättaste sättet att börja tycker jag är att rida på hörnlinjen, för då har man bra koll på yttersidan från början. Det är något svårare att rida snett igenom, eftersom man då måste byta varv.

Hjälperna i en skänkelvikning:
Inner tygel ställer hästen i nacken.
Ytter tygel reglerar så att hästen inte förböjs.
Inner skänkel är sidförande.
Ytter skänkel är mothållande och framåtdrivande.

Tänk på:
Håll hästen rak (att förböja hästen är ett vanligt fel).
Kom ihåg ytterskänkeln – det ska kännas som om du kan rida rakt fram när som helst. Försök hålla den sidförande skänkeln i mormalläge, ev en aning tillbakadragen. Många flyttar bak skänkeln för mycket och då är det lätt att bakdelen går före, vilket leder till dålig bjudning!

Tips: om du inte får bra flyt – rid rakt fram mot kortsidan ett par steg, för att sedan fortsätta. då får du ”tag” på yttersidan igen.
CIMG1245Jag och en häst som jag hade en tid på Helmer Ridcenter

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*