Bon Chérie på plats

Idag har Bonnie flyttat hemifrån! Hon åkte från Gotland tidigt i morse och kom fram till Gnesta vid lunch. Hon hade snällt gått på lastbilen och var väldigt försiktig med att gå ur på plats – smart häst. Nu kommer hon bo på Nådhammars stuteri tills det är dags att flytta hit nästa sommar tänker vi. Inatt får hon bo i en box bredvid en kompis som får vara ”fadder”, och imorgon släpps hon ihop med en flock ston i en stor hage.

Hon såg fin ut, och stor! Hon har vuxit en hel del, och kommer nog bli rejäl. Hon verkade landa fint på plats och började äta direkt. Skönt! Det här var ju ändå hennes livs äventyr – so far!

Träning med Grodan

Igår tränade jag med Grodan igen för Karin. Traven kändes bättre från start och det lät som om det var Karins uppfattning också. Jag tycker att hon blev lite spänd i ena galoppen men annars var hon väldigt duktig!

Det är jättekul att träna igen, även om det är grunder som gäller. Jag tycker ändå att det är bra att ha ögon på marken så att det blir så rätt som möjligt nu.

Jag är dock väldigt vaksam på att Grodan inte får bli för trött. Jag vill såklart rida själv och när hon har känts fin så är det lätt att skynda sig, men då gäller självdisciplin! Resten av veckan blir det avsuttet arbete, promenader och arbete vid hand. Kanske skrittar jag ut en dag också. Jag vill i alla fall ge henne en vecka att återhämta sig lite. Sedan får jag utvärdera det, och även fundera på när hon behöver kollas av veterinär igen. Jag tror nämligen inte att det räcker att behandla höften endast en gång eftersom det där nog också har varit ett problem ett bra tag… Men hoppas verkligen att hon sakta men säkert kan komma vidare på samma sätt.

Vårdagar på Wreta

Dagarna är längre men går i en rasande fart ändå. Det är alltid mycket att göra på våren med trädgård, städning, fixa hagar mm. Stalljobbet blir dock betydligt lättare med färre täcken (eller inga) och torra hagar. FÖR torra helt plötsligt.. Från lera till öken! Nu behöver vi regn igen om det ska börja växa…

I helgen har jag haft programträning på bortaplan, samt en mini-kurs med två elever som har bokat privat. I fredags var det en eftermiddagskurs dessutom. Jag går inte sysslolös, och är oerhört tacksam för det! Det har kommit nya lamm också, som Torbjörn har fullt upp med. Vi jobbar på helt enkelt!

Ariadne

Nu har Ariadne varit här i ca två veckor och vi mjukstartar lite så att vi lär känna varandra. Hon har tävlat LA med bra resultat och börjat träna mot Msv med sin ägare. Eftersom hon bara är sju och ganska ”gänglig” så är hon inte så stark i kroppen ännu, så mitt första mål är att få henne att stärka överlinjen och bli mer stabil i övergångarna. Hon är ganska känslig och det behövs också tid att arbeta med lösgjordheten – men så är det ju med alla hästar. Grunden är A och O! Det finns en hel del gång i henne, men jag vill ha mer bärighet och balans innan jag sätter ”tryck” – däremot tror jag inte att det är svårt att göra på sikt. Ett roligt projekt hur som helst, vi får se hur mycket vi hinner åstadkomma ihop över sommaren!

Bruna ston är tydligen min grej…

Helgens kurs

Den här helgen har jag och Helena haft rid – och yogakurs ihop. Det kändes lite osäkert om vi skulle kunna köra, men det är ju få deltagare och alla var friska samt fick sova i enkelrum om de önskade det. Två stycken som skulle ha kommit från Umeå fick boka om, men jag fick in reserver. Jag är enormt tacksam över att mitt jobb flyter på som det brukar. En stor anledning är ju faktiskt att verksamheten är såpass liten! Det är inte alltid bra att vara ”stor”…

Här kommer massor av bilder från helgen:

Rocky, Don Mistral, Caribo, Dario och Boromir

Helena red också med ett par pass och fick en ny favorit i Boromir.

Lördagens lunch blev en salladsbuffé med bl.a. grönsallad, citronmarinerad broccoli, bönsallad, våra egna vaxbönor som jag smörsteker och serverar med riven parmesan, picklad lök, nötter och lite annat som alla fick plocka själva. Till brödet gjorde jag smör med vitlök och kirskål.

Malin och Dario

Marina och Rocky

Lördag kväll med bubbel, rödbetsrisotto och en vit chokladkladdkaka.

Rocky, Don Mistral och Caribo. Hästarna har gått som klockor i helgen.

Lunch på Nut House som avslutning på kursen. Vi fick en ny bokning på en kurs med ryttarträning i FEBRUARI 2021… (!).


TIPS!
Vi har några platser kvar på en gemensam tredagarskurs 28-30 augusti. Då är temat ryttarträning och lite mer fysiskt. Ett nytt koncept som vi vill testa eftersom många vill ha övningar för att bli starkare ryttare. Jag ser väldigt mycket fram emot den kursen!

Nästa tillfälle med yoga kommer att bli i oktober, datum är inte helt spikat än. Vi har ytterligare en grej vi vill testa på en endagskurs, mer info om det återkommer vi med.

Tack allihopa för en trevlig helg!

Programträning

Igår var jag och Siri på Wallstanäs för att träna program för Pia Fälth. Siri red LA3 på Don Mistral och jag red MsvC1 på Qurre. Det var första gången vi åkte någonstans med ”Misse” och han var rätt laddad och lite spänd men Siri red honom fint och prydligt. Tyvärr har han ju tuppspatt, vilket syns mest i skritt men ibland också i trav, vilket gör det lite tveksamt om det går att tävla. Vi får se hur det verkar framöver, men träna kan han göra och vi bör nog åka iväg fler gånger med honom känner jag.

Qurre gick ett jämnt program på 66,60% vilket jag tycker är bra. Domaren ville gärna se mer tryck i honom och jag kan förstå det, men han blir för stark om jag försöker rida så, så jag håller honom hellre i komfortzonen så att han får stärka sig där. Jag har inte högre ambitioner än att han ska vara stadig på den nivån och kanske kvala till MsvB, men nu blev ju allt inställt så jag får se om jag tar nya tag i höst eller låter någon elev tävla istället.

Oavsett så är det alltid nyttigt att komma iväg och rida program, särskilt nu, så man inte kommer av sig helt…!

Utvärdering av Grodans vecka

Förra veckan höjde jag kraven lite mer på Grodans jobb. Det blev fyra ridpass, varav ett utomhus som nu var en längre, mer ordentlig uteritt. De andra passen var kortare, i ridhuset, varav två med galopp. Annars har jag gjort lite fler och tätare övergångar och krävt lite mer generellt. Hon är ju riden under hela vintern, mer eller mindre, annars hade det här varit för snabbt att sätta igång. Jag har tömkört mycket, jobbat vid hand och ridit ett par dagar i veckan, med paus för de gånger hon blivit behandlad. Hon har i princip inte stått helt stilla mer än någon vecka i taget på hela tiden, det är bara det att jag inte har ridit ”på riktigt” eller vad man ska kalla det.

Igår var jag och tränade för första gången på evigheter. Även om hon inte rids mer än grundridning så tycker jag att det är bra att ta hjälp så att det blir rätt från start. Vi tränade för Karin Öljemark, och hon hjälpte mig förra våren. Det känns som om grunderna är bättre nu och att Grodan kan svara mer korrekt på det jag kräver. Det är ju inte så konstigt att jag inte fick till det under förra våren eftersom hon försökte säga att hon hade ont, och då blev spänd och kort. Det är fortfarande så hon försvarar sig när det blir jobbigt, men vi kommer snabbare förbi det. Jag tycker att hon kändes rätt bra igår och att vi kom till bra jobb. Det lät som om Karin också såg en skillnad mot förut. Nu ska vi jobba med att stärka Grodans core-muskler så att hon bär upp sin kropp bättre, men utan att lägga för mycket vikt på bakbenen (än). Hon ska självklart träna sina bakben men man får ju vara lite försiktig nu. Läxa att ändra mer på hennes form och försöka få henne att hitta egen balans. (Jag vill gärna hjälpa till för mycket, hemskt svårt att låta bli!)

Jag tänker också att jag ska ta hjälp av små backar när jag rider ute, för att stärka bakdelen. På förra veckans uteritt travade jag (med ”myrsteg”) en bit i nedförsbacke och sedan saktade jag av i själva backen. Jag törs nog lägga till det nu, men bara korta bitar. Man får ju vara listig nu för att träna upp henne. Jag kan dock tycka att den fysiska träningen av hästen är intressant, precis som teknik-träningen. Vi dressyrryttare lägger ju mer träning på teknik än kondition, styrka och koordination, men nu måste jag verkligen tänka ännu mer på helheten. Ja, jag tycker det är roligare att göra galoppslutor än att göra övergångar i en backe, men jag tycker ändå att det är intressant att se hur jag kan träna upp Grodans svaga punkter. Förhoppningsvis leder det till galoppslutor på sikt…

Idag blir det dock en promenad vid hand på hårt underlag, som återhämtning efter träningen igår, som reds på fibersand. Med tanke på den gamla gaffelbandsskadan så är det jätteviktigt att inte rida på mjukt / djupt underlag flera dagar i rad. Och jag vill inte heller ha sadel på henne mer än två dagar i rad med tanke på ryggen.

Påsk på Wreta

Hoppas att ni har haft en fin påsk! Här har påsken varit både som vanligt, och inte. Vanligtvis brukar ju våra föräldrar komma hit, men pga rådande omständigheter så fick de stanna hemma. Men helgen har varit bra ändå. Jag har jobbat alla dagar (utom idag – jag ska bara åka och träna), men även hunnit träffa vänner och ha en mysig helg.

På skärtorsdagen körde vi lektionerna på dagen istället för på kvällen, så jag fick ändå en ledig kväll, vilket är rätt lyxigt. 😉 Det gör i alla fall att det känns som helg. På långfredagen hade jag ett gäng privatlektioner på både fm och em. På kvällen kom en kompis över och grillade, och sedan kom även våra grannar spontant förbi. Väldigt trevligt, men det blev visst lite sent tror jag…

På påskafton hade jag bara två lektioner, stalljobb och sedan slutade jag redan vid lunch, så då gick jag faktiskt hem och läste och vilade lite (!). På eftermiddagen var vi bjudna på lite mat hos grannarna på Åkerby och där stannade vi tills det var dags för den traditionella påskbrasan på Bergby. Efter det gick vi hem och ”tog en drink” via Messenger med två vänner som inte ville åka någonstans. Jag har alltid tyckt att videosamtal är skumt, och gillar knappt att prata i telefon, men nu får man ju ge detta en chans helt enkelt. Det var faktiskt roligare än väntat, så vi hängde med dem i över två timmar och det känns ju nästan som om man har träffats. Det gäller ju att vara kreativ nu när vi bör hålla avstånden. Vissa kanske tycker att man inte bör träffa grannarna heller, men så länge man känner sig frisk och håller avståndet tycker jag nog att man ska kunna ses ändå.

Igår var det stalljobb, ridning och en eftermiddagskurs. Hästarna gick väldigt bra tack vare en super-övning som några av er ska göra i veckan. Ska försöka komma ihåg att lägga upp den här också. På kvällen åt jag och Torbjörn lite påskmat och såg på film och sedan hjälpte vi till att dra ut ett lamm som var lite segt med att komma till världen… Man blir ju inte uttråkad här i första taget. 😉Nykomlingar på Wreta gård

Den här veckan har jag några nya djur att presentera. Dels har årets första lamm kommit! Tre små sötnosar, varav en på bilden.

Sedan har det kommit en ny häst som ska vara här i träning under en period. Hon heter Ariadne, är född 2013 och e. Ampere – Don Schufro. Ägare är Madeleine Granlind. Det ska bli spännande, och jag kommer hålla er uppdaterade om hur det går.

Helgen

Hoppas att ni har haft en bra helg! Här har det varit fullt upp, som vanligt… I fredags jobbade jag hela dagen med ridning, privatlektioner, och en kvällskurs som avslutning på dagen. Kursen gick väldigt bra, hästarna var fina och eleverna verkade nöjda!

På lördagen hade jag två privatryttare före lunch som kom från ett annat stall, och på eftermiddagen red i princip alla mina inackorderingar. Några lånade häst av mig för att vi skulle få ihop det. Det blev sju pass efter lunch, endast 30 min per person dock. Någon red program, någon fokuserade på sitsen, en annan fick hjälp med lite tävlingsmoment, osv, utifrån dagsform. Det är roligt att köra ett helt gäng samma dag, eftersom man verkligen får ”ställa om” inför varje ekipage.

Efter det grillade vi korv och fikade. Det kändes som en ”lagom” aktivitet just nu. Jag tror att det är viktigt att hålla motivationen nu och att vi gör de saker vi kan tillsammans, även om det är lite speciella omständigheter för många. I stallet är ändå saker sig lika och det är lite av en frizon för många nu har jag märkt. För första gången i mitt liv känns det som om jag gör samhällsnytta och inte bara ”jobbar med hästar för mitt eget höga nöjes skull”, vilket jag faktiskt har haft dåligt samvete över ibland.

Tack till alla inackorderingar för en trevlig eftermiddag tillsammans!

Igår var det inga lektioner, men stalltjänst och mockning och några hästar som reds ut. Jag var vansinnigt trött igår, men det var nog efter fredagen och lördagen. Därför får måndagen vara lite lugnare och jag brukar oftast jobba hemma fram till lunch med mail, fakturor och sådant. Två hästar ska ridas efter lunch, jag ska mocka lite plus ha kvällens lektioner.

Under påskhelgen jobbar jag själv fredag-söndag. Om någon vill komma och hjälpa till lite i stallet, kanske rida ut (fungerar även nästa måndag) så får ni gärna meddela mig!