Nya kursdatum

Jag har börjat boka kurser i vår. Här är några nya datum där det finns plats:

20 januari  Två platser kvar
Eftermiddagskurs med två ridpass och fika mellan.
Samling 13.15, avslut ca 17.00
1500 kr

26 januari  Två platser kvar
Förmiddagskurs med två ridpass och fika mellan.
Samling 08.30, avslut ca 12.30
1500 kr

Jag har även bokat en till kurs med Carolina som är sjukgymnast. Ni kan läsa om den förra kursen här.

10 februari
Kurs med sjukgymnast Carolina Marjakangas. 
Förmiddag: föreläsning samt praktiska övningar avsuttet,
därefter ridpass med 3-4 per grupp.
Enklare lunch serveras i stallet.
Samling 09.00, avslut ca 14.00
1150 kr med egen häst, 1650 kr med lånad häst.

Jag undrar också om det finns intresse för en tvådagarskurs 2-3 februari? Kanske med något specifikt tema? Kom gärna med förslag. Bra tillfälle också för er som kanske vill boka som en hel grupp.

Top 9 2018

Här är mina populäraste bilder på Instagram under 2018. En ordentlig blandning…

1. En bild på vårt hus på årsdagen för inflyttning på Wreta. I år har vi bott här i 8 år!
2. En hjort som satt fast i staketet en dag. Det här var ingen rolig syn i verkligheten, och inte på bild heller. Anledningen att många har gillat den är att jag och min stalltjej lyckades trassla loss den stackaren, och att den var oskadd.
3. En extremt lerig häst (Cesar) tyckte tydligen många var väldigt roligt…
4. Gloria och jag efter en vinst i våras i MsvC.
5. Jag och Torbjörn i somras när vi hässjade hö och slog med lie. Det var i samband med torkan som det kom upp att det kunde vara bra att lära sig, utifall att…
6. En ultraljudsbild på Aneas föl som växer så det knakar nu.
7. En gammal bild på mig och Calle, det är nog en av mina bästa bilder överhuvudtaget!
8. Inköp av Caribo i somras.
9. Jag och Grodan på vår första start, MsvC på Söderby där vi kom 2:a.

Någon slags ordentlig ”års-summering” kommer. Det hinner hända mycket på ett år när man börjar tänka efter… Trots att det känns som om det går i rasande fart!

Jul på Wreta

Julgranen på plats
Overkligt fint väder den här julen. Sol och snö, och precis lagom kallt! Helt fantastiskt.
Hästarna verkade också uppskatta det fina vädret.
Min bror brukar hjälpa mig i stallet på julafton. Ingen hästvana, så han fattar inte att det kan vara farligt att leda runt stora hästar. 😉Jag hade inte tänkt rida igår, men vem kan motstå strålande sol och pudersnö?! Man vet aldrig när chansen kommer åter, så jag gjorde sällskap med Marie och Affe och så rastade vi av hästarna en sväng ute. Juldukningen
Obligatorisk Kalle Anka och glögg vid brasan
Juldagsmorgon. Fint väder idag med! Gården ser så inbjudande ut inbäddad i snö!
Fåren måste såklart också vara med på bild. 
Vacker avslutning på dagen också. Hoppas att ni har en härlig julhelg allihopa!

Bli en bättre ryttare – lucka 24

Lucka 24.
Ta hand om dig själv!

Det här tipset är så grundläggande att det kanske borde ha varit i lucka 1 egentligen, men jag tycker ändå att det passar bra till just julafton. Det är snarare en sammanfattning av alla luckorna och en påminnelse om vikten av att ta hand om sig själv så att man mår tillräckligt bra för att prestera till häst. Om du är i obalans mentalt, eller har ont i kroppen, så kommer hästen att känna det. Jag som har många egna hästar som rids av olika ryttare kan verkligen se skillnad på hur hästarna reagerar på olika människor och även deras dagsform. Om du är stressad eller spänd så smittar det av sig till hästen. Om du har ont i kroppen eller är väldigt sned så kan det också göra att hästen blir spänd eller ovillig. Det går inte att ha en dålig dag och vara på skithumör när man ska sitta upp – det blir aldrig bra. Om jag märker att jag har en sådan dag eller är trött så undviker jag att rida dressyr och tar hellre en uteritt. Ibland kanske man inte kan välja, men man behöver i alla fall inte göra de svåraste övningarna den dagen. Om du rider för tränare – berätta hellre innan att du inte är i toppform så att övningarna kan anpassas!

Hästarna speglar oss, vare sig vi vill eller inte. Det är oerhört ”fostrande” att rida och vara med djur, eftersom man blir mer eller mindre tvungen att lära sig att kontrollera både kropp och knopp. Ju längre jag håller på med det här, desto tydligare blir det. Våra svaga sidor blir på något vis mer framträdande med hästarna, men man får också mycket tillbaka när man jobbar med sig själv – bara man är medveten och öppen för det!

Under rubriken ”ta hand om dig själv” ryms mycket, och för mig innefattar det även saker som att vila, äta gott och göra roliga saker utanför stallet också. Sådant som man kanske kan ägna sig lite extra åt under julen för att få lite återhämtning och motivation till att sätta nya mål inför 2019 års ridning!

Hoppas att ni har fått behållning av den här julkalendern! Ni får hemskt gärna kommentera om det är någon lucka ni har haft extra nytta av. Jag har sett några önskemål om saker att skriva om, det kommer jag göra senare i mina ”vanliga” blogginlägg, så kom gärna tillbaka!

Tack också till Helena för hjälpen med de avsuttna övningarna, och även för ett bra samarbete med våra rid – och yogakurser!

Ha en jättebra julafton!
GOD JUL!
Återanvänder mitt ”julkort” från 2017, med Calle och mig.

Bli en bättre ryttare – lucka 23

Lucka 23.
Värm upp med yoga inför din ridning, i samarbete med Helena Starkenberg

Brukar du värma upp dig själv innan du sitter upp på hästryggen? Många upplever att uppvärmning med hjälp av mjuk dynamisk yoga ger en mer avspänd och djupare känsla i sadeln. Vid våra helgkurser med yoga och ridning kan vi ofta även se omedelbara effekter på ridningen i form av mer avslappnade och fokuserade ryttare med bättre kroppskännedom, ryttarkänsla och stabilitet som kommer djupare ner i sadeln vilket påtagligt förbättrar ryttarens förmåga att inverka på och samspela med hästen. Djupare andning hjälper oss att syresätta kroppen bättre under ansträngning och vi kan känna en större uthållighet under ridpasset samt bli mindre flåsiga (vilket också ofta är en kombinerad effekt av ökad avspändhet). Lite mer dynamisk Yang Yoga såsom Vinyasa Flow lämpar sig särskilt väl för att värma upp kroppen inför ett ridpass.

Via länken hittar du en lite kortare Vinyasa Flow yogasekvens med några positioner som med fördel genomförs inför ett ridpass för att värma och mjuka upp kroppen, aktivera coremuskler och andning, värma upp ryggraden i alla riktningar, öka fokus och koncentration samt få bort ev stelhet och dynamiskt öka rörligheten i bröstrygg, höfter, ljumskar etc för att komma djupare ner i sadeln.

Uppvärmningssekvens för ryttare (1)

Beräknad tidsåtgång ca 10-15 min beroende på tempo och antal repetitioner per position. Börja med att ta långa djupa andetag för att fördjupa din andning, bibehåll andningen under hela yogapasset samtidigt som du synkroniserar den med dina rörelser och avsluta gärna med minst 5 min avslappnande vila.

Lycka till!

Är du intresserad av att veta mer om hur du som ryttare kan använda yoga som komplement till din ridning, se www.ryttarform.se.

Bli en bättre ryttare – lucka 22

Lucka 22
Träna din skänkel

Jag har ingen specifik övning för att träna skänkeln, men jag tänkte ge några generella tips som ni kan tänka på.

Enligt min erfarenhet är det vanligaste felet att ryttaren blir klämmig med benen och driver alldeles för mycket (och ibland med fel teknik). Många har tyvärr fått rida ”sega” hästar och även lärt sig att det är bra att rida med ”mycket ben”… Jag tycker att alla hjälper ska ges som signaler och med måtta, och ju mindre hjälper som krävs desto bättre för både häst och ryttare.

Till att börja med gäller det att du är avslappnad i benen, för att hitta ett neutralt skänkelläge. Stiglädren ska inte vara för korta, men inte heller för långa! Det är viktigt att kunna ha en viss vinkel i knäleden, så att benet kan fjädra och ta upp hästens rörelser. Den rörelsen tar du även upp i foten. Stigbygeln ska placeras där foten är som bredast och där du får ett bra stöd. Många vill bara ha tån i stigbygeln och trampa ner hälen för mycket. Den sänkta hälen ska komma naturligt av att du är avspänd i fot och ben.
Prova att trampa ner hälarna överdrivet mycket, så kommer du märka att du lättar ur sadeln, och då förstår du att ett kraftigt tramp i stigbygeln (när du rider dressyr) inte gynnar dig om du vill komma ner i sadeln.

Signalerna till hästen ger du med underskänkeln. Överskänkeln ska ge stadga åt sitsen men inte arbeta ”aktivt”. Många använder låren för att driva eller hålla balansen, och klämmer sig fast med knäna. Knäslut är ”ute” – det är något man lärde sig förr!
Prova att medvetet klämma med knän och lår för att se hur din häst reagerar på det, och jämför med hur den rör sig när du slappnar av. Många hästar blir spända eller tappar bjudning när ryttaren klämmer med överskänkeln.

Dina tår ska peka lätt utåt (vilket inte går om du klämmer med knäna). Då kan du använda ”baksidan” av vaden när du ska driva. Det är inte insidan av benet du ska använda mot hästen, det är en rörelse som är svår att göra snabbt och avspänt. Och för att få bra effekt av skänkeln gäller det att träna sig att vara kvick och få hästen att svara på snabba signaler! Passa dig för dåliga vanor som att driva med hälarna eller att dra bak benet för att ”få mer effekt”.

Här är ett annat inlägg som jag har skrivit på samma tema.

Bli en bättre ryttare – lucka 21

Lucka 21
Träna din hjärna

Det är lätt att fokusera på konkreta övningar när man vill bli bättre på att rida, men den mentala biten är också viktig. Att skriva något kortfattat om mental träning är svårt, eftersom det innefattar så mycket. Man kan också ha olika behov av det, och i olika sammanhang. Det är lätt att koppla mental träning endast till en tävlingsprestation, men det kan vara lika viktigt att jobba med i den dagliga träningen eller om man t.ex. är rädd.

Små, enkla saker som alla kan tänka på:
– Att vara avslappnad både i stallet och på hästryggen. Här kan det hjälpa att ha kontroll över sin andning (se lucka 16).
– Att visualisera t.ex. ett dressyrprogram innan tävling, så att du är mentalt förberedd på uppgiften. (Eller visualisera hoppbanan, en galoppfattning eller vad du vill!)
– Skriv ner det du tyckte gick bra under dagens ridpass. Notera det som gick sämre men lägg det positiva på minnet, och gör det till en vana. Jag tror att det gör stor skillnad att skriva ner det och inte bara tänka på det. Det är också bra att kunna gå tillbaka till sådana anteckningar!

Ta gärna hjälp av en mental coach om du känner att du kör fast. Det finns också böcker att läsa som kan vara till hjälp. Jag googlade mental träning häst och hittade en länk till en webbkurs som verkade seriös. Jag har inte testat detta men tipsar ändå.

Tänk på att hästar kan ”läsa våra tankar”. Vår inställning, vårt humör och våra spänningar läser hästarna av direkt. På gott och ont ibland, men ju mer man inser att hästen speglar oss, desto mer lär man sig om sig själv. Och man blir tvungen att lära sig ett visst mått av ”självkontroll” vilket är oerhört utvecklande, även om det kan vara svårt ibland!

Bli en bättre ryttare – lucka 20

Lucka 20
Förbättra din bröstryggsrörlighet med armcirklar på pilatesboll,
i samarbete med Helena Starkenberg

Många av oss har tighta strama bröstryggar till följd av att vi arbetar mycket framför kroppen och det gäller ofta oavsett om vi arbetar på kontor eller har en annan typ av jobb. Som ryttare är det viktigt att ha god rörlighet i bröstryggen för vår hållning i sadeln samt för att vår ryggrad ska kunna fungera optimalt och ta upp stötarna både för vår egen ryggs skull och för hästens. Om vi inte kan ta ut tillräcklig rörlighet och svikt i bröstryggen kompenserar vi det ofta med större rörlighet i nacke och ländrygg vilket kan göra att vi blir stumma, spända och får ont i dessa områden. Här kommer ett tips på en favoritövning som jag har rekommenderat flera av mina PT kunder som hemträning. Det är en jättebra övning som ökar rörlighet i axlar, skuldror, bröst och bröstrygg. Bra både för vardagshållningen och för ändamålsenlig hållning på hästryggen.

Har du pilatesboll hemma? Gör den gärna varje dag! Ca 2-3 minuter åt gången kan vara ganska lagom (ca 10-15 armcirklar) att börja med och gärna 2-3 ggr per dag.

Har du inte pilatesboll hemma? Gör den när du är på gymmet – både före och efter styrketränings- eller konditionspasset.

Teknik för armcirklar på pilatesboll:
– Lägg dig på rygg över en pilatesboll.
– Ligg tillräckligt högt upp så att ryggen ligger an böjd mot bollen.
– Låt nacken stödjas av bollen.
– Gör stora långsamma cirklar med armarna (”simma” med armarna) och sträva efter att ha så stor rörelsebana som möjligt (utan att du tar i så mycket så att det byggs upp spänningar).
– Andas och slappna av i övningen. Långsamma medvetna rörelser i takt med din andning.

Lycka till!

Är du intresserad av att veta mer om hur du som ryttare kan använda träning som komplement till din ridning, se www.ryttarform.se.