Värmen håller i sig…

Till slut kom det lite regn men värmen håller i sig och luftfuktigheten är som i tropikerna! Jag försöker jobba morgon och kväll med paus mitt på dagen… Skönt när man bestämmer själv. Tis-tor har jag kvällskurs men de rider rätt sent så det funkar. Jag undrar om den här sommaren kommer att fasas ut eller få ett abrupt slut och 10 grader helt plötsligt? Nu är man så van vid detta att man skulle bli chockad om det vände för fort. Längsta sommaren i mitt liv tror jag…

Överlevnadsstrategi 

Bilder från helgens kurs

I helgen har det varit kurs här fredag-söndag med yoga och ridning. Jag och Helena som driver Yoga Blue Zense har nu haft ett par sådana här kurser ihop och de är väldigt givande för både oss och deltagarna!

Tyvärr var jag dålig på att dokumentera så det blir bara ett gäng ridbilder som Helena har tagit. Utöver ridningen har vi yogat både ute och inne och ätit en massa god mat – väldigt mycket som är odlat här hemma. Det är en härlig känsla såhär års att kunna gå ut och plocka egen mat utanför dörren till kvällens middag!

Efter dessa kurser verkar alla ryttare ha känt en skillnad i ridningen efter att ha yogat. Många känner sig mjukare, mer avspända och mindre trötta i kroppen trots flera ridpass. Jag tycker också att det är lättare att instruera eleverna! De är lite lugnare, mer avslappnade och har ett större fokus på sin kroppsmedvetenhet vilket gör att hästarna också blir mer avspända. Ofta kommer eleverna direkt efter jobbet med andan i halsen och kanske med jobbet i bakhuvudet – och tro mig – det syns på hästarna när eleverna har varit sena eller haft en dålig dag… Efter ett yogapass är mycket stress borta och hästarna blir också mer tillfreds. Nu kan vi tyvärr inte yoga före varje ridpass, men en sak som alla kan ta med sig är att andas medvetet. Gör det redan i stallet – och när ni skrittar fram. Skapa en lugn ridbubbla för er själva!

Nästa kurs är i november. Mer info hittar ni här.

Sitsträning på lina, Marie och Dario. Han har varit jättefin i helgen!
Jonna kom med sin egna häst ”Money for Nothing”
Rebecca och Caribo
Annika och Caribo
Hela gruppen samlad
Sista passet – riktigt varmt…! Anea har också gått med på kursen alla dagarna och hon sköter sin uppgift som lektionshäst mycket bra.

Film på Annika och Caribo. Här får hon öva på att samla upp honom i huvudsak för sitsen (där det först blir ett avbrott av misstag) – för att sedan länga formen igen. Det jag vill är att hon påverkar mindre med handen och mer med sin position / balans.

 

Grodan

Nu har jag börjat rida Grodan lite mer efter bete och vila. Hon verkar faktiskt ha vilat sig i form och är starkare och känns mer ”mogen”. Hon är ju bara 7 och har säkert behövt smälta en del information. Idag petade jag lite med spöt på bakbenen och det är nästan så att hon piafferar så det blir nog inte så svårt som med Anea… Men man får ju passa så man inte tränar för mycket sådant eftersom hon gärna försvarar sig med det istället för att gå framåt. Hon är hur som helst väldigt rolig att rida och med ett fantastiskt temperament tycker jag: i stallgången och före / efter passen kan hon nästan se lite slö ut men så fort man rider har hon massa energi och är väldigt ambitiös. Det är liksom en av / på – knapp och det gillar jag! Inte massa energi som går till fel saker helt enkelt.

Träningsvärk

Idag är jag lite trött i kroppen. Trodde i och för sig att det skulle kunnat bli ännu värre, för igår slog vi med lie och det har jag inte gjort förut. Det var ett litet evenemang som vi var på där vi fick prova att slå och hässja hö. Det gick faktiskt över förväntan trots allt, även om det var jobbigt efter ett tag. Om man lär sig tekniken så tror jag i och för sig inte att det är så tungt. Nu hoppas jag väl att vi slipper ha det här som plan B i framtiden, men man vet ju aldrig. 😉 Lika bra att kunna hur som helst, med tanke på foderbrist osv. Det blir lättare att ta tillvara små ytor om man kan det här. Och det är verkligen så mycket vackrare med en hässja än en inplastad vit ensilagebal, det är en sak som är säker!

Dräktig!

För två veckor sedan kollade vi Anea och då såg man att hon inte var brunstig längre och att det hade utvecklats en fosterblåsa. Idag var det en ny koll och det är väl först nu man egentligen törs säga att hon verkligen är dräktig – nu syns ett litet embryo och hjärtslag. (För mig ser det ju bara ut som en grumlig fläck, men ändå.) Nu behöver vi inte åka skytteltrafik till Lövsta mer, utan nu väntar vi snällt tills det har gått 90 dagar. Då gör man en kontroll till (om man vill) – men det är lämpligt för det är efter 90 dygn man betalar resterande avgift och det vill man ju inte göra om hästen är tom. Så det är bara att fortsätta hålla tummarna för att det blir ett föl, som beräknas komma i maj nästa år. Det gick ju i alla fall lättare än väntat att få henne dräktig! Det brukar vara svårare med äldre ston som inte har haft föl tidigare.

Värmebölja

I helgen har det varit kurs fre-lör och tack och lov var det faktiskt lite svalare än under veckan som gick. Det här måste ha varit varmaste veckan i sommar? Det har gått förvånansvärt bra att jobba ändå, men man får rida morgon eller kväll och jag har skolkat lite för att åka och bada också… Hästarna verkar faktiskt inte så påverkade konstigt nog, men gräset i hagarna är i princip slut. 🙁 Igår kom det lite regn äntligen, i samband med ett åskväder. Jag såg när blixten slog ner ute på åkern vid stallet igår! Med tanke på alla bränder som härjar så fick man verkligen hjärtat i halsgropen…

Mycket tankar senaste tiden har kretsat kring vädret, torkan och foderbrist. Vi har tack  och lov köpt ett stort parti hösilage som bör räcka till nästa skörd, men om det skulle ta slut blir det väldigt svårt att få tag på annat. Därför försöker vi verkligen att hushålla nu och använda varje strå! Vi har t.ex. slagit gräs med lie för att dryga ut hösilaget och jag hoppas vi hinner slå lite mer mellan hagarna och sådana där ”remsor” som blir över här och var runt stallet. Sly kommer vi att fodra med eller spara till fåren, även om det kanske verkar desperat, men jag tar inget för givet och det är nu det fortfarande finns kvar.

Ni som har häst hos mig: beta gärna era hästar utanför stallet och runt omkring om ni har tid. Jag tror att det är viktigt att hjälpas åt och som sagt spara på fodret så mycket vi kan. 

Min fina Fantasi

Fantasi har tyvärr fått galoppera vidare idag. Jag har haft henne i sex år och i år fyllde hon 19. Hon har haft bronkit under ett par år och i början blev det bättre med medicin men sista tiden blev det mycket värre och hon var andfådd bara av att gå till hagen. Hon älskade uteritter men även där började hon tappa bjudning så det var inte mer att göra. Det är väldigt ledsamt eftersom hon har varit en av mina bästa hästar, men tiden med djuren har vi ju bara till låns. Hon gjorde ett enormt bra jobb här som läromästare och tävlade från LB till MsvB med fem olika elever. Vi kommer att sakna henne!

Nya fårskinn hemma

Nu har vi fått hem nya fårskinn! De kostar 1600 kr inkl moms. Finns hemma hos mig att titta på, plockas fram vid förfrågan / passa på när du kommer på kurs.

Höstens slakt kommer bli senare än föregående år pga kö till slakteriet. Många slaktar djur pga torkan…. 🙁  Det kommer sannolikt bli i november, och då kan ni köpa köttlådor precis som vanligt.

Anea är dräktig!

Inte den mest spännande bilden kanske, det här är en fosterblåsa och man kan inte se något embryo än – men det betyder i alla fall att Anea är dräktig på första försöket!! Jag vill inte ta ut något i förskott för det kan såklart hända saker, men om allt går som det SKA så bör det komma ett föl i slutet av maj nästa år… Håll alla tummar ni har nu! Vi ska tillbaka 23 juli för nästa kontroll.