Icke hästrelaterat

Har börjat måla mitt gamla skåp som ska in i sovrummet så småningom. Ni får gärna komma med smakråd! Har börjat måla med kalkfärgen jag skrev om och den är verkligen lätt att måla med. Torkar snabbt och man kan måla i olika ”riktningar”, det rinner inte och blir inte randigt som med lackfärg. Kändes mer som att måla en tavla. Hade tänkt att måla och slipa fram lite av den gamla färgen, men det kommer inte behövas. Man kan nämligen måla ”slarvigt” så en del av det gamla gröna och bruna sticker fram fortfarande och jag kommer låta det vara så. Då kan jag ändå behålla den gamla känslan men fräscha upp det lite!

Men nu till frågan. Hade först tänkt måla hela skåpet men så kom jag på att jag kan spara ”rutorna”. Nu undrar jag om jag ska göra det eller måla allt vitt? Eller eventuellt måla med utspädd, tunn färg på rutorna så att de fortfarande syns men inte med lika skarp kontrast? Det lutar åt att jag målar med tunn vit färg på. Vad tycker ni?

Ridbyxtips

Det är inte så ofta jag tipsar om kläder och prylar, men ett tips är Pikeurs rid-jeans som jag köpte för ett tag sedan. Jättesköna och snygga! Ofta tycker jag att ridbyxor i ”jeanstyg” är hårda, eller så blir stretchen för mjuk. De här verkar faktiskt hålla och känns inte som säckar efter halva dagen. Dessutom är de helskodda och i min favoritmodell Candela (hög midja). Det är nästan så att jag vill köpa ett par till i reserv för de går säkert ur sortimentet…. Fick dock gå upp en storlek mot de vanliga ridbyxorna jag brukar köpa.
Insåg igår att jag klär mig likadant både på jobbet och privat tydligen… Det är ju en smula komiskt. Men det är ju så snyggt med bruna stövlar till jeans!

Helgen

Hoppas ni har en bra helg! Det har jag haft, såhär långt. I fredags red jag hela dagen, sex hästar tror jag att det blev, och ganska ordentliga pass. Alla var fina, så det var roligt, men jag var ganska trött när jag gick hem faktiskt. Utöver att rida så ska ju även stallet skötas, hästar tas in osv, så det är ju inte ”bara” att rida. Jag tycker verkligen att jag har bra och trevliga lektionshästar, men jag är ganska säker på att det inte skulle fungera lika bra utan ”underhållet”. Det är alltid grunder som måste ”dammas av” och hästarna behöver ofta påminnas om att lyssna bättre på framförallt skänkeln och halvhalterna. Jag försöker klura på hur jag kan lära ut detta bättre, men mycket handlar nog om känsla och ”timing” och det lär man sig inte genom specifika övningar, utan genom att ”nöta” – och genom att rida hästar som svarar på rätt signaler. Så där återkommer vi igen till hur viktigt det är att jag rider hästarna själv. Det är lite som att datorn måste uppdateras hela tiden, så att den inte blir seg!

Igår hade jag ett dagläger som gick bra, hästarna var fina. Vi fokuserade på att flytta hästarna på böjt spår samt att rida öppna. Annars hade jag bara stallet att fixa och inget extra, och var lite förvirrad över att inte behöva stressa ett dugg. Har annars en förmåga att klämma in saker i alla  ”mellanrum”. Anea fick bara ett kort pass vid hand på morgonen för att fortsätta öva tramp. Jag tror att det kommer, sakta men säkert (med betoning på sakta, dock)!

På kvällen åkte jag in till stan och träffade en kompis. Sågs hemma hos henne först och hon hade fixat så fint med plockmat (hade förväntat med några chips och salta pinnar typ). Det var en trevlig överraskning! Sedan gick vi ut och åt en ganska sen middag.
Idag är jag ledig förutom insläppet, himla skönt! Den här sega tiden på året är det verkligen välbehövligt. Börjar längta efter våren, men det är i alla fall ljusare på kvällarna nu. Man får trösta sig med det. Snart vänder det på riktigt!

En fin bild som jag fick låna av Karin, från en ridtur där jag lånade ut Calle åt hennes man. Calle är verkligen en klippa i verksamheten, alla gillar honom. <3


 

Miljöträning med Zigge

Idag har Zigge och jag varit och miljötränat för första gången. Vi åkte till Antuna, där det var ganska livligt med traktorer som körde och tåget som ju går precis utanför ridhuset. Det var kanske lite ”överkurs” men bra, för han var duktig och reagerade inte så mycket på det som man kan tro. Han var lite spänd generellt men uppförde sig ändå bra (fast han hittade ett ”spök-hörn” även där). Får väl försöka ge mig ut på fler sådana här äventyr snart.

Uppvärmning. Att rida lätt på bild är inte jättesnyggt.
Galoppbilder. Även om det inte syns på bild så går det att samla galoppen mycket mer nu och inverka mer på honom.
Kolla vad fin!
Travar av. Hans gångarter har blivit mycket bättre, men så fort han spänner sig blir han trippig och när det är jobbigt drar han in nosen. Men, den dagen han orkar bära upp sin nacke lite bättre också – då kommer han bli riktigt, riktigt fin tror jag!
Trött häst? Ser inte ut så, men han blev rätt svettig. Tror han blev lite trött i huvudet av det här faktiskt. Han känns ju som en unghäst mentalt!

God morgon!

Gårdagen var lång och fullspäckad minst sagt. Större delen av dagen gick åt till att kolla hästarnas tänder. Jag brukar göra det en gång per år som regel. Det var egentligen inga stora saker att åtgärda, lite små kanter att raspa ner men det brukar det vara. Vi passade även på att klippa Diza när hon ändå hade fått lugnande. Gjorde så förra året också. Det går säkert att klippa ändå, men jag tycker att hon är lite otålig och har svårt att stå stilla när man borstar till och med, så det är onödigt att ta risker och då kan man lika bra passa på när hon är ”under kontroll”.

Hovslagaren var inplanerad till tre hästar också, och vi hann rida lite också. Däremot fanns det knappt tid för lunch, men det är väldigt sällan jag har sådana dagar utan oftast tar jag en timmes lunch – ibland mer om jag ska jobba på kvällen också.

Efter jobbet åkte jag på en icke-hästrelaterad (!) kurs. Har fått nys om chalk paint (kalkfärg) som ska vara ”fantastiskt” och det verkar som om det stämmer. Man kan måla med det på i princip allt (trä, metall, lackade ytor, plast, kakel) och det krävs inte så mycket underarbete. Däremot behöver man ytbehandla med vax på t.ex. möbler. Men då kan man också använda olika färger på vaxet för att få fram mer effekter och djup. Eftersom det verkade finnas många knep tänkte jag att jag hellre går en kurs än bara köpa en färgburk på måfå. Det var superkul och nu vill jag förstås måla allt i min väg! Har ju piffat upp en hel del möbler här hemma och nu önskar jag att jag hade haft kännedom om den här färgen tidigare. Hoppas den lever upp till förväntningarna. Har ett stort skåp som står på tur och jag vill att det ska bli ”perfekt” men man får väl vara beredd på att eventuellt misslyckas första gången.

Idag på schemat står en del ridning, först och främst ska jag åka och miljöträna med Zigge i ett annat ridhus för första gången! Spännande. Hoppas han sköter sig….

Filmer från dagens träning

Träning idag igen! Måste ju igång inför tävlingar redan i februari. Anea tål mer krav än jag trodde (kanske delvis pga sin viloperiod i höst) och tar i för fullt. Har lyckats sätta mer tryck och energi i henne, men det gör att jag upplever att jag inte kan rida med samma precision (läs: kontrollbehov). Nu måste jag lära mig att göra alla moment i ett fräschare tempo = inte så lätt. T.ex. har jag upptäckt att jag bromsar i hörnen och nu måste jag nästan ”gasa” i hörnen istället…. Tror inte jag klarar att rida såhär på tävling eller ett helt program (än) men det känns i alla fall kul att det finns fler växlar att lägga i! Tror att jag lägger fölplanerna på hyllan.

Piruettjobb, vi red inte på någon linje idag utan fokuserade på galoppkvalitén. Tycker att hon sätter sig fint bitvis, men då blir hon lite långsam. Behöver kunna rida en lite kvickare galopp men det här är ändå bättre än tidigare när hon var mer rak och kort i sprången.

Galoppsluta och byte – blir bättre kvalitet om jag kan rida på i ett friskare tempo.

Travjobb med mer bärighet nu

Ett halvår till så ska ni få se. 😉 Tycker hon är jätteduktig med bakbenen, men det blir lite taktmissar och spänningar när hon tycker att det är jobbigt.

Riktigt nöjd med rolig träning idag med bra tips!

Ett år med Zigge

Zigge har varit här exakt ett år, så dags för bilder. Det är alltid svårt att få bilder som är så likvärdiga som möjligt. De jag tog när han kom blev egentligen lite ”för bra”, för han såg ännu kantigare ut i verkligheten. Tydligen var han vitare också… 😉

Jag tycker i alla fall att man kan se att han är jämnare musklad och har en mer harmonisk överlinje. Rumpan är inte lika platt längre och han är lite mer utfylld över rygg och bog. Det kan ju bli ännu bättre såklart – återkommer om ett år till!


Saker man gör en ledig lördag

Den här tiden på året (när det inte är tävlingar t.ex.) är det lite lättare att ta ledig dagar, så man får passa på! Saker man kan hinna med istället för att vara i stallet:

1. Klä av julgranen pyntet till slut. Högst medveten om att det är ”lite sent”, men det är ju så mycket roligare att ta in den än att ta bort den! I år provade vi en ny strategi, nämligen att såga isär granen innan vi tog ut den. (Jag tror inte det har undgått någon att granen var enorm, men man kanske bör förtydliga det här.)

2. Baka en sockerkaka eftersom jag har ”glömt” att jag har en kurs imorgon och inte har köpt fika. Inte ofta jag bakar numera kan jag säga.

3. Beställa fröer inför årets grönsaksodling, som ser ut att bli på en mycket större yta. Inte för att jag förstår hur det ska gå, med tanke på att vi inte orkade rensa ogräs förra året och nu blir det ungefär tre gånger så stort om det går enligt plan. Beställa fröer är roligt, rensa ogräs är inte så roligt. Äta grönsakerna (om man hittar dem bland ogräset) är väldigt roligt!

4. Äta upp resten av tårtan från igår när vi firade att min stalltjej har fått körkort. Perfekt, nu kan jag skicka henne att köpa foder så slipper jag. 😉

5. Boka semester till sommaren och en natt på hotell i Visby för att fira vår bröllopsdag (på fel dag). Gäller att vara ute i god tid… Fast det är faktiskt inte ett skämt då det sammanfaller med Almedalsveckan, och det fanns bara rum på ett enda hotell kvar. Tur att det var ett gulligt ställe som jag verkligen har velat bo på!

Sedan blir det alltid någon form av jobb ändå, som att svara på mail och planera kurser mm. Det är liksom omöjligt att låta bli när man är egenföretagare. Ofta vet man inte om man jobbar eller är ledig har jag märkt. På gott och ont kanske, men mest på gott, för det tyder också på att man har ett jobb man trivs med tror jag!

I år tog vi julgransplundringen till en ny nivå.