Lugn fredag

Idag är det en lugn fredag. Har legat lite lågt på ridfronten den här veckan så kroppen får vila lite. Det viktigaste den här veckan är att kunna tävla på söndag, känner jag.
Anea har fått en vecka med vila / jobb från marken. Försöker lära henne trampa vid hand men det går sådär. Hon blir så lätt spänd, och det känns som om det sitter mycket i huvudet. Fysiskt sett så borde väl hon kunna lära sig det där likväl som någon annan, men hon låser sig. Hon vill gärna springa över mig, eller så försöker hon boxa till mig med huvudet, haha. Jag tror nästan det är lättare att sitta på, men jag gör ändå det här ibland när vi har dagar då hon inte ska ridas. Efter ca 30 min ”diskussion” och upprepningar fick jag något som i alla fall liknade det jag tänkt mig, alltså en kvick reaktion bak, istället för att hon lägger sig på bettet och flyr.

Det är ju en kombination av att hon ska ha förtroende och inte bli rädd – men också respektera mig. Hon får inte ta flyktvägen rakt över mig i alla fall – det är ju ren grundlydnad. Jag fick backa lite till att bara stå stilla med eftergift, för när hon blir spänd ligger hon till och med på i handen i halten. Där har vi ju helt klart ett grundproblem. Det här händer ju gärna vid ridning också, men då har jag tänkt att det bara har att göra med dålig bakbensaktivitet. Nu undrar jag om det inte också finns en mental aspekt, med tanke på att hon har svårt att stå med mig bredvid utan att ”ligga på”. Något har ju blivit fel från början med henne med tanke på hur svårt hon har att vara ärligt eftergiven. Jag tror inte att det bara är fysiskt utan att det är någon slags muskelminne som kopplas på. (T.ex. har jag fortfarande problem att korta tygeln när hon gått med lång tygel, även mitt i ett ridpass med superkänsla så måste hon trycka upp nacken när jag tar tygeln. Då kan hon ha varit helt loss innan och därför kopplar jag det till någon slags ”inlärd reaktion”.)

Hur som helst – det här med att vara noggrann och konsekvent försöker jag verkligen jobba med ännu mer nu, i allt. Så även när jag jobbar henne från backen ska hon ställa upp korrekt, och rygga rakt, gå fram för små hjälper osv. Och jag försöker tänka på att hon ska ställa upp bra med alla fyra ben även om jag så bara kommer tillbaka från en uteritt och ska hoppa av vid stallet. För egentligen – hur ska jag få bra halter på medellinjen om jag inte kräver en bra halt ALLTID? Det är SÅ lätt att småslarva, men jag tror att alla sådana här saker sammantaget är viktiga och att det ”lönar sig”. Typexemplet är när man är klar med sitt ridpass, travar av, saktar av slarvigt till skritt och slänger fram handen och ger lång tygel (och hästen faller isär)… Hur ofta ser man inte det? Och hur ska hästen egentligen kunna skilja på DEN avsaktningen eller den du gör i ett dressyrprogram och ska få betyg på? Nä, just det, det kan den inte. Man kan inte vara tillräckligt noggrann!
DSC_3650

Jag tänker inte ge mig! Det tog tre år att lära henne byta galopp, men nu kan hon byta i serier. Då ska vi väl kunna få till lite piaff för hemmabruk i alla fall..

Dagens träning

Harry fick åka till Nina idag och träna. Idag var han lite kämpigare för mig att rida – jag tror han blir lite spänd av att åka bort. Bitvis var han jättefin, men det är svårt att få flyt hela tiden. Kvalitén svajar en del, mest pga mig men också då och då när han tappar lite bjudning. Däremellan kan han vara superfin. Hoppas jag kan hitta den kvalitén mer genomgående.

Just nu känns det lite frustrerande när jag tappar det, men återigen får jag påminna mig om hur han var när han kom. Jag fattar att jag måste ha tålamod men det känns som att ha en godispåse och bara få ta de sämre bitarna (typ saltlakrits, usch) och så VET jag att i botten av påsen finns massa god choklad och det är den jag vill ha NU! Jag tror dock att det tar minst ett år innan jag får ”äta choklad”. Nina peppar mig och säger att nu ska vi bara bygga upp honom, det är inte nu det ”gäller” utan förhoppningsvis har jag en häst att komma vidare och satsa med på längre sikt. Nu till helgen t.ex. hoppas jag bara på att sätta ett kval och jag kommer inte försöka pressa honom på banan utan jag ”joggar runt” har jag tänkt. Vi är inte heller tillräckligt synkade än för att jag ska kunna ”satsa” på tävlingen. Nu ska vi fortsätta lägga en bra grund att bygga vidare på.

Måste dock erkänna att jag känner mig lite stressad – över exakt vad vet jag inte, men jag börjar nog känna mig gammal! Det känns som om jag måste hinna prestera mer innan det är ”för sent”. Mitt ”livs mål” var att starta St Georges så egentligen borde jag känna mig lugn nu, men istället har jag insett att det finns lite mer inom räckhåll för mig som jag aldrig trodde. Och då är jag rädd att det ska glida mig ur händerna på något vis. Kanske låter det konstigt men en anledning är väl också att jag är medveten om mina begränsade resurser (läs: pengar) och att jag inte kommer kunna köpa nya, fina hästar på löpande band så att säga.

Liten filmsnutt från idag. Ingen vidare kvalité men lite ser ni ju i alla fall. Inte koll på hur man lägger till och tar bort ljud heller…. Jag måste nog gå en kurs snart.

Hur bedömer man olika hästtyper?

Jag fick den här frågan för några dagar sedan:

”Hur tänker man som domare med olika typer av hästar? T.ex. en grövre häst med markbunden, men nog så taktfasta gångarter? Ser man alltid hur den rör sig utifrån vilken ras det är, eller jämför man med övriga ekipage? Jätteintressant inlägg om dina domar-tankar.”

Jag skulle vilja säga att man dömer utifrån respektive häst för att det vore mest rättvist, men det är ju tyvärr omöjligt för domaren att veta varje hästs förutsättningar. Om man ska ta ett tydligt exempel så har ju t.ex. många varmblod lite svårare med en helt tretaktig galopp och det drar såklart ner betygen om galoppen är lite fyrtaktig, även om just den hästen kanske galopperar jättebra utifrån sina förutsättningar. Så tyvärr måste man ju jämföra hästarna mot varandra oavsett ras / exteriör – eller snarare så betygsätter man ju hästarna utifrån en ”norm”.

Däremot tycker jag inte man ska stirra sig blind på höga framben och flashiga gångarter, utan hur hästen använder sin kropp. För mig innebär det att en häst som är tyngre och lite markbunden ska kunna få bra poäng om den är taktmässig, lösgjord och i en bra balans. Det som dock ofta ligger på pluskontot hos hästar med ”bättre” gångarter är ju att de ofta är mer spänstiga av naturen och med mer register vilket då återspeglas i t.ex. tempoväxlingar och övergångar – och det är ganska många betyg under ett program. Det finns ju en anledning till varför man köper dressyrhästar med bra gångarter – självklart kan du få mer poäng på en sådan häst. Men om man inte kan välja och vraka så kan man komma ganska långt ändå med bra ridning – vill jag tro i alla fall.

Har man en häst med lite ”sämre” förutsättningar får man försöka få poäng på andra saker, alltså vara noggrann och tekniskt duktig och utföra momenten så korrekt man kan. Jag har ju själv ingen superhäst, även om det är ett halvblod, men hon ha ”vanliga” gångarter och inte särskilt mycket register. En del av det blir bättre med lösgörande arbete och styrketräning, men det räcker inte ”hela vägen”. T.ex. kommer vi aldrig få en 8:a på en ökad galopp för hennes galopp är inte så vägvinnande. Det får jag acceptera, och så får jag försöka lägga krut på att rida bättre skolor t.ex. Men på att vara väldigt noggrann har jag ändå startat svår klass på en helt vanlig häst – däremot kan jag nog se i stjärnorna efter några 70%-ritter. Om det skulle vara mitt allra största mål så skulle jag nog få inse att jag måste byta häst, men nu tänker jag att jag försöker utbilda henne så långt jag kan istället. Men visst, ibland känns det surt att veta att vissa ryttare kan plocka ”lätta poäng” i vissa moment för att hästen har förutsättningarna, men så ser sporten ut. Om man skulle tävla utifrån respektive hästs förutsättningar så vore det ju bättre – men det skulle ju i princip vara omöjligt tyvärr.

Hoppas det var svar på frågan! Det här är förstås ur MITT perspektiv, någon annan kanske svarar något annat. Det är klart att en del kanske verkligen ogillar vissa hästtyper och det är ju trist, men jag tror / hoppas det är få. Jag försöker vara helt objektiv oavsett ras, men sanningen är ju tyvärr att vissa hästtyper har svårare med spänst, samling, takt etc vilket ger lägre betyg pga de bedömningskriterierna – INTE för att ”den här domaren gillar inte araber”. Jag tror nämligen att vissa tror att de blir ”ned-dömda” pga hästens ras – men då kanske man inte är tillräckligt insatt i vilka saker vi domare tittar efter helt enkelt.
DSC_7977

Tävlingsplaneringen

Har tänkt om lite och strök Anea på söndag. Jag vill kunna fokusera på bara Harry och dessutom har Anea hamnat i en liten svacka. Hon gör det ibland, och då är det ingen idé att fortsätta. Hon fixar inte att jag kräver mer samling eller energi just nu så hon får jogga lite nu och ta det lugnt när jag är på Gotland. Sedan tar jag nya tag och då är planen att rida en St Georges på Djurgården i slutet av maj. Ska tydligen vara en tittig bana så det känns lite jobbigt. Har dock insett att om jag ska vidare kan jag inte direkt anpassa mig efter sådant utan det är bara att rida där det finns möjlighet och göra det bästa av situationen. Sedan har jag tänkt mig två Int1 och en till St Georges innan sommaren, OM hon känns bra. Jag hoppas vi fixar det… (men det finns ju en hösttermin också). Om Harry sätter ett kval på söndag så startar jag en till MsvB4 i vår, men det är ju inte säkert det räcker. Man vet ju aldrig om han hittar på något på banan som jag inte kan styra över. Håll tummarna!
DSC_1680Anea våren 2014 i en MsvB. Känns som jättelänge sedan, men två år är väl inte så länge? På den här tävlingen var hon i alla fall superfin, ”trots” att det var ute.

Längtar

Nästa vecka kommer jag vara ledig ons-sön och åka till Gotland. Det ska bli riktigt skönt att göra något annat (läs ingenting) några dagar! Jag behöver vara lite hästledig och vila kroppen känner jag.
Jag har satt upp en lapp i stallet nu med kvällsfodringar i maj för inackorderingarna, observera att jag inte kan ta något pass nästa helg utan ni får dela upp de fodringarna mellan er.
DSC_0007

Lugn måndag

Den här veckan ska jag försöka ta det lite lugnare och vila kroppen lite. Började föredömligt idag och har bara ridit två hästar och varit hemma efter lunch – och till och med fått massage hemma! Vilken lyx!

I morse red jag en liten stund på Calle bara för att ”kolla läget” och han kändes ganska pigg och glad idag, så det var bra. Även han har fått lite massage, det kan behövas ibland när man börjar bli lite äldre. Harry var fin idag, bättre än förra veckan. Han har bara gått i hage lör-sön, och faktum är att han verkar vara typen som ”vilar sig i form”. Idag hade jag mer bjudning och då blev det också direkt lättare att få grepp om sidorna på honom. Red igenom MsvB4 och det gick helt okej. Några små pip och skutt blev det dock idag, men det är de dagarna när han busar som han är som bäst att rida. En ”dålig” dag med svag bjudning innebär lite protester och att han blir inåtvänd, jag föredrar helt klart när han agerar mer utåt, även om han är ”olydig”, eller vad man nu ska kalla det.

Nu ska jag snart gå ner till kvällens lektioner. Fick en intressant fråga ang dressyrbedömning på förra inlägget, ska ta itu med den när jag hinner. Kom gärna med mer frågor eller förslag på något jag ska skriva om! Jag vet att ni är flera som läser men ni får gärna kommunicera mer, det är bara roligt!

 

 

Programträning

Nu på fredag har jag programträning hela eftermiddagen / kvällen från 15.30-20.15. Roligt att det finns stort intresse!
Obs att ridhuset är stängt för övriga ryttare då.

Jag planerar preliminärt ett till tillfälle 20 maj. Det beror lite på hur många som vill delta, men ni kan anmäla intresse nu så får vi se!

Ledig söndag

Efter gårdagens mastodont-pass så tog jag en helt ledig dag idag. Har i och för sig gjort undan lite kontorsjobb, men det räknas inte riktigt tror jag. 😉

Det gick ändå bättre igår än jag väntade mig. Var klar med utsläpp och mockning när eleverna kom 09.30. Sedan hade jag ett dagläger med två ridpass och efter det åkte jag till Täby och dömde. Kursen gick bra och eleverna var väldigt nöjda. Anea fick vara med och jag såg sedan på FB att den ryttaren ”aldrig hade ridit en så fin häst”. Det är roligt att hon kan komma andra till glädje!

Ibland undrar man om man är riktigt klok dock. Istället för att spendera lördagen med att dricka drinkar eller något liknande, så satt jag i ett kyligt ridhus mellan 15.45-21.00 och dömde LB. Det kändes ändå roligt konstigt nog! Jag var väldigt nöjd med att det blev väldigt spridda procent och inte bara en stor klump i mitten på 60-62%. Jag förstår dock varför betygen 6 är så vanligt förekommande, det är inte bara pga fantasilösa domare, utan för att de flesta (inkl mig själv) rider ”helt okej” men det är sällan något verkligen utmärker sig. Men självklart gäller det att ”våga” sätta högre betyg. Jag tränar på det! Men jag tror också att det är viktigt att kunna dra ner på fel som är ”allvarliga” och för mig är det taktfel / ojämnt påskjut, ojämn kontakt (i synnerhet pga att ryttaren rider för mycket med handen) och orolig mun (faller under samma kategori). Det drar jag ner på. Däremot premierar jag bra tempo / bjudning framåt, ”trevlig” och harmonisk ridning och att man är noggrann! (Någon som blev förvånad över det sista?) Men faktum är att om man har en ”vanlig” häst så är det noggrannhet och precision man får plocka poäng på. Det är så jag själv lyckas skrapa ihop några extra poäng ibland, för min häst har ju inga gångarter utöver det vanliga eller massa spänst och gummi i kroppen. Då får man rida så bra som möjligt istället.
DSC_3512

En fullspäckad lördag

12985611_10154851133613636_105724801350875859_nIdag blir det vila från ridning, men hårt jobb i övrigt. Ska ha ett dagläger som börjar lite tidigare än vanligt, för jag ska åka till Täby och döma dressyr i em / kväll. Däremellan ska även stalljobbet göras,  alltså släppa ut, mocka åt nio hästar och fixa mat. Hade inte riktigt tänkt igenom det här tror jag – den där tävlingen slutar 21.00 ikväll. Fy 17. Bara att kavla upp ärmarna och gå ut och sätta igång!