Återbesök med Nogge

Idag var jag med Nogge på Mälarkliniken igen, för att träffa Axel. Nu har vi ridit Nogge ca 8 veckor ”på riktigt”, alltså succesivt ökat på i alla gångarter och upp till en timme. Han har till och med fått gå med på ett fåtal lektioner.

Idag var det då återbesök för att se hur meniskskadan har läkt. Eller, egentligen kan en skadad menisk inte läka igen, men en häst kan eventuellt klara att anpassa sig och fungera igen ändå. Som jag nog nämnt tidigare så är sannolikheten att bli bra igen ca 40%, och det hade inte varit ”fel” att ta bort honom, dessvärre, särskilt inte med tanke på att han dessutom har en disk i ryggen som inte är i full funktion (och pålagringar på ett framben – men det är inget jag har sett att han är störd av).

Nu ska man väl inte tro att det finns en garanti på att han kommer fungera 100%, men idag var han i alla fall ohalt. Liten markering på böjprov, och det finns det många hästar som har. Dock är han ju otränad och lite vinglig, så han blev underhudsblistrad för att få lite mer hjälp att kunna stabilisera sina bakknän. Nu hoppas jag att det fortsätter såhär åt rätt håll. Törs inte korka upp champagnen riktigt än… 😉 MEN, Axel sa att det har läkt över förväntan. Även på ultraljudet så såg det faktiskt ut som om vävnaderna på något sätt ”läker” – skadan syns inte lika tydligt längre.

Jag tror att vi har att tacka behandlingen med IRAP, en duktig och positiv veterinär, och att Nogge har varit så vansinnigt tålmodig (sjukhage nästan 4 månader under våren). Stackars häst, han är snart ett hop-plock av reservdelar… Vill dock poängtera att ryggproblemen han hade tidigare inte har märkts av alls efter att vi hittade problemet och behandlade det. Och att jag aldrig i livet skulle göra det här om jag inte trodde att han skulle gå att rida ”på riktigt” igen. Jag tycker inte man ska hålla en häst vid liv till varje pris och för sin egen skull. Dock tycker jag att man är skyldig att ge dem en chans, och att många hästar tyvärr tas bort för lättvindigt. Om han skulle visa att han har ont så skulle jag såklart tänka om, men i dagsläget verkar han jätteglad, positiv och ser fin ut i ridningen igen, utifrån förutsättningarna!
DSC_3658

Träning och sitsträningkurs

Idag var jag och Anea hos Nina första gången igen på länge. Jag tycker hon kändes mjuk och ganska fin från start. Pressade henne lite mer idag i traven, för att få mer uttryck i steget. Hon blir dock lite stark när jag går utanför komfortzonen, men jag måste ju vara där och ”nosa” lite då och då. Lägstanivån ska höjas ju hela tiden, och då måste man pressa lite, fast korta stunder.

Ikväll har jag kört igång veckans första kurs, en tredagars kvällskurs. Temat är ryttarens sits. Idag har vi ägnat oss åt balansövningar, något som man lätt glömmer så fort man har lämnat ”nybörjarstadiet”. Det är dock bra att bryta lite mönster, och får ryttarna att slappna av lite. Även hästarna blev fina av galoppjobb i lätt sits, där de kom till bättre jobb med ryggen. En favoritövning jag har är också att rida lätt genom att stå två steg, och sitta ett. Superbra balansövning som är svårare än det låter. Rekommenderas!
IMG_3790

Trött…

Kurs fre-sön även denna helg. Det har gått bra, trots värmen. Idag hade eleverna tur – det kom ett rejält regn precis lagom till deras eftermiddags-lektion. Efter det blev det supervarmt igen… Tur att det kom lite regn i alla fall, det behövs verkligen. Hörde dock att stan var helt översvämmad!!

Igår passade vi på att åka iväg till Cable park i närheten av Arlanda. Åt lunch där, samt badade. Det är någon slags skum ”linbana” ovanför vattnet, som man kan åka vattenskidor på. Finns det på något annat ställe eller är det någon ny uppfinning? Törs verkligen inte prova, men det tar 10 minuter dit från oss, så det passade bra att kombinera lunch och bad där. Så nu har jag badat fyra gånger i sommar, det är verkligen rekord. Om det fortsätter såhär, så lär det inte bli sista gången. Det är så sjukt varmt!

Foto: Idag blev det lunch och badpaus med kursen. Har ett hyfsat skönt jobb!
Inte så tydlig bild, men här bakom är en ”bana” med gupp och grejer… ser kul ut men inte beredd att offra mig offentligt.

Idag har jag ridit två hästar, Nogge och Anea, och båda kändes fina! Nogge red jag bara ut en sväng på, men han känns mycket stadigare och mer ihop. Håll tummarna på onsdag, då är det återbesök igen. Anea red jag en kort stund i ridhuset. Dels för att det är så varmt, men också för att hon känns fin nästan medsamma! Det är man inte bortskämd med… Men jag tror hon gillar värmen, hon känns mjuk. Imorgon ska vi åka och träna, hoppas att känslan håller i sig!

Sedan hade vi planerat att bygga ihop en ställning för att påbörja målning av ridhuset. Tanken var att måla imorgon, men T kunde inte hålla sig utan började måla också.(Egentligen skulle vi ha målat andra varvet redan vid bygget, men vi hade annat att göra.) Så nu har vi byggt ställning, målat halva kortsidan och flyttat ställningen till andra halvan. Ganska trött nu (mest pga värmen tror jag). Men högst oklart om vi klarar att måla hela ridhuset i sommar. Känns… stort.

Kommer somna ovaggad ikväll, efter lite pizza och film, Tycker vi förtjänar det.

Arbetsläger på Wreta gård…

Varm dag med bra flyt

Idag har jag haft bra flyt faktiskt. Jag red Calle, Caramelle och Anea på förmiddagen. Tycker att C känns som vanligt – skönt! Och Anea var fin, gjorde fyror, treor och byten i vartannat idag!

Har haft trevligt lunchbesök här idag, av André, som jag jobbade ihop med hos Pether och Per. Vi ses inte så ofta, men har alltid mycket att prata om, så det var väldigt roligt!
Vid 16.00 var det dags för nästa kurs att dra igång. Nu är det en tredagars-kurs som gäller i värmen.

Idag startade vi upp med första passet och temat för den här kursen kommer nog bli att inverka lagom mycket vid rätt tillfälle. Ska se om jag kan hinna skriva mer om det, det känns som ett återkommande ämne!

Såhär galet varmt är det nu. Asfalten smälter så det blir tydliga hovavtryck på marken! 

Sol och bad

Jag beviljade mig själv en semesterdag idag, för jag hade inga lektioner inplanerade. Det gäller att passa på när solen skiner och hästarna kan gå på bete. Jag och en vän åkte till Fjäderholmarna och solade och badade. Jag som är en sådan badkruka – nu har jag badat tre gånger i år och känner mig väldigt stolt, haha. Det gäller att det är riktigt varmt för att jag ska våga mig i, men sedan kan jag nog skylla lite på att jag inte brukar ha så lång semester och att vi inte har bad på gångavstånd. Hade man det kanske man skulle bada lite oftare, trots allt. Det är nog det enda jag saknar här, annars tycker jag verkligen att vi bor fantastiskt fint! Skön dag hur som helst, med picknick, sol och bad och riktig semester-känsla. Det gäller att suga i sig av sommaren som en svamp.
994112_10153085353213636_3828516555159493675_n 10527299_10152197590762201_4563138600322255309_n 10550950_10153085001158636_5535871328104711887_n 10557354_10153084723868636_7679060374628195140_n

Tvådagarskurs

Vilka tappra ryttare som har varit här tis-ons och ridit i värmen! Igår kväll och i morse var det ok, men på eftermiddagen var det vansinnigt varmt. Själv sparade jag ridningen till kvällen faktiskt, och har strosat runt i shorts och linne hela dagen så jag kan inte klaga!

Hästarna har skött sig väldigt bra även denna kurs, jättekul.
bild 1 (3)Lunch med några av kursdeltagarna

bild 5 (3)bild 1
bild 1 (2)                       Calle, Fantasi och Mackan travar av efter svettigt ridpass idag.

Jenny kom hit och åt middag med mig efter att kursen var slut, och sedan red vi ut med Caramelle och Anea när vädret hade blivit lite svalare. Riktigt fin ridtur ikväll! Och Caramelle såg ut att vara i sin vanliga form, vi har travat och galopperat också. Skönt! Älskar de här långa och ljusa kvällarna. Älskar svensk sommar, helt enkelt.

Kvällsridning

Har haft en lugn och mysig kväll i stallet idag, väldigt skönt. Oftast har jag bråttom till något annat, en lektion som väntar osv, och tyvärr går det ut över ridningen ibland. Men ikväll hade jag ingen tid att passa – ingen som väntade hemma heller, T är i Tyskland.

Red fram lite ute först, och sedan en stund i ridhuset. Anea kändes faktiskt mjuk och fin, kunde göra lite bytesserier och piruettjobb. Försöker också tänka på att ändra formen under passet från samlad form till att tänka framåt-nedåt. Lätt att glömma och rida i samma form hela passet tills man avslutar. Det enda som är tråkigt just nu är att hon gapar väldigt mycket. Jag känner att det är svårt att få kandaret att se ut som om det sitter helt bra. Jag var jättenöjd med den här stången efter vintern, men nu tänker jag prova en rak imorgon. Tror kanske att tungfriheten är för stor på den här och att det blir för mycket ”punkttryck”. Det är svårt att hitta den ultimata lösningen… Det känns som om man får vara medveten och prova olika varianter på bett, träning osv osv eftersom inget är konstant när det gäller djur. Något som har funkat super en period behöver inte vara bra imorgon! Återkommer med rapport kring bett-frågan.
Härlig kväll ikväll! 

Strandhäng

Tyckte jag kunde ta lite ledigt idag i värmen, men lyckades såklart pricka in ett regn den enda dagen på länge när det hade varit uthärdligt att rida dagtid! Nåväl, som tur var så var vi ute i god tid så på förmiddagen hann vi både sola och bada, men blev avbrutna lite tidigare än beräknat av ett spöregn (som i och för sig behövdes!). Eftermiddagen tillbringades istället hos min kompis på hennes altan, då hade regnet dragit förbi så det blev en skön dag trots allt.

Ridningen har jag sparat nu till kvällen, jag tänkte trimma lite med Anea och sedan kvällsfodra. Vi får se hur mycket man kan trimma dock, igår hade hon slagit på sig på ett bakben och var lite svullen, så jag vågade bara skritta. Hon var inte halt, men onödigt att ta risker! Det såg dock bättre ut efter ridning, och i natt har hon haft kyllera på benet, så jag får helt enkelt se hur det ser ut nu när jag går ner till stallet.

Helgens kurs

Helgen har varit kanon, bra lektioner, fint väder och glada elever. Vi har jobbat med skänkelvikningar och bakdelsvändningar i första hand. Igår avslutade vi med en favoritövning där man fattar galopp direkt ur bakdelsvändningarna. Det blev mycket bättre och mer samlade fattningar då. Lite bilder från ridpasset nedan, inte helt lätt att fotografera och hålla lektion samtidigt så det är ingen superkvalitet precis.

DSC_2834

DSC_2835 DSC_2836 DSC_2849 DSC_2864 DSC_2866 DSC_2875 DSC_2894

Nogge på lektion

En glad nyhet! Nogge fick vara med igår på en lektion, första gången sedan han skadade sig i januari. Han såg riktigt fin ut! Vi ska naturligtvis skynda långsamt fortfarande, men jag tyckte det var dags att prova. Det känns som om han har mycket mer ork nu, och att han behöver gå lite längre pass faktiskt. Får verkligen hoppas att det fortsätter i samma riktning nu. Han ser fortfarande vinglig och lite vek ut bak, men han ser inte halt ut på något vis. Vi ska tillbaka 30 juli på återkoll igen.
Foto: Nogge har gått sin första lektion sedan han skadade sig i januari!!!!! Och han såg fin ut!!