Framgångsrikt företagande

Det finns en uppsjö av tips på vad man ska tänka på som företagare, och många saker är väldigt bra och andra kanske självklara. Några saker som jag tycker är återkommande:

Våga ta betalt
Använd dig av kontakter och nätverk
Se till att synas så mycket som möjligt
Gör det du är bra på och ta hjälp med det andra (t.ex. bokföringen..)
Gör motgångarna till möjligheter
Hitta din egen nisch 

Det här är sådana tips som jag tycker återkommer, ni kanske kan komma på fler? Funderar lite på hur väl jag själv stämmer in på ovan nämnda punkter. Den sista känner jag mig 100% på, det är få som gör samma sak eller liknande, och det är helt klart en stor fördel! Hade jag startat en traditionell ridskola så hade det givetvis funnits mycket mer konkurrens.

Att använda sig av sina kontakter är ju naturligt, men det går säkert att göra det i större utsträckning. Kontaktnätet växer ju hela tiden också, det gäller att ta tillvara det. Väldigt bra t.ex.när man ska köpa häst!

Våga ta betalt, ja. Jag tycker inte att jag ligger i underkant i pris, och jag har höjt priset lite i taget hela tiden. MEN tyvärr är det svårt att ta betalt i hästbranschen motsvarande vad det egentligen kostar – och anledningen är att ingen annan heller gör det. Slutsats: jobba inte med hästar om du vill bli rik. 😉

Att synas är inget jag aktivt jobbar med, förutom kanske en del med bloggen då.. och Facebook. Det är alltid bra med marknadsföring, men i dagsläget är det inget jag aktivt tänker så mycket på. Men det är klart att det är bra att vara ute och tävla, det kommer säkert också gynna mig att kunna åka ut och döma så småningom.

Att ta hjälp utifrån är givetvis en kostnadsfråga. Tack och lov kan Torbjörn bokföra. Jag gjorde det själv i början (med lite hjälp), men nu har det här vuxit över mitt huvud med alla hus, skog och allt! Ibland får jag hjälp med en del matlagning, eller så åker vi iväg och äter på vissa kurser. Sedan måste jag såklart ha personal i stallet, annars hade det blivit för tungrott. Men på det stora hela gillar jag att göra lite av allt. Jag gillar t.o.m. att fakturera (bara jag har tiden) för då känns det som om jag tjänar pengar.

Att göra motgångar till möjligheter är nog svårast. Ibland blir jag galen! Motgångar har vi ju haft en hel del, det vet ni som varit med ett tag. Å andra sidan är jag glad för dem, för jag har lyckats jobba på i alla fall. Det är helt enkelt inte möjligt att gräva ner sig för länge när man har mycket att göra, det är bara att bita ihop och jobba vidare. Jag är kanske inte där riktigt ännu, men jag har verkligen blivit bättre på det sedan jag startade företaget. Och lite utmaningar är faktiskt bra så man inte tappar stinget!

Vill ni höra mina egna tips för att driva eget? Kommer i ett annat inlägg i så fall.
 

God morgon, fredag!

Idag gäller det att jobba på, jag har fyra lektioner inplanerade, två eller tre hästar att rida och så tänkte jag hjälpa Jossan lite med Calle.Hon är en av dem som ska rida ett program nästa vecka på teorin, så jag tänkte att det var bra om hon har ridit igenom det en gång innan.

Har tänkt vara klar till 17.00 idag, så dags att sätta fart! Ha en bra fredag allihopa!
Foto: Söndags-promenad med Anea. <3

En dag på stan

Idag tog jag ledigt från ridning och stalljobb och åkte in till stan. Inte ofta det händer! Har ordnat lite ärendet samt nöjes-shoppat lite. Naturligtvis hittade jag en fin häst som jag var tvungen att ha, trots att den är spetsad på en pinne, stackarn.

Skönt med en lite lugnare dag, men deppigt hur Sthlm har ändrats sista åren. Var inne kanske tre timmar och räknade ihop till 11 tiggare på den korta tiden. Inte så upplyftande! Man får lite perspektiv på tillvaron, dock.

Duktiga hästar

Den här veckan känner jag mig priviligerad. Både mån och tis har några av grupperna kunnat jobba med galoppombyten på lektionerna. Vi har börjat med enkla byten (3-5 skrittsteg mellan) och sedan gjort byte i språnget. Tänk att jag har flera hästar som är såpass utbildade, det är verkligen lyx!

Idag har Mackan fått gå på kandar på en privatlektion. Det var ett tag sedan sist, men inte första gången. Tyckte det fungerade bra, men det kräver en stadig sits och en kvick hand, samt att han är ärlig för skänkeln.

Själv har jag ridit ut tre hästar idag. Vi har galopperat på lite med Fantasi och Calle, tror det gjorde gott. Det är viktigt att hästarna får sträcka ut lite ibland och inte bara gå ”kontrollerad dressyr”. Både bra för huvudet och kroppen!

Helgens tävlingar

I helgen har vi tävlat i Täby.
Amanda och Fantasi red MsvC1 på 63% och klarade därmed kvalgränsen till MsvB. Grattis!
Calle har debuterat MsvB4. Han kändes riktigt fin på framridningen, men i vanlig ordning var han inte riktigt framme för skänkeln på banan, därav massa, tråkiga missar. Jag vet inte om det bara beror på att jag inte får ha spö, eller om han faktiskt blir lite ”tittig” men istället för att bli spänd så blir han liksom ”introvert”. Tänker i alla fall börja träna på att rida utan spö hemma, lätt att glömma!

Är ändå nöjd med honom, vi har inte övat jättemycket och det här programmet är längre och svårare än MsvB2. Tänker i alla fall prova några gånger till och se om vi kan förbättra det här. Han har trots allt blivit bättre och starkare i formen sedan förra året när vi red MsvC på samma tävling. Men det skulle vara roligt om han bjöd till lite mer själv, och visade sig lite mer från sin bästa sida. Som det känns nu har jag svårt att påverka honom på banan och jag får mest ”styra runt”. Hur som helst är det ändå kul att ha en lektionshäst som kan starta på den här nivån!

Programträning

Igår kväll stod programträning på schemat. Jag dömde sju ekipage hemma, och då var det program från LC till MsvC. Nyttigt att själv ”ställa om” mellan dessa program med olika svårighetsgrad och krav på form! Några av hästarna var dock väldigt på tårna igår av olika anledningar, vet inte riktigt vad som hände? Generellt kan man säga att två saker behöver tränas av de flesta, och det är att skritta, och att fatta galopp.
Ska försöka hitta något mer datum för programträning i vår, antar att det är några som vill träna mer? Själv tycker jag det är en kul variation till ”vanliga” lektioner.

Lite halvsuddiga bilder på deltagande ekipage:

                                               Marianne på Gloria red LA3
                                                    Lovisa på Algot red LB3
Amanda med Fantasi red MsvC1, som de även ska tävla idag. Tyvärr tror Fantasi att man ska byta galopp hela tiden nu, efter min lite intensiva bytesträning några dagar. Bra att hon är ambitiös, men det blir lite tokigt när man ska gå i förvänd…
Den här skruttiga bilden på Maria och Zalmiac (LA3) tyckte jag ändå var rolig,eftersom det är väl känt att Z alltid har så mycket ”bling” som möjligt – vilket tydligt framgår av denna bild…
Annika red MsvC1 första gången på Narayan, vilket såg jättefint ut. Mål att gå upp från LA till MsvC i år.
                 Helena red LC1 på Obi, och han hade till och med fått fina knoppar!
                                  Även Lisen provade ett nytt program med Calle, LA1.  

 

Calles nya pannband

Nu har jag fått Calles nya pannband, lagom till tävlingen imorgon. Hade tänkt mig turkosa pärlor, men de blev liksom lite mer babyblå än förväntat. Nåväl, det är ändå fint, jag hoppas han inte kommer skämmas över färgen bara.. 😉

Om man vill beställa ett egendesignat för 350 kr (billigt!) så kan ni göra det via den här Facebook-sidan!