Status Nogge

Nogge är opererad idag och menisken var allvarligt skadad. Det positiva är att inga andra vävnader har tagit stryk, och att man hittade skadan direkt (annars kan det lätt bli pålagringar).

Beroende på vem jag pratar med så låter det lite olika. Han som opererade lät inte så positiv, men Axel, som har ställt diagnosen lät väl mer optimistisk. Det är ca 40% chans statistiskt sett att bli frisk från den här skadan… Och man kan ju ta sig en funderare då hästen har pålagringar på ett framben (som dock inte verkar störa honom) samt ett kroniskt ryggproblem (som han har kunnat leva / träna med under ca 1½ år)…

Men samtidigt så kan man ju inte ge upp bara. Han har ju redan varit så gott som utdömd en gång, så han får väl krya på sig den här gången också. Sedan vet jag inte hur man menar med att bli ”fullt frisk” -alltså om det är 40% chans att återgå till normalt arbete och utgångsläget är t.ex. tävlingshäst, så borde det ju vara 60% chans att återgå till normalt arbete om man ”bara” är lektionshäst? Eller? (Förstår ni hur jag menar?) Jag försöker väl bara vrida och vända på det för att se det positivt…

I alla fall vet vi inget mer förrän om två veckor, då ska stygnen tas bort. Och då bör det ha skett en förbättring av enbart operationen för att man ska kunna säga om det går att gå vidare med rehabilitering. Dock lät det som om rehab-tiden var kort om det blir åt det positiva hållet – några månader bara. Alltså är det i alla fall inte så att hästen blir stående ett halvår och tappar allt medan man inget vet, utan svar kommer ganska snart.

Om jag pratar om det så börjar jag grina, så jag hoppas ni får tillräcklig information såhär. Känns SÅ JÄVLA ORÄTTVIST när man har kämpat med att få honom helt bra och till och med i tävlingskondition igen, och så händer det här. Är riktigt jävla förbannad. Jag älskar alla mina hästar, men Nogge kanske lite mer än de andra ändå. <3

Gamla minnen

Råkade hamna bland mina fotoalbum (tänk på den tiden man hade riktiga fotoalbum… – SÅ mycket roligare att titta i!). Hittade lite bilder från när jag hade praktik i 3:an på gymnasiet. Jag och min kompis åkte till ett westernstall i Frankrike i två veckor.

Det var ett ganska tufft ställe där ägaren var hyfsat aggressiv, men vi fick i alla fall rida mycket. Western var inget jag fastnade för men det var kul att ha provat. Höjdpunkten var att få rida den här hästen som var ”stjärnan” på gården och vi kunde prova slide stops och spin på en riktigt bra häst. (Spin är som en bakdelsvändning fast väldigt fort). Kommer heller aldrig glömma när vi faktiskt fick vara med och fösa kor till häst – det var helt klart en upplevelse!

Min onsdag…

… var kall, trots att det i själva verket bara var några minus. Jag hatar när det blåser (skulle aldrig kunna bo i Skåne), och idag har det blåst isvindar så det känns som om det blåser rakt genom huvudet. Därav även lite huvudvärk. Tror att man spänner sig när det är sådant här väder. Jag får dessutom sämre sits på vintern tycker jag – man blir stel och ”kurar ihop” sig mer tycker jag, plus att man har så mycket på sig att man inte kan röra sig!

Men nog med gnäll – dagen har annars varit bra. Har ridit Iffi, Calle, Mackan och Anea. Alla kändes fina (trots min ”vinter-sits”). Iffi är förvånsvärt fin trots sin långa vila pga hovbölden. Tänk att hon är 18 år i år! Calle var på hugget på ett bra sätt, men hade önskat få igenom halvhalterna lite bättre. Mackan red jag väldigt kort, blev väldigt nöjd med bytena där han väntade och bytte i bra balans, så då slutade jag. Han kan bli lite för taggad annars. Anea var fin på kandar idag, börjar kunna samla henne mer igen även om det är en bit kvar!

Nu blir det en skön kväll vid brasan med tända ljus. Man får göra det bästa av sådana här kalla dagar! Sedan ska jag lägga mig tidigt för imorgon måste jag lasta Nogge redan kl sju för att åka till operation. Nu håller vi tummarna allihopa. Men jag är inte så orolig faktiskt, är helt säker på att han kommer bli bra, det finns inga andra alternativ.

Klarade provet

Vi skulle ju inte få svar förrän i mars angående teoriprovet, men igår ringde Roggan och meddelade att jag var ”grön” så 21 april är det meningen att jag ska döma upp på tävlingen i Vällingby. Vi kommer vara fyra stycken aspiranter som skriver samtidigt som en riktig tävling pågår. Kan förmodligen bli hur olika resultat som helst…

Om det är någon som redan nu skulle tycka att det vore roligt att skriva åt mig, hojta till! Vi måste ha med oss en egen skrivare. Tror inte att det är full klass utan ca 25 startande.

 

Skön tröja

Hittade den här fina tröjan från Mountain Horse på Stockholm Ridsport. Skön och med snygga detaljer! Om man är bonuskund hos Stockholm Ridsport så samlar man bonus under ett år som kan tas ut i varor under nästkommande år. Det hade jag helt glömt, så man kan säga att det var en glad överraskning att kunna ta ut tröjan gratis och ändå ha bonus kvar! Det är väl tack vare inköpet av ridstövlar förra året…

JULIE FLEECE