Årets sista dag

Årets sista dag känns mer som en dag i april. Att vintrar i Sverige kan vara så olika och oförutsägbara?

Förmiddagen har jag tillbringat i stallet med utsläpp, mockning osv. Red ut en sväng på Anea också, till golfbanan. Och tro det eller ej, men jag mötte ett helt gäng golfare, på nyårsafton! Hör nog inte till vanligheterna… (Har även krattat hela gårdsplan vid stallet, och det brukar man inte heller göra i december.)

Jag hade tänkt rida två hästar till, men jag omvärderade det och har bestämt mig för att ta det lite lugnt och bara gå ner och ta in hästarna om ett par timmar. Har haft EN hel ledig dag över jul, så nu vill jag ha lite känsla av ledighet när jag kan. Hästarna får helt enkelt klara sig. Ska förbereda kvällens middag, och det utan stress!


Nogge och jag förra nyårsafton

Summering av 2013

En sammanfattning av året är obligatorisk. Mest för min egen skull kanske? Just nu känns det inte som om det har hänt så mycket i år, men det kanske är för att jag jämför med förra året... Kan nog säga att det här året har varit det bästa som egenföretagare hur som helst – det har känts stabilt, varit fullbokat, har fina hästar och det har även gått framåt på tävlingsfronten, både för mig och mina elever.
 Året började väldigt kallt (långt ifrån hur det är nu…), med en hel del härliga snöritter. Hade unghästarna Soya och Quickan här på utbildning under våren. Superfina hästar som jag saknar! Tyvärr skulle de säljas och jag har inte sådana pengar…

Årets inköp blev istället Creme Caramelle, då jag insåg att verksamheten krävde ett tillskott på hästfronten!

Vi köpte ett till gult djur, min älsklingskatt Molly. I år har vi inte blivit av med några hästar, utan två katter istället.. därav nytillskottet. (Nu ligger hon bredvid mig i sängen och är sjukt gullig, men det är jobbigt att skriva för jag får knappt plats med armen.)

Tävlingarna kan ni läsa om här. Roligast var att få starta Anea en klass högre, och att Calle hopphäst kunde knipa placeringar i både MsvC och MsvB!
 Årets katastrof var att ett av våra hus brann i maj! Om ni har missat det kan ni läsa här. I övrigt inga större olyckor det här året.. (Det är i och för sig en dag kvar.)

Bild: Jaha, så fort man försöker vara ledig så händer det nåt. Idag har vi haft en eldsvåda i ett av husen. Är inte ens förvånad. Allt under kontroll dock..
Jag hann även med tre bröllop och en begravning i år. (Djupt besviken över att det inte blev fyra bröllop, men men…) – alltså nu syftar jag till filmen, det var inte en pik om att jag själv vill gifta mig (eller?). Ni får tolka fritt!
Tre vänner gifte sig,och min mormor gick bort.
Kurser har jag haft massor, både under sommaren, men även terminerna. Sommaren var för övrigt fantastisk i år, och efterföljande höst också, med härlig ridning på stubben bl.a.Årets renovering var byte av panelen på personalbostaden. Blev superfint!

Domarutbildningen har rullat på i år, i sakta mak. Får se om man blir klar 2014? Ser i alla fall fram emot nästa år, det känns som om det här året har lagt en bra grund till en lika bra fortsättning. Och jag trivs verkligen med att bo här, är så tacksam över att ha den här möjligheten att jobba med mitt eget, hemma!

Tack också till bra inackorderingar,duktiga elever, bra träningshjälp, familj och vänner! Alla ni har varit delaktiga till att det har varit ett superbra år!

 

 

En vanlig dag i stallet

Idag händer inga stora saker utan det är en ganska vanlig dag i stallet. Förutom att jag jobbar helt själv eftersom personalen är lite nyårsledig. Stallet är i alla fall klart nu till lunch, och en häst är riden.

I eftermiddag ska jag ha en privatlektion samt motionera två hästar. Tänkte sätta fart på Anea idag med en skrittur i det fina vädret. Måste passa på! Så jag får se om jag hinner rida Caramelle eller om det blir longering ikväll bara.

Har en kurs ikväll med två ridpass, och sedan får vi se hur sent det blir. Hovslagaren ska komma under kvällen och undersöka Iffis hov, och jag hoppas att det är en hovböld och inget annat… Håll tummarna!

 

Viloperiod

Anea har haft en viloperiod nu på ca två veckor. Då har vi skrittat ut, jobbat vid hand, longerat eller lösgalopperat istället. Jag tror inte att det är så bra att vila helt (vissa dagar då och då har det bara blivit hage, men inte flera dagar på rad).

Nu börjar det snart bli dags att sätta igång henne igen. Målet för nästa år är att kunna rida MsvA stadigt. Under januari tänker jag fokusera på att jogga igång, rida ut mycket om vädret tillåter, samt försöka hitta en bra betsling på kandaret. Angående uteridningen skulle jag verkligen vilja hinna längre konditionspass ca en dag i veckan, men jag får så svårt med tiden jämt! Särskilt nu när dagarna är så korta. (Jag rider inte ut i mörkret.) Får försöka planera in det på något vis.

För egen del så gäller ridning utan stigbyglar minst en dag i veckan. Måste skärpa till sitsen lite! Dessutom bör jag lägga in mer delar av programridning oftare. Jag skjuter gärna upp det till precis före tävlingen av någon anledning. Men man behöver ju inte rida hela programmet varje gång, det kan räcka med väl valda delar!

Jag och Anea i Strängnäs
foto: Fia Berggren (hittade bilden på Google bildsök)

Sjukstuga

Ibland känns det som om hästar måste vara de mest känsliga djuren på hela planeten, finns det NÅT annat djur som ALLTID är halta eller sjuka på något vis?

Sista tiden har det varit en massa tjafs, inga stora saker, men ändå. Både Cicooria och Caramelle lyckades dra på sig balltramp innan jul. På Caramelle blev det väldigt brett och precis i kronranden, där horntillväxten i hoven sker. I värsta fall kan den bli störd, men det vet jag inte förrän om ett tag. Hon fick i varje fall stå på box mer än en vecka, för att inte få in bakterier i såret. (Med bandage på givetvis.) Båda var ömma av detta och lite halta i trav. Nu ser det mycket bättre ut, men det känns så onödigt!
Balltrampet på Caramelle när det var nytt, det syns inte så bra på bilden men det är som en ”flik” eller ficka där det kan komma in smuts. Och en del av hoven är lite förstörd i kronranden.

På annandagen hade jag äntligen sovmorgon, och då blev jag givetvis väckt av telefonen, för då var Iffi oförklarligt halt. Jag tror/hoppas att det är en hovböld, men det är lite konstigt, för först hade hon ingen puls (brukar vara ett tecken på hovböld), dag två hade hon puls och var kraftigt halt, igår och idag inte halt alls… Så jag får avvakta lite. (En hovböld kan ge kraftig hälta, men är inte ”farlig” – man har hellre en hovböld än t.ex. en vrickning, ifall man får ”välja”.)

Igår åkte jag för en gångs skull in till stan för utgång och sov över hos en kompis, och det blev minst sagt sent. Blev väckt av telefonen – igen – för då hade Calle koliksymptom på nytt! Dock släppte det av sig själv denna gång. Men det är ju hopplöst med de där djuren ibland alltså, dessutom verkar de känna på sig att de ska bli sjuka på röda dagar (alltid!) eller så fort jag åker bort… Hundar / katter / kor / grisar – inte är de sjuka sådär ofta va?

Jul-trött

Jag känner mig som vår söta katt på bilden. Blir så trött när det är jul! Somnar alltid i soffan på julafton. Igår kändes det som om en julförkylning var på G, somnade kl 21 ungefär och sov i 12 timmar, så idag var det bättre. Försöker läsa, sova, vila och se på film mellan stallpassen. Men när man har djur är man ju aldrig helt ledig, som ni vet. Har försökt motionera några så gott jag kan, ridit en idag, mockat.. tagit hand om sjuka hästar (aldrig att alla kan vara friska samtidigt) and so on! Tur att vi bara brukar ha familje-jular hemma, då är det ok att slöa till. Och gå ut på juldagen, som vissa gör, skulle inte falla mig in. Då vill jag bara äta choklad. Just nu unnar jag mig allt sånt,så får jag väl ta nya tag nästa år.

Jag har aldrig varit en ”katt-person” men sen vi skaffade Molly i år så har jag ändrat mig lite. Jag älskar den här katten, hon är så sjukt gullig! <3

Jul 2013

                                      Fin choklad från en inackordering, Tack!
                                                           Julfint i stallet
                                       Lillebror fick hjälpa mig i stallet i år igen
                      Julfint hemma. Så himla mysigt! Julen tar alltid slut för fort…
God fortsättning, allihopa!