Lördag

En skön lördag med ridning och dagläger. Har ridit Nogge, Iffi och Anea idag. Alla kändes fina, men jag var inte så frisk som jag trodde märkte jag när jag red. Kändes som om jag hade urusel kondition ungefär.

Daglägret flöt på bra. Första passet jobbade vi med övergångar och tempoväxlingar. Det är så lätt att man bara ”rider runt” och allt blir jämntjockt – det är viktigt att variera sig! Ge hästen nya, små uppgifter ofta – se till att ändra tempo, riktning, form…!

Andra passet jobbade vi med skänkelvikningar, och tog med oss det vi hade gjort passet innan. Vi gjorde skänkelvikningar i trav på diagonalerna, med en avsaktning till skritt på mitten och sedan trav igen. Tanken är att fortsätta med samma tvärning även i övergången. Man kan också börja diagonalen med lite friskare tempo, samla upp mitt på, och sedan rida på framåt igen. En väldigt nyttig övning!

Tidigt i säng ikväll, i morgon blir det Globen igen. Sista gången!

Lyx-dag!

Idag har varit i stan större delen av dagen. Först på VIP-dagen för ridlärare i Globen tillsammans med min hippolog-vän Nissa (bodde ihop med henne på Strömsholm), och därefter lite shopping och en spontanfika med André som jag stötte på av en slump (jobbade med honom på Arphus). Det bästa med SIHS är nog att man springer på vänner och bekanta i varje hörn, det är roligt!

Kvällen avslutades med middag på Söder, så dagen kunde inte bli bättre. Nu blir det en film i soffan innan läggdags. Vilken jättelyxig dag!

Adventsförberedelser

Jag älskar advent och julen! Då finns det någon form av mening även på vintern. Det känns dock lite konstigt att julpynta och fixa när det är varmt som en vårdag ute. Idag kändes det som typ april. Jag har inte ens tagit fram min vinterjacka än (har dunkappa när jag har lektioner men jobbar fortfarande i en höst/vår-jacka..) Jag vill verkligen ha snö!! Men om det kommer nån så kommer den väl i mars, när man INTE vill ha den.

Har i alla fall försökt få upp stämningen lite här hemma. Upp med julstjärnor och så. Mysigt! Ikväll kommer en hippolog-kompis hit och sover över och i morgon åker vi till Globen tillsammans. Lite sorgligt att det är sista året i Globen tycker jag!
Plockade lite olika sorters mossa och bäddade in den här fina hyacinten, som har flera små blommor.

Veckans övning

Veckans övning blir en markarbetesövning som vi har jobbat med i alla grupperna nu. Fokus ligger på travbommar på rakt spår och på böjt spår. Avståndet mellan travbommar ska vara ca 1,10-1,30 m.

Travbommarna på rakt spår kan man lägga in tidigt i uppvärmningen tycker jag. Bommarna på böjt spår brukar jag vänta lite med, eftersom det är viktigt att hästarna är lite lösgjorda och eftergivna innan. Meningen är att hästen ska forma sig efter det böjda spåret även över bommarna.

När man rider bommar är det (som alltid..) viktigt att tänka på vägen, att ha en jämn takt och ha hästen i balans. Jag brukar rida lätt över bommarna – det är lättaste sättet att påverka takten. Sitta ner är inte att rekommendera. Lätt sits kan vara en bra balansövning för ryttaren, men för att kunna påverka hästen så är lättridning bättre, tycker jag.

Ha som mål att ha samma takt före, över och efter bommarna! Och det ska inte låta när man travar över – hästen ska lyfta ordentligt på benen!

Vi har även jobbat med två balansövningar, dels att galoppera i lätt sits och hitta ett bra galopptempo där hästen ”rullar på” stadigt, samt en bra lättridningsövning. I den övningen ska man stå upp två steg och sitta ner ett steg. Prova om ni inte har gjort det! Här får man kvitto på om man har bra balans – det är hemskt lätt att hamna i bakvikt och ta balansen i tygeln. Jättebra övning att jobba med om man t.ex. travar rakt fram i skogen!