Gott nytt år!

Jag blir inte ett dugg irriterad när vi ska ha 8 pers på middag och jag har 7 likadana champagneglas, 7 fina vinglas, 7 lika dricksglas och 7 efterrättsglas. Och det är väl förmodligen jag själv som har slagit sönder det åttonde av varje också. Tur att en är gravid. Undrar vem som får hoppa efterrätten? 😉

Nu: snabbis till stallet igen för att ta in. Sen är det klänning som gäller.
Gott nytt år!

Den obligatoriska summeringen av 2012

Jag antar att jag måste göra en summering av året som har gått. Det har varit ganska turbulent, och jobbigt faktiskt – i alla fall på hästfronten. Om 2011 var året när vi byggde så får jag väl säga att det här året har ägnats åt att laga eller leta häst… Nåväl, vissa saker har varit positiva också, som tre nya, fina hästar. Ska se om det går att göra en hyfsat kort sammanfattning…

Soya var hos oss i början av året på inridning, och visades på 3-årstestet i maj. (Hon söker för övrigt fodervärd eller ny ägare).

Hennes syster Quickan var här i omgångar under våren. Hon fick ett långt sommarbete men kom tillbaka nu i höst för att förhoppningsvis bli kvar en längre tid. Hoppas jag – det är en så himla fin häst!

 

 

 

 

 

 

Jag var ganska många vändor till Strömsholm för att avsluta min C-tränarutbildning, och nu kan jag lägga till C-tränare i dressyr på mitt CV!

Strax efter avslutad utbildning hoppade jag på som LA-domaraspirant. Återstår att se hur det går, det verkar inte vara en helt strukturerad utbildning, dessvärre.

Startade upp ett samarbete med Häst-och sportresor, vilket innebär att de lägger en kurs i månaden här under höst och vår. Kurserna är tor-sön och det verkar hittills komma in tillräckligt med bokningar. Roligt att kunna nå ut till hela Sverige och även Norden!

Under sommaren hade vi våra övernattningskurser, i vanlig ordning. Tyvärr en ganska regnig sommar, men fördelen är att det inte blir så svettigt att rida då…

Vi installerade även en badtunna, som har visat sig vara en fantastiskt trevlig investering! Hoppades på ett kallt nyår så vi kunde vinterbada, men det ser inte så lovande ut just nu…

Sen var det hästarna…
Nogge
blev i princip utdömd för att han hade så mycket problem med ryggen. Till slut hittade man en disk som är mineraliserad och området kring det är behandlat. Det går inte att laga, men vi gör det bästa av situationen, och nu fungerar han ändå tillfredsställande. Blev dock tvungen att släppa mina tävlingsambitioner med den hästen.

Det värsta i år var Wirja som bröt benet i hagen och fick avlivas omedelbart på plats. Själv var jag på semester och kunde inte ens säga hej då, men kanske var det också skönt att slippa se eländet. Jag älskade den hästen, hon var en lojal och trogen medarbetare.

 

 

 

Caprice blev halt, vilket jag tror kunde härledas till senskadan hon drog på sig när hon fastnade i boxen på Antuna. Vi beslutade oss för att operera hasen. När konvalescensen nästan var så gott som över hittade vi henne i boxen med kraftig kolik. Tyvärr var det en tarmomvridning och det gick inte att rädda henne. Det här var ca 1½ månad efter händelsen med Wirja. Man kunde hålla sig för skratt.
Som jag hade kämpat med den hästen dessutom. Och hon var finare än nåsin innan hältan.

 

 

 

 

 

 

 

Man kan säga att det var lite jobbigt på hästfronten ett tag. Men i år har jag därför köpt TRE nya hästar, samt lånat in en. Nu har vi 8 hästar, varav 6 rena lektionshästar. Och året avslutas med att alla är friska samtidigt dessutom. Kan tyckas vara en självklarhet…

Calle trillade på mig genom tur (?) i precis rätt ögonblick. Han är en suverän lektionshäst/lärmästare som passar alla. Har hunnit göra några starter i dressyr i år, men egentligen är han en hopphäst.

Nästa häst på plats var Cicooria, en 7-åring som jag har lånat fram till sommaren 2013. Väldigt fin häst men en aning ”grön” så passar bäst till rutinerade ryttare.

Nästa köp blev Fantasi, ett sto på 14 år som kommer från Danmark. Var redan helt less på att provrida hästar så jag köpte henne bara av att se en kort filmsnutt. Men faktum är att hon är finare i verkligheten än på filmen, så ibland ska man ha tur!

 

 

 

 

 
Årets sista stora inköp blev Mackan, eller Lamarc som han heter (ja, jag vet att jag måste uppdatera hästarna på hemsidan…). Han sprang på mig av en slump kan man säga. Såg så snäll ut att jag blev tvungen att låta honom stanna. Hittills har han gjort ett bra jobb. Ska presentera honom mer ingående när jag tagit fler bilder!

 

 

 

 

 

 

 

 
Sedan har Anea tävlat en del i MsvB. Resultaten är bättre än förra året och ridmässigt har hon bitvis känts bättre än nånsin. Fortfarande är det ingen lätt häst och nu har hon vila (=rida ut/jobbas från marken), så jag hoppas vi snart kan fortsätta träna utan att börja om alltför mycket.

Årets största renovering blir väl badrummet. Tro inte att det blev rätt heller. Vattnet frös och ledningarna var tvungna att dras om. Men det är snyggt i alla fall!

Ladan har fått lite ny färg och nytt tak. Annars har vi inte gjort så storslagna saker som förra året. Jag har försökt snygga till ute, med varierat resultat kan man säga. Skulle behöva en trädgårdsmästare på heltid här.

Förutom två döda hästar så har även båda våra bilar brakat ihop, inte att förglömma. Så nu har vi även varsin ”ny” bil. Samt ett stall fullt med ”nya” och fräscha hästar. Man får väl hoppas och tro att det bådar gott inför 2013.
När jag läser det här ovan så fattar jag inte att vi har orkat. Men det skulle aldrig gå utan Torbjörn!

Men för att avsluta positivt:
Har finare hästar än någonsin förut.
Anea har gjort stora framsteg i år.
Har ökat försäljningen och i princip varit fullbokad. I somras var till och med stallet överbokat och vi hade sommargäster på bete också.
Och jag trivs fantastiskt bra här! Annars skulle det nog inte gå. MEN, lite mer flyt 2013, tack!

Första anmälan gjord


Nu är det dags att börja bevaka Tävlingsdatabasen igen.. Man måste ha en himla koll på när tävlingarna är, och när anmälans släpps, i alla fall när man tävlar dressyr… Nu har jag anmält Calle till en MsvC i februari. Egentligen hade det varit smart att börja med en LA, men samtidigt känner jag inte att jag har så mycket tid, och jag vill komma igång så fort jag kan. Kruxet är att det är en kurs den helgen, så jag hoppas jag lyckas pussla ihop det tidsmässigt. Så, nu är det hög tid att sätta fart på gubben och se om han orkar få igång sina bakben.

Anmälan släpptes 18.00, och klassen var full tre minuter senare. Man får liksom adrenalinpåslag redan vid anmälan till tävlingen…

Tips

Ny kurs:
(Nåt för dig som tycker juluppehållet blev för långt?)

10 jan 
Kvällskurs med två ridpass och fika mellan. 
Samling 18.00, avslut ca 21.30
1100 kr

Platser kvar:
 
19 jan  En plats kvar
Dagläger med två ridpass, fika och lunch
Samling 10.00, avslut ca 15.30
1300 kr

27 jan  Tre platser kvar
Dagläger med två ridpass, fika och lunch
Samling 10.00, avslut ca 15.30
1300 kr

2 feb  Tre platser kvar
Dagläger med två ridpass, fika och lunch
Samling 10.00, avslut ca 15.30
1300 kr

Ny kurs:

23 feb
Dagläger med två ridpass, fika och lunch  TEMA MARKARBETE!
Samling 10.00, avslut ca 15.30
1300 kr

Bokas via info@ryttarutbildning.se

Vad är framgång?

Har funderat lite över vad framgång betyder för mig. Det känns som om framgång ofta är förknippat med pengar eller kändisskap – som ofta går hand i hand. För mig är nog framgång att lyckas med de mål man själv har satt upp. Det kan ju vara väldigt små mål, eller så har man väldigt höga mål. Alla är ju olika, men det viktiga är väl att kunna se sig själv som ”framgångsrik” även om man inte har som mål att vinna OS eller bli miljonär. Jag tänker alltså att ”framgång” = att vara nöjd med det man har åstadkommit.  (Det behöver absolut inte vara förknippat med karriär heller, det kan ju vara på det privata planet lika väl.) Tyvärr är vi väldigt itutade att framgång = att vara rik eller synas i media, typ. Men alla ”framgångsrika” människor är ju högst sannolikt inte lyckligare för det.

Men om framgång är att vara nöjd och tillfreds så är det min svaga punkt.  Jag är liksom aldrig tillräckligt nöjd. På sätt och vis är väl det en bidragande orsak till att jag ändå har kommit till där jag är nu – hade jag inte velat ha mer så hade jag kanske jobbat kvar på ridskolan där jag började. Det i sig är inget fel dock – så länge man är nöjd med det. (Men det var ju inte jag, uppenbarligen..) Däremot tycker jag det är sorgligt om man är missnöjd och inte försöker göra något åt det. Många har en martyr-aktig inställning och klagar över jobb/förhållande osv, men gör inget åt det. Om man inte försöker ändra situationen så tycker jag inte heller man ska klaga. Ibland kanske det är svårt att göra en stor ändring på en gång, men då får man i alla fall försöka ändra på det man kan!

Det är alltid en balansgång att vara nöjd och samtidigt sträva framåt. Jag är väldigt nöjd med många saker just nu, jag har klarat av flera av mina mål med råge. De största målen jag har haft för mig själv i mitt liv var:
1. Komma in på Hippologen
2. Starta eget före 30
3. Ha en gård
Det sista målet trodde jag dock var helt omöjligt att nå. ”Kanske när man är runt 40” har jag tänkt, och nu sitter jag här på min egna gård. Det är ju helt fantastiskt egentligen. Och jag är nöjd med det, men jag har ändå svårt att se mig själv som ”framgångsrik”. Om någon annan hade gjort samma sak hade jag tyckt att det var galet bra, men själv tycker jag att jag borde klara mycket mer än såhär. Och det kanske jag gör också. Bara inte just NU. Jag måste verkligen lära mig att sikta högt men ändå ha tålamod. Jag har gjort massor av saker för att ta mig hit – men om jag ska vara helt ärlig så har det ofta varit med en lindrig känsla av ”tvång” för att jag har varit så enormt målmedveten. Kan ju önska att jag hade hunnit stanna upp och njuta mer under tiden, jag har ju gjort massa riktigt roliga saker men ändå har jag haft svårt att ”vara där”, för att jag har tänkt så mycket på nästa mål.

Så jag hoppas att jag ska kunna se min egen ”framgång” lite tydligare, samtidigt som jag ändå kan sikta på nästa mål och ha roligt under tiden. Vad nästa mål är låter jag vara osagt just nu. Ni får veta tids nog. Jag har tre år på mig.  😉

Månsken

Har bara longerat Anea och Cicooria ikväll. Det var en fantastisk måne på kvällen, inte så lätt att fotografera med mobilen (ser mest ut som en gatlykta), men här är Cicooria som spanar in månskenet.

Lite ledigt

Den här veckan mellan jul och nyår försöker jag vara  ledig så mycket jag kan. Inga lektioner, och själv har jag inte ens ridit. Lektionshästarna rids ut lite varannan dag ungefär så att de inte stelnar till. Tycker det är bra med en liten vintervila eftersom jag inte brukar ge dem så långt bete, och jag tror det är bättre att dela upp viloperioderna på flera kortare istället för en jättelång. Nu på vintern när det är kallt är det ändå bra om de rör på sig, så de rids ut eller longeras varvat med helt lediga dagar. Lektionshästarna går ju också en hel del i ridhuset så det känns viktigt att de får variation, även om vi rider ut dem även under terminerna, men kanske inte i samma omfattning. Variation är bra både för huvudet och kroppen!

Själv börjar jag vänja mig vid att kunna ta det lite lugnt, och måste erkänna att det är väldigt skönt! Ibland känns det som om man kan jobba hur mycket som helst, men det funkar ju inte i längden att hålla på så. Tror att hästmänniskor är experter på att bara köra på, och så fort man är ledig har man dåligt samvete. Men jag vill orka hålla på med det här i många år till, och då behöver kroppen få en paus. Och även huvudet.. Det är lätt att bli hemmablind och tappa lite inspiration om man aldrig pausar. Hoppas att jag ska få lite nya, fräscha idéer nu inför 2013.

Privatlektioner

Började planera våren men det tar tid vill jag lova… Stör mig dessutom på att alla tävlingar alltid ligger på samma helger. I februari och mars finns knappt nåt och sen ska ALLA ha samma helger. Lite spridning, tack!!

Har i alla fall lagt ut ett nytt dagläger 23 februari – med tema MARKARBETE.

Dessutom kan ni boka privatlektioner följande tider:
8 jan kl 09.00
8 jan kl 10.00
16 jan kl 15.00
18 jan kl 13.00
18 jan kl 14.00
18 jan kl 15.00

Bokas via info@ryttarutbildning.se

Mer info om kurser på www.ryttarutbildning.se

Planer

 
Idag har jag varit så gott som helt ledig. Ovant! Skönt också, men redan lite uttråkad. I morgon blir det lite stallsysslor men försöker vila kroppen lite denna veckan. Ska nog börja planera vårterminen lite mer ingående under morgondagen, ta en titt på tävlingssäsongen samt klura lite på olika kurser och dagläger.