Om man vill köra hästtemat 100%

Om man vill hänge sig 100% åt ”hästiga” saker så finns det nu en ny parfymkollektion från Ralph Lauren som heter The Big Pony Collection for Women. Kanske kan vara något?

Eller om man gillar konst så tycker jag de här sakerna är lite häftiga:
http://www.yxklinten.com/smide_index.htm

Har tipsat om dessa smycken förut, men jag gillar dem så mycket. Måste nog ta och köpa något av dem snart:
http://www.lucofsweden.se/

Har varit lite anti att ha hästrelaterade saker kring mig när jag inte jobbar, men nu känns det ju som en del av ens ”varumärke” (och när man har en hästgård så är det mer ok att t.ex. hänga upp ett hästmotiv på väggen), lite knäppt tänkt kanske? Försökte kanske skilja på jobb och fritid förut men det är lika bra att ge upp med det!

Rida rörelser

Apropå inlägget nedan vill jag tipsa om kursen nedan:

Kvällskurs med tre tillfällen. 27 april, 11 maj, 15 juni 
Samling 18.30, fika och teori, därefter ridning ca 19.30-20.30.
Tema: rida rörelser.
1500 kr för alla tre tillfällena

Det finns tre platser kvar. Vi går teoretiskt igenom hur några olika rörelser ska genomföras, vanliga fel och hur man rättar dem. Tycker att det är vanligt att man rider mycket rörelser men det finns många missförstånd kring hur man faktiskt ska göra. Här har du en möjlighet att verkligen få en bra teori kring detta samt sedan praktisera det till häst.

SAS-kurs


Idag har jag haft dagläger med SAS Ridklubb, vilket var väldigt lyckat. Lite besvärligt att hålla lektion när det spöregnar på ett plåttak bara…

Första passet jobbade vi med serpentiner och övergångar, andra passet var fokus på skänkelvikningar.
Tips!
Det här är klassiska fel i skänkelvikningen:
* Ryttaren gör ”för mycket” – ger massa signaler på en gång och ska hjälpa till med hela kroppen. Viktigt att man försöker göra tydliga och enkla hjälper.
* Ryttaren glömmer ytterskänkeln och är för fokuserad på din sidförande innerskänkeln. Tänk på att om du ”tappar” yttersidan så blir hästen ofta förböjd eller sticker iväg med sin ytterbog och då blir det ändå ingen bra tvärning hur mycket du än kämpar med din sidförande skänkel. Dessutom är ytterskänkeln framåtdrivande, och i alla rörelser vill vi att hästen ”tänker framåt”!
* Ryttaren drar bak den sidförande skänkeln för att få mer effekt. Om du drar bak din skänkel gör det att du sannolikt viker dig i höften och förlorar kontakten med samma sidas sittben. Tänk istället att dina sittben ska förstärka effekten av skänkeln! Om hästen inte går åt sidan tycker jag det är bättre att förstärka med spöt bakom skänkeln istället för att flytta benet längre och längre bak (här har hästen dessutom färre känselnerver än vid sadelgjorden så det är ganska bortkastat). Man kan flytta skänkeln kanske någon/några centimeter, men vanligt är att ryttaren flyttar skänkeln en decimeter eller mer vilket bara gör att du får sämre balans. Viktigt att tänka på!

Nu är Soya hos oss igen också, så nu är 
det dags för Linn att ta upp ridningen
med henne igen!

Läsvärt

Artikel på Hippson om täcken:
http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/tacke-eller-inte-tacke-det-ar.htm

Värt att tänka på. De flesta använder alldeles för mycket täcken. Jag har haft de flesta hästarna nakna inne i stallet ett bra tag nu (stallet är dessutom isolerat så det var inte ens särskilt kallt i vintras). Ute har jag fortfarande ett tunt regntäcke, men det är för att jag inte orkar borsta lera… Jag tror inte att de fryser i den här temperaturen, men som idag när det är blåsigt och snöblandat regn (suck) så är det täcke på.

Vintertid har jag ett halvtunt innetäcke (lite fodrat) och ett ganska tjockt termotäcke ute. Anledningen att ha två täcken är då av praktiska skäl – för att det går snabbare att slänga på ett täcke ovanpå det andra, än att byta täcke. (Förra året när det var minus 30 och hästarna stod i oisolerat stall så fick de stå med utetäckena på inne också.)

Att lägga på 4 täcken eller liknande tycker jag är vansinne, för det första onödigt, och sedan kan man ju fundera på vad täckena väger egentligen? Det värsta jag sett var när jag jobbade i ett stall för länge sedan hos en ”van” hästmänniska som hade tjocka täcken kanske i maj eller om det var ännu senare – i varje fall var hästarna vita av skummig svett när de kom in (kanske hade de sprungit i hagen, men ändå) – det är inte sunt!

Lagom är bäst.

Goda nyheter

Veterinären har varit här idag och tittat på älskade Nogge, och det var mycket bättre med honom! Fortfarande ser höger bak lite sämre ut och nu är det bakknäet blistrat (det ska få knäet att ”stabilisera” sig och hjälpa honom att bygga upp styrkan i knät), samt ryggen behandlad en gång till. Dock rör han sig nu mer avspänt och ser rakare ut, bjuder bättre framåt och jag upplever honom inte som lika tittig som innan första behandlingen.

Vissa hästar är givetvis mer tittiga och spända än andra, och Nogge har ju alltid varit sådan, men jag tyckte det blev värre och värre när han hade ont. Nu verkar han må bättre och är inte alls lika tittig längre.

Nu gäller skritt en vecka, longera en vecka och sedan börja rida. Vet bara inte vad jag ska ha för sadel, för den gamla passar inte alls. Känns inte aktuellt att köpa ny sadel till en häst man ska sätta igång, dels vet jag inte hur han kommer att hålla, och dessutom kommer han säkert ändra sig i kroppen. Men det är ju inte bra att ha dålig sadel på en häst som har haft ont i ryggen…. Får klura på det.

Är såklart väldigt glad att det var bättre, håll nu tummarna för att han kommer igång igen!

Nu är också ridhusspegeln helt klar, vi har köpt en hel, stor del som sitter i mitten nu, och sedan fyra mindre delar, så nu ser man det mesta av sig själv när man rider. Har en väldigt låg spegel jämfört med de flest ridhusen, så här blir det en lägre sarg än på sidorna.

Anledningen att bil och släp är här inne är att vi har lasttränat Caprice idag, och hon gick in lika snällt den här gången också! Nu måste vi nog våga oss ut på gårdsplan nästa gång.

Fina Quicakn åkte hem idag, nu är det byte igen… Soya ska vara här 2-3 veckor så Linn får fräscha upp ridningen på henne inför 3-årstestet som är 6 maj! Ska bli jätteroligt att åka på tycker jag.

Träning idag

Träningen hos Mads gick bättre än på länge idag! Äntligen känns det som om jag får lite utdelning på allt slit. Fast med den här hästen (Anea) tar jag inget för givet, det kan vara upp som en sol och ner som en pannkaka, och att det går bra på träning ger inga självklara tävlingsresultat. Men, utgångspunkten för årets säsong känns klart bättre än 2012 i alla fall.

Nu är hon mer lösgjord och jag känner att jag äntligen kan rida FRAMÅT, utan att hon spänner sig, dessutom är hon starkare och bär sig bättre. Bytena har också blivit klart bättre men jag skulle gissa att vi behöver ett år (!) till innan det kanske sitter som en smäck? Har i alla fall kommit på några knep jag kan ta till nu för att korrigera henne.  Känns inte 100% att tävla på, men det känns i alla fall roligt att rida igen, och Mads var också nöjd med dagens prestation. 🙂

Hemma igen har jag hjälpt Linn att hoppa Quickan (inte mitt område) – jätteduktiga båda två. Kul att se Q från marken också – hon ser mycket starkare ut och bitvis travar hon fantastiskt fint.

Synd att jag inte äger nån av ”mina” finaste hästar. Sponsor? 😉

Bete i sommar

Vi kan ta emot fler ston på bete maj-aug. Stonas hage är väldigt stor för bara fem hästar. Hagen är kuperad och blandat skog/ängsmark. Daglig tillsyn.
1500 kr för bete, 2000 kr om man vill nyttja ridhuset. Vi kan också ta emot hästar (även vallacker) för längre eller kortare tid om du vill komma hit och träna, eller om du vill lämna hästen här så att vi håller igång den under din semester.