Sommarkurserna ligger ute på hemsidan!

Nu har jag lagt ut sommarens kurser på hemsidan. http://ryttarutbildning.se/kurser.php

Det finns alltifrån enstaka dressyrpass till flerdagarskurser. I juni hålls lektionerna på Antuna som vanligt, i juli flyttar jag hem hästarna till Vreta gård i Vallentuna där de får börja med en tids bete. Sedan kör jag igång med kurser och ridning här hemma! Vi är nu i full gång med att bygga klart samt förbereda rummen för övernattningsgäster.

Igenridningstider

Det drar ihop sig, snart är terminen slut även om det just blev vår… Ni som har tider att rida igen, försök boka. Jag ska lägga ut tider här och får jag kort varsel på avbokningar lägger jag upp dem på facebook. Terminen slutar 19 juni men ev lägger jag ut extra igenridningstider fram till 30 juni, efter det går det inte att rida igen för vårterminen.

Nu har jag:
Tor 31 mars 19.00
Mån 4 april 18.00
Tor 7 april 19.00
Mån 18 april 18.00

Gårdagens lektion som blev inställd pga att jag är sjuk föreslår jag att ni rider den 21 juni 19.00. Ni som behöver rida igen – maila mig snarast, först till kvarn!

Tips på Clinics

Jag har fått ett mail av en av mina elever som tipsar om några clinics, det kanske kan vara av intresse för någon av er!

Gustav Svalling (GS), 6 april, Södertälje Ridklubb
Är du intresserad av att veta hur GS tänker när han dömer?
Gustav Svalling är internationell dressyrdomare och kommer till Södertälje Ridklubb för att hålla ett seminarium. Gustav kommer visa film på olika ekipage som han dömt genom åren. Gustav kommer berätta hur en internationell domare tänker och hur han bedömer olika rörelser i ett program.
http://www4.idrottonline.se/SodertaljeRK-Ridsport/Nyheter/Ridskolanklubben/GustavSvalling/

Adelinde Cornelissen, 10 maj, Strömsholms Ridskola
Clinic med Adelinde Cornelissen som är ledande dressyrstjärna i världsmästarnationen Holland och väl värd epitetet dressyrdrottning. Alltid i toppskiktet i resultatlistorna och Adelinde Cornelissen med Parzival var det enda ekipage som slog superduon Edward Gal och Totilas på den tiden det begav sig.
http://www.stromsholm.com/website1/sd_page/14/clinic%20Adelinde%20C.pdf?

Jens Fredricsson, 13 april, Strömsholms Ridskola
Jens Fredricson, A-tränare och Stallmästare på Strömsholm förevisar sin
framgångsrika metod i att grundutbilda och gymnastisera hopphästen. Jens kommer
att förevisa uppsutten träning på hästar från medelsvår nivå och uppåt.
http://www.stromsholm.com/website1/sd_page/14/clinic%20Jens%20F.pdf?

                                                                     

Dagläger 25 april

Jag hade skrivit fel på hemsidan tidigare, det var planerat en kvällskurs den 25 april, detta är nu omgjort till ett dagläger.
På påsken finns alltså ett dagläger den 24 april, samt ett den 25 april. Det finns även möjlighet att boka privatlektioner för er som har svårt att boka på vardagar, så passa på!

Helgens aktiviteter

Igår red jag Iffi på morgonen och gick en promenad med Anea. Eftermiddagen tillbringade jag på Håtuna ridskola (http://www.hatunaridskola.se/hatunaridskola.se/Startsida.html) hos Anna med att döma dressyrprogramridning. Det verkade uppskattat och var riktigt roligt. Funderar på att på längre sikt gå domarutbildning, men det projektet finns än så länge i bakhuvudet, lite annat går före!

Anna driver en ridskola med lite samma koncept som jag, men mest inriktat på ponny. Kan rekommendera det för er som har barn som kanske vill åka på ridläger i sommar? Hon hyr in sig på ett jättefint ställe!

Idag har Telia varit på dagläger, ett jättetrevligt gäng. Hästarna skötte sig bra och såg fina ut idag. 🙂 Longerade Anea en snabbis och sedan åkte jag till Ryttarstadion och hade en lektion. Det var den helgen det…!

Tandläkarbesök

I fredags åkte jag med Anea till Ekerö för ett tandläkarbesök. Hon blev ju kollad i munnen av vanlig veterinär i julas, men det var pengarna i sjön för det var en hel del att fixa. Nu får jag ta henne till riktig tandläkare två gånger per år om jag ska kunna hålla ordning på hennes mun. Man ska inte hoppas på mirakel, men jag hoppas ändå på att det blir en skillnad i ridningen nu och att hon känns mer avspänd. Får se i morgon…

Rekommenderar: http://www.w-vet.se/

Klaga inte nästa gång ni själva går till tandläkaren – ni slipper i alla fall ha det här i munnen! 😉

Extra sitsträning?

Jag har märkt att det finns ett stort intresse för att förbättra sitsen, vilket kan vara svårt att hinna med på ”vanliga” lektioner. Jag tänkte här påminna om att ni kan köpa sitsträningspass för 295 kr. Då longerar jag eleven en halvtimme och vi hinner gå igenom mer detaljer och korrigera sitsen mer noggrannt.

Under våren har du möjlighet att boka in tre sitsträningar för 800 kr (normalpris 885 kr). Bokas via www.ryttarutbildning.se

Du betalar alla tre vid bokningstillfället, men kan nyttja ridpassen t.o.m. 30 juni 2011.

Forskning – Snedhet hos ryttare

Ryttarens sits är viktig för kommunikationen mellan ryttare och häst. Det är allmänt känt att ryttares snedhet kan påverka resultatet i ridningen och i värsta fall leda till skador hos hästar och ryttare. Oliksidighet hos hästar är ett välkänt fenomen och det har även visat sig att många ryttare har ryggproblem av olika slag. Hittills finns det väldigt få vetenskapliga studier om anatomisk och funktionell snedhet hos ryttare och det beror troligtvis på svårigheterna att genomföra mätningar under kontrollerade former.

En studie genomfördes i England där syftet var att undersöka rörelsemönster och eventuell snedhet hos en grupp amatörryttare.
I studien deltog 17 kvinnliga ryttare mellan 16 och 50 år med tävlingserfarenhet som varierade mellan lokal nivå och högre klasser i dressyr. Ryttarna red sina egna hästar i skritt, trav nedsittning och vänster och höger galopp. Markörer placerades på både ryttare och hästar. Ekipagen spelades in med två olika videokameror när de red en 5 m rak bana, den ena från sidan och den andra från taket. Ryttarnas benlängd mättes också eftersom olika längd anses kunna bidra till snedhet.
Vinkeln mellan linjen från ryttarens ena axeln till den andra jämfördes med en linje från hästens nos till svans varje gång hästens ben rörde vid marken under en gångartscykel (när hästen har satt ner alla benen i marken en gång) i varje gångart.

Resultatet visade att alla ryttare roterade till vänster och uppvisade större rörelser i höger axel i alla gångarter utom i höger galopp.
Det fanns en oliksidighet i ryttarnas position och rörelser.
Alla ryttare i studien hade kortare högerben jämfört med det vänstra men det påverkade inte skuldrornas placering med undantag för i höger galopp. Ju kortare högerben, desto mer påverkades rörelserna i ryttarens vänstra axel.
I höger galopp hade ryttarna i studien ett ”kaotiskt rörelsemönster” där de höjde den vänstra axeln vid ett moment och den högra axeln i ett annat moment i rörelsen. Ryttarna rörde vänster axel mer än den högra jämfört i galoppen vilket skiljde sig från när ryttarna red i skritt och trav. Det kan anses troligt att ryttarnas okontrollerade rörelser i höger galopp störde deras balans och därmed samspelet med hästen.
 
Slutsatsen från den här studien är att snedhet hos ryttare existerar och är möjlig att mäta objektivt. Författaren föreslår att den här metoden skulle kunna användas i utbildning av tränare och därmed bidra till bättre prestationer och till att öka hästars välbefinnande. Förbättrad bålstabilitet hos ryttare och träningsprogram som exempelvis Pilates skulle kunna användas för att minska oliksidigheten hos ryttare. 
 
HC kommentarer: Studien är intressant och ger preliminära data om oliksidighet hos ryttare, men än så länge finns inga tydliga samband mellan dessa mätningar och prestationer eller hästars välbefinnande.
Source
D. Symes & R. Ellis. 2009. `A preliminary study into rider asymmetry within equitation´. The Veterinary journal 181 (2009) 34-37.

Caprice ”friskförklarad”

Idag har veterinären tittat på Caprice och hon går som hon ska. Nu ska hon sättas igång med promenader under en månad och sedan får hon galoppera (!), det var snabbare än jag trodde. Men en sena på ett bakben utsätts ju inte för samma belastning som ett framben. Jag har funderat på var jag ska ha henne, men det blir tillbaka på Antuna nu när hon ska röra på sig såpass mycket, annars hinner jag inte!