Framgångsrikt företagande

Det finns en uppsjö av tips på vad man ska tänka på som företagare, och många saker är väldigt bra och andra kanske självklara. Några saker som jag tycker är återkommande:

Våga ta betalt
Använd dig av kontakter och nätverk
Se till att synas så mycket som möjligt
Gör det du är bra på och ta hjälp med det andra (t.ex. bokföringen..)
Gör motgångarna till möjligheter
Hitta din egen nisch 

Det här är sådana tips som jag tycker återkommer, ni kanske kan komma på fler? Funderar lite på hur väl jag själv stämmer in på ovan nämnda punkter. Den sista känner jag mig 100% på, det är få som gör samma sak eller liknande, och det är helt klart en stor fördel! Hade jag startat en traditionell ridskola så hade det givetvis funnits mycket mer konkurrens.

Att använda sig av sina kontakter är ju naturligt, men det går säkert att göra det i större utsträckning. Kontaktnätet växer ju hela tiden också, det gäller att ta tillvara det. Väldigt bra t.ex.när man ska köpa häst!

Våga ta betalt, ja. Jag tycker inte att jag ligger i underkant i pris, och jag har höjt priset lite i taget hela tiden. MEN tyvärr är det svårt att ta betalt i hästbranschen motsvarande vad det egentligen kostar – och anledningen är att ingen annan heller gör det. Slutsats: jobba inte med hästar om du vill bli rik. 😉

Att synas är inget jag aktivt jobbar med, förutom kanske en del med bloggen då.. och Facebook. Det är alltid bra med marknadsföring, men i dagsläget är det inget jag aktivt tänker så mycket på. Men det är klart att det är bra att vara ute och tävla, det kommer säkert också gynna mig att kunna åka ut och döma så småningom.

Att ta hjälp utifrån är givetvis en kostnadsfråga. Tack och lov kan Torbjörn bokföra. Jag gjorde det själv i början (med lite hjälp), men nu har det här vuxit över mitt huvud med alla hus, skog och allt! Ibland får jag hjälp med en del matlagning, eller så åker vi iväg och äter på vissa kurser. Sedan måste jag såklart ha personal i stallet, annars hade det blivit för tungrott. Men på det stora hela gillar jag att göra lite av allt. Jag gillar t.o.m. att fakturera (bara jag har tiden) för då känns det som om jag tjänar pengar.

Att göra motgångar till möjligheter är nog svårast. Ibland blir jag galen! Motgångar har vi ju haft en hel del, det vet ni som varit med ett tag. Å andra sidan är jag glad för dem, för jag har lyckats jobba på i alla fall. Det är helt enkelt inte möjligt att gräva ner sig för länge när man har mycket att göra, det är bara att bita ihop och jobba vidare. Jag är kanske inte där riktigt ännu, men jag har verkligen blivit bättre på det sedan jag startade företaget. Och lite utmaningar är faktiskt bra så man inte tappar stinget!

Vill ni höra mina egna tips för att driva eget? Kommer i ett annat inlägg i så fall.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*