Öva programdelar

Under några tillfällen under sista delen av terminen kommer jag att lägga in lite träning av programdelar, och att rida från punkt till punkt. Några grupper har redan fått börja. Det som blir tydligt när man tränar program är hur viktigt det är att ha hästen mellan hand och skänkel och att hästen hela tiden är uppmärksam på ryttaren. Det är svårt att rida program, särskilt om man inte är van.

Normalt sett så tycker jag att det är viktigt att hela tiden rida med kvalitét och konsekvens, och för mig innebär det att man t.ex. inte fattar galopp när hästen är spänd, utan hellre väntar in ”rätt läge” och kanske även gör om ifall det inte blir som tänkt. Om man ska ”lära” hästen rätt så är det mycket bättre att tänka så, än att t.ex. bli ”tjurskallig” och fatta galopp vid en viss punkt bara för att det var planen – och du kanske får din fattning, men i fel balans och med en spänd häst. Det tycker inte jag ”ger” något i ridningen. Det är mer utbildande för hästen att göra en volt i hörnet om man ska in i en öppna än att envisas med att rida öppna fastän hörnpasseringen var dålig, osv.

MEN! Sedan kommer vi till ”nästa steg” och det är att ha hästen såpass bra ”på hjälperna” att man kan rida vid en specifik punkt. Och då är det ryttarens uppgift att ha hästen uppmärksam, se till att hästen svarar framåt för skänkeln eller stannar när man vill, att den vänder när du har tänkt osv. Det här är helt vanlig grundridning, oavsett nivå!

Jag tycker inte att man ska rida som en ”robot” utan det är viktigt att hitta känslan, ge sig tid att förbereda nästa moment och ge hästen en chans att göra rätt så att man inte har för bråttom och blir slarvig. Men samtidigt så resulterar detta ibland att ryttarna blir lite ”för petiga” och aldrig kommer till skott. Det fungerar inte att alltid ta tre varv på volten för att förbereda en galoppfattning t.ex, utan i princip ska hästen alltid vara såpass vaken på instruktionerna att man ska kunna ge ett nytt kommando ganska snabbt. 

Hur kommer man då dit? Jo: var ännu noggrannare med att checka gas och broms, se till att få svar direkt – annars gör om. Se till att hästen är uppmärksam redan när du skrittar fram (eller kanske redan i boxen faktiskt!) och utnyttja tiden när du skrittar fram till att redan då börja rida. Med det menar jag att du redan på lång tygel kan se till att hästen är energisk, att den är uppmärksam på dig, att du kan svänga när du vill och även flytta hästen för skänkeln. När du börjar ta kontakt har du redan en del av ”jobbet gjort” och du får en bättre start. Gör mycket övergångar, och ännu fler halvhalter! Rid i hörnen istället för att låta hästen luta sig genom hörnen och svänga av sig själv – för i alla program kommer det något nytt direkt efter ett hörn: en fattning, en ökning, en öppna, en sluta, eller i ”värsta fall” en bytesserie! 😉

Jag vill poängtera att det är jätteviktigt att ge hästen tid i början och inte ”anfalla” med massa signaler, och att det som sagt bör finnas ett kvalitetstänk hela tiden. Men jag tror att det också är viktigt att kunna rida på ett sätt där man som ryttare inte bara sitter och ”väntar” på det perfekta ögonblicket för en rörelse eller en övergång – utan att man faktiskt själv kan vara med och skapa det ögonblicket!

 

Etiketter:

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*