Spänst och harmoni i ryttarens sits

Igår var jag på fortbildning för tränare / ridlärare, på temat i rubriken. Det var Birthe Vogelius som föreläste. Hon driver Levád Fysiotherapi och jag tror de flesta av er har hört talas om henne förut.

Jag har varit på en ryttaranalys hos henne för ungefär 10 år sedan, men inte varit på någon föreläsning. Det var mycket matnyttigt och blandat föreläsning med praktiska övningar. Vissa saker illustrerade hon med hjälp av en ”ryttare” på en sadelbock, och vissa saker var exempel på stretchövningar som man kan göra själv.

Hon pratade om olika delar som är viktiga för en ryttare (egentigen vilken idrottare som helst), i följande ordning:

Rörlighet

Stabilitet
Balans
Följsamhet
Muskelstyrka och avpändhet
Koordination
Tajming och känsla

Lite som en utbildningsskala för ryttaren, precis som vi har för hästen.

Det var mycket information, men det mesta kändes bekant, som tur var. Annars hade det kanske blivit för mycket att ta in. Det skulle dock inte vara så dumt med uppföljning / fördjupning på området (älskar ju det här med sits och inverkan), så jag tror kanske att jag ska göra ett nytt besök hos henne. Förmodligen har det hänt lite på 10 år, både gällande min sits, och hennes kunskaper.

Jag fick också lite inspiration till ny kurs med sits-fokus, under flera tillfällen (i höst?). Jag tänker mig då att man ska kunna gå riktigt på djupet med små detaljer. Jag ska bara fundera lite på ett bra upplägg.

Jag tror att några av er har varit hos Birthe på en analys? Eller varit på en föreläsning? Kommentera gärna detta!
Boktips om ni inte redan har denna. Nytt omslag, men samma bok som tidigare tror jag.

3 svar på ”Spänst och harmoni i ryttarens sits

  1. Varit på föreläsningen och köpte rullen, som används flitigt (nåja…) och som också varit med hos dig på nån kurs! 🙂 Mycket bra! Vill gärna höra mer om sig-kurserna du funderar på i höst.

  2. Jag har varit på hennes föreläsning som var mycket informativ. Gjorde även en kort analys på EM förra året då hon mätte hur man fördelade trycket i sadeln. Kämpar med stretch övning hon gav mig . Ser fram mot en hard core sits kurs 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*