Att ha en ny häst

Det är alltid en del jobb med nya hästar. Ett fåtal har jag kunnat sätta in i verksamheten dag 1, men det hör kanske inte till vanligheterna. Jag tror att en del beror på hästens mentalitet (såklart), men också varifrån jag har köpt. De som är köpta via privatpersoner och i Sverige går det snabbare med. De som är köpta från utlandet behöver längre tid på sig att ”landa”.

Daisy t.ex. har åkt från Holland till Danmark och sedan till ett försäljningsstall i Sverige innan hon kom hit. Gissar att detta är under ca en månads tid. Med andra ord är hon lite på spänn, plus att det är en känslig häst. Egentligen är det förfärligt att sälja / köpa hästar på det sättet – men det är väldigt svårt att hitta hästar och det är ett faktum att det är lättare att köpa av hästhandlare när man driver verksamhet. Många privatpersoner har så mycket förutfattade meningar när man säger att man har ”ridskola” – vilket jag har full förståelse för. Å andra sidan är det många som har velat sälja sin häst just hit för att de vet att de får det bra – men då är det ju vänner och bekanta som känner till en.

Det är också en hel del att ordna med en ny häst gällande utrustning mm. Träns kanske inte är så svårt att fixa, men en passande sadel är ju ett måste. I det här fallet verkar min ”super-sadel” fungera – men egentligen vill jag kanske inte att den går i verksamheten… Skulle behöva en till likadan! 😉

Ofta behöver hovarna fixas omgående på hästar från salustall (otippat va?), och jag brukar kolla dem i munnen samt göra någon form av vet-check hemma också. Har bokat koll av henne till nästa vecka, hoppas att allt ser okej ut. Hon är givetvis besiktad, men jag vill gärna ha en bedömning av det på hemmaplan också.

Och inte att förglömma – hästar från utlandet ska ju numera tilläggsregistreras och då måste någon komma ut och göra en ID-koll först. Jag tycker det här är krångligt, jobbigt och onödiga pengar, men det är ju bara att lyda!

Ridmässigt ska jag lära känna hästen – och vice versa. En del hästar skolar jag sedan in vid sidan av ordinarie lektioner, så att någon / några elever rider privat först innan jag sätter in hästen i grupp. Det är ju en del extra jobb att göra så, men hellre det så att jag kan ha koll på läget först!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*