Mina tävlingsrutiner

Jag fick en fråga om att skriva ett inlägg om hur man bäst snyggar till häst och utrustning inför tävling. Jag måste nog erkänna att jag inte är rätt person att fråga, jag är ganska slarvig och schamponerar oftast inte ens innan… Jag tänkte dock att jag skriver ett inlägg om mina tävlingsrutiner, och så hoppas jag på att kanske få in lite tips på hur ni andra gör hästen fin – även vilka produkter ni tycker är bra osv. Några egna tips ska jag nog också kunna skramla ihop (i ett annat inlägg)…

Det här kommer dock fokusera på hur jag lägger upp en tävlingsdag. Jag tror att det är viktigt att hitta sina egna rutiner och försöka hålla sig till dem så att man kan fokusera på ridningen och inte irra runt efter bortslarvade saker och så. I början blir ju alla moment en stor grej, från att knoppa till att lasta, men ju mer man tävlar desto mindre energi behöver man ju lägga på ”yttre faktorer”, tack och lov.
Det är viktigt att vara väl förberedd – både när det gäller ridningen, men också övriga moment. Med andra ord: öva på att knoppa och lasta och linda ben (eller vad man nu behöver öva på) vid andra tillfällen än bara tävlingsdagen!

Dagen innan brukar jag rida ett lösgörande pass. Vissa kanske rider tuffare då (beror på häst) eller till och med vilar dagen innan. Det skulle dock inte funka med Anea. Man får helt enkelt lägga upp det utifrån hästen! Oftast är det också skönt att ha gjort all puts av utrustning och stövlar dagen innan. (Jag väntar dock ofta till samma dag, pga att jag för det mesta har sena starttider numera.) Har jag en tidig starttid så lägger jag fram allt i stallet innan, även transportskydd, lädergrimma osv. Kanske svårt att förbereda allt om man inte har eget stall dock.
En bra tidsplanering på tävlingsdagen är A och O – med goda marginaler (för att irra runt efter bortslarvade saker, eller i mitt fall: köra fel till tävlingen). Jag räknar alltid baklänges från starttiden, ungefär såhär:
18.00  Start
17.15  Uppsittning (då ska hästen i mitt fall ha skrittat vid hand innan)
16.45  Sadla / byta om själv
16.15  Senast vara på plats på tävlingen
… åka hemifrån i beräknat god tid så att jag är på plats när jag har tänkt..

Det är såklart bra att ha lite extra tid på plats, för att startanmäla, gå på toa, dricka osv. jag vill också själv se ridhuset / banan om det är en ny plats för mig, annars blir JAG ”tittig”. 😉 Jag går också gärna igenom programmet i huvudet medan jag ser banan.

Hemma räknar jag med ca en timme att göra i ordning hästen, inkl knoppa och linda. Brukar åka med lindorna under transportskydden.
De senaste två tävlingarna med Anea har jag också longerat henne ca 15 min hemma. Har startat på em / kväll och då har jag hunnit det. Jag tycker att det har funkat bra för att få henne mjukare i kroppen, då kan jag fokusera mer på mental lösgjordhet på tävlingen, och inte lika mycket på den fysiska lösgjordheten.

Med andra ord tar det extremt många timmar att förbereda och fixa för att sedan rida ca 7-8 minuter inne på banan!! Men sådant vill man ju inte tänka på…

Framridningen anpassas såklart utifrån häst och hur man är som ryttare. Ett svårare program kräver att man har mer tid att hinna känna på alla moment. Jag vill ha hunnit rida alla rörelser på framridningen som sedan ska visas på banan. Tycker dock inte om att ha för mycket ”tid över”, för då blir jag både för trött och stressad. Det gäller också att räkna in tid till att ta av skydd / lindor, och kanske dricka själv osv. Vissa tävlingar har en bit mellan framridning och bana, det måste också räknas in.
Annat att tänka på:

Ordning på grejerna såklart. Jag har en ryktväska enbart för tävling med snoddar, kammar, nummerlapp, trasor och sådant. Där kan man också trycka ner lindorna. Om jag någon gång åker själv skippar jag dock lindor / skydd. Jag har det bara för syns skull om jag ska vara ärlig.

ÄT!
Många ryttare är dåliga på detta. Jag brukar äta ganska ordentligt i god tid innan – man vill ju inte vara för mätt. Sedan försöker jag ha med t.ex. banan, eller äter lite choklad nära inpå start. Brukar oftast också lyckas fläcka ner ridbyxorna med chokladsmulor såklart… Socker kanske inte är optimal uppladdning, men jag vill i alla fall få i mig något snabbt innan jag ska rida. Och vatten är bra att ha till hands, särskilt på sommaren.

Ni får gärna komma med kommentarer på era rutiner eller om ni har några ”roliga vanor” i samband med tävling! Och som sagt – tips på bra produkter / hur man får hästen extra tävlingssnygg mottages till ett annat inlägg.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*